Werkplan Commissie 2005

donderdag 27 januari 2005 09:37

Blokland (IND/DEM). – Voorzitter, het Europees Parlement spreekt vanmiddag over de plannen van de Europese Commissie voor 2005. Daarbij wil ik allereerst stilstaan bij de verhouding tussen de Commissie en het Parlement. In de herfst van 2004 is voorzitter Barroso gezwicht voor de druk van het Parlement. Hierdoor ontstaat het beeld van een machtig Parlement tegenover een machteloze Commissie. Ik wil voorzitter Barroso vragen of hij zich in dit beeld van een machteloze Commissie kan herkennen.

Blokland (IND/DEM). Voorzitter, het Europees Parlement spreekt vanmiddag over de plannen van de Europese Commissie voor 2005. Daarbij wil ik allereerst stilstaan bij de verhouding tussen de Commissie en het Parlement. In de herfst van 2004 is voorzitter Barroso gezwicht voor de druk van het Parlement. Hierdoor ontstaat het beeld van een machtig Parlement tegenover een machteloze Commissie. Ik wil voorzitter Barroso vragen of hij zich in dit beeld van een machteloze Commissie kan herkennen.

De Europese Commissie staat in 2005 voor de ondankbare taak de referenda over de Europese grondwet in goede banen te leiden. De Commissie heeft zich echter zelf in deze hachelijke positie gemanoeuvreerd. Terecht heeft de Commissie altijd gesteld dat de ratificatie eerst en vooral een taak is van de nationale staat. Deze duidelijke lijn is helaas verlaten. Door actief campagne te voeren en financiële middelen vrij te maken, heeft de Commissie haar onafhankelijke positie verloren. Met behulp van eigen belastinggeld krijgt de burger een grondwet opgedrongen waar hij nooit om gevraagd heeft. De campagne voor de Europese grondwet moet de burger dichter bij Europa brengen. Het is echter de vraag of die burger zich serieus genomen zal voelen als al op die grondwet wordt vooruitgelopen. Achter de schermen wordt bijvoorbeeld al volop gewerkt aan de vormgeving van de Europese externe dienst. Nationale parlementen en burgers hebben echter nog niet gesproken en dat terwijl commissaris Wallström aangegeven heeft dat Europa juist nú eens moet leren naar die burger te luisteren in plaats van door te gaan met een politiek van voldongen feiten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari