Europa: toon daadkracht in Mediterranee

woensdag 23 februari 2005 10:39

De ontwikkelingen in en rond Libanon gaan ook het EP niet voorbij. Deze morgen debatteert het Parlement over de situatie in de regio rond de Middellandse zee. Bas Belder toont zich voorstander van een stevige stellingname en daadkracht van de Europese Unie.

MdV,
 
Baas in eigen huis! Wie zou dat niet willen? Ook de meeste Libanezen. De werkelijkheid is anders. Een jarenlange Syrische militaire presentie op eigen grondgebied schrijnt steeds heviger. De laffe moord op ex-premier Hariri brengt deze nationale pijn van gebrek aan Libanese soevereiniteit nu ongeremd naar buiten. Hoe kon de EU gegeven deze situatie ooit een associatie-akkoord sluiten met Beiroet? En hoe kunnen Raad en Commissie thans het Europees Parlement een zelfde overeenkomst met bezetter Damascus voorleggen? Alsof resolutie 1559 van de VN-Veiligheidsraad, die de Syrische aftocht uit Libanon eist, Brussel totaal niets zegt.                            
 
Diezelfde resolutie stipuleert trouwens ook de ontmanteling van de Libanese sji´itische terreurorganisatie Hezbollah. Zij opereert, tot de tanden gewapend en getraind door beschermheren Syrië en Iran, vanuit het zuiden des lands tegen Israël. Toch tijd voor actie, Raad en Commissie, richting Damascus en Teheran.
 
Zulke Europese politieke daadkracht bevordert tegelijk de nieuwe kansen op een Israëlisch-Palestijns vergelijk. Recente uitspraken van het huidige Palestijnse leiderschap laten de Europese Unie in feite geen andere keus meer! Die verklaringen zijn ondubbelzinnig: Hezbollah wenst van geen Palestijnse onderhandelingen met Israël te weten en looft niet minder dan 100.000 dollar uit voor Palestijnse zelfmoordaanslagen. Palestijnse kringen sluiten terreur van Hezbollah tegen de eigen onderhandelaars dan ook niet uit.
 
Raad, wees resoluut, en plaats Hezbollah eindelijk eens op de Europese lijst van terreurorganisaties! Dat pas zijn de lidstaten geloofwaardig tegenover zichzelf, ten opzichte van de VS én, bepaald niet te vergeten, evenzeer tegenover de niet-lidstaten van het gehele Middellandse Zeegebied!

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari