Rijbewijs in beweging

dinsdag 22 februari 2005 18:27

In het Parlement is al enige tijd discussie over de herziening van de richtlijn inzake de rijbewijzen. Deze herziening zou betekenen dat enkele landen hun traditie van een levenlang geldende rijbewijzen los moeten laten. Dat levert nogal wat discussie op. Ook Hans Blokland heeft zich in de discussie gemengd.

MdV,
 
Wanneer mensen het recht hebben verworven een motorvoertuig te besturen, dienen zij dat normaal gesproken - zolang daartegen geen fysieke of wettelijke bezwaren zijn - te behouden. Ik denk niet dat daarover in dit Huis wordt getwijfeld.
 
Waar we wèl aan twijfelen is de vorm waarin de burgers daarmee worden geconfronteerd. Meer concreet: de normen voor het verkrijgen en het behouden van dat recht in de vorm van een rijbewijs. Daarnaast functioneren rijbewijzen regelmatig ook als identificatiemateriaal. Dat maakt ook verificatie-aspecten van belang.
 
Ik ben van mening dat we uiterst zorgvuldig moeten zijn bij het vaststellen van iemands identiteit. Zeker wanneer het een onbekende betreft. Misbruik van legitimatiebewijzen blijkt niet altijd even bevorderlijk voor een duurzame samenleving. Daarom is een up-to-date legitimatiebewijs een must. Zowel visueel als technologisch.
 
Rijvaardigheid kan in mijn optiek in aanzienlijke mate bijdragen aan de reductie van het aantal verkeersslachtoffers. Omdat reduceren begint met preventie is het van uitermate groot belang dat chauffeurs zowel fysiek als mentaal, in theorie en praktijk in staat zijn op een goede manier aan het verkeer deel te nemen. Daar mogen best eisen aan worden gesteld. Aan alle chauffeurs. Die eisen dienen de geschiktheid van de houder te waarborgen.
 
Het verslag van collega Grosch stelt mij op deze punten voor een groot deel gerust. Waarvoor mijn dank.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari