ChristenUnie: Balkenende-norm is ook dé norm voor 'uniek talent'

woensdag 01 juli 2009 13:00

De ChristenUnie vindt dat presentatoren bij de Publieke Omroep niet meer dan de Balkenende-norm mogen verdienen. Kamerlid Joël Voordewind: ,,De Balkenende-norm is een jaarsalaris van maximaal 181.000 euro. Dat is een heel riant salaris, ook voor het unieke talent bij de Publieke Omroep.” De ChristenUnie is daarom zeer kritisch op de voorgestelde beloningscode die Minister Plasterk aan de Kamer heeft voorgelegd.

De ChristenUnie wil een ethisch besef als het gaat om de topsalarissen in de publieke en semipublieke sector. Voordewind: ,,We zitten midden in een economische crisis, waardoor mensen hun baan verliezen en anderen gevraagd wordt van salarisverhoging af te zien. Het wekt dan terecht grote ergernis dat medewerkers van de publieke zaak exorbitant veel mogen verdienen.”

In de voorgestelde beloningscode van de Publieke Omroep, die de Kamer moet goedkeuren, wordt uitgegaan van drie beloningscategorieën met de Balkenende-norm als maximum. Er is echter ruimte voor uitzonderingen. Voordewind: ,,Mij is niet duidelijk welke voorwaarden er zouden moeten gelden voor deze ‘unieke’ talenten. Ook zit er geen maximum op deze uitzondering. Ik begrijp werkelijk niet waarom een jaarsalaris van 181.000 euro geen passende beloning zou zijn voor een uniek talent. Alsof een premier van Nederland geen uniek talent zou zijn.”

De ChristenUnie wil een bredere discussie over wat mensen mogen verdienen die worden betaald van belastinggeld. De discussie over de mediasector staat niet op zichzelf. Voordewind: ,,De zorg, het onderwijs en de kunstsector kijken ook naar deze discussie. De norm die we nu stellen moet een duidelijk voorbeeld zijn voor andere sectoren. Uitgangspunt voor de ChristenUnie is en blijft: voor een salaris dat van belastinggeld wordt betaald, is de Balkenende-norm het plafond.”

Labels
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Balkenende-norm is ook dé norm voor 'uniek talent''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juli

Geen berichten gevonden