Transatlantische relaties

woensdag 12 januari 2005 16:57

Het rumoer over de stemming van vandaag, over de grondwet, liet bijna al het andere ondersneeuwen. Toch werd er ook nog serieus gedebatteerd, over de betrekkingen tussen de EU en Amerika. Hierbij de bijdrage van Bas Belder aan dit debat.

Bijdrage B. Belder (IND/DEM) – Transatlantische betrekkingen

Straatsburg, woensdag 12 januari 2005

Voorzitter,

Realiteitszin én welbegrepen eigenbelang. Deze kostbare eigenschappen hebben de Europese Instellingen bij de aanvang van president Bush´ tweede ambtstermijn meer dan nodig voor de transatlantische betrekkingen. Want het enige land dat in onze onoverzichtelijke en onberekenbare wereld nog enigszins voor orde kan zorgen, zijn de Verenigde Staten. En dus bepaald niet de Verenigde Naties! Denk daarvoor alleen maar aan de recente massamoorden in Darfur-provincie in Soedan.

Het is evenzeer Washington die het voortbestaan van de NAVO garandeert. Juist dankzij de existentie van de NAVO hoeft Europa tot op vandaag geen conventionele militaire dreiging te duchten. Bovendien kan de Europese Unie zich qua bestrijding van terrorisme en de verspreiding van massavernietigingswapens echt niet meten met de VS.

Inderdaad, realiteitszin en welbegrepen eigenbelang aan deze kant van de Atlantische Oceaan verlangen solide, loyale transatlantische betrekkingen. Naar ik van harte hoop raken álle Europese Instellingen daarvan almeer doordrongen. Zo niet, dat kloppen die alarmerende krantenkoppen van gisteren in de Neue Zürcher: "Antiamerikanisme en machteloosheid" respectievelijk "De Europese Unie zaagt aan de tak waarop zij zit". Wij zijn nogmaals gewaarschuwd!


Meer informatie: Henk Jan van Schothorst, 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari