Situatie in Libanon

dinsdag 08 maart 2005 16:43

In het Europees Parlement werd vandaag gedebatteerd over de situatie in Libanon. Ook Bas Belder nam aan dit debat deel.

Belder (IND/DEM), namens de fractie. Voorzitter, Syrië speelt in Libanon een spel met de internationale gemeenschap. Daarop duidt zowel de parlementaire rede van president Assad van afgelopen zaterdag als diens afspraken van gisteren met zijn Libanese ambtgenoot Lahud. Voor Damascus geldt resolutie 1559 van de Veiligheidsraad vooralsnog niet. In deze resolutie wordt op ondubbelzinnige wijze de totale en onmiddellijke terugtrekking van Syrische troepen van Libanees grondgebied geëist. Omineus genoeg wijdde het Syrische staatshoofd eind vorige week geen woord aan de invloedrijke aanwezigheid van zijn geheime diensten op Libanees territoir. Blijkbaar vallen die inlichtingendiensten buiten de Syrische troepenverleggingen binnen Libanees territoir. Dat stemt overeen met de recente Israëlische waarneming dat Syrië momenteel juist druk bezig is zijn geheime aanwezigheid in het land van de ceder te versterken. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties daarvan gisteren officieel op de hoogte gesteld.
 
Damascus lapt resolutie 1559 nog op een andere wijze op flagrante wijze aan zijn laars. De resolutie stipuleert namelijk evenzeer de ontbinding van alle milities in Libanon. Dat zou de ontmanteling inhouden van de shiitische terreurbeweging Hezbollah, vuistpand van zowel Syrië als Iran tegen de joodse staat. Ook zou dat het gedwongen vertrek moeten inhouden van de tientallen officieren van de Iraanse revolutionaire garde die Hezbollah en Palestijnse terreurgroepen binnen Libanons grenzen trainen.
 
Raad en Commissie, gelet op de ernst van de situatie in Libanon hoop ik dat u vastberaden spelbreker wilt zijn voor die krachten in Syrië, Libanon en Iran die van een volwaardige Libanese staatssoevereiniteit niet willen weten, noch gediend zijn van enig politiek vergelijk tussen Israël en zijn naaste Arabische buren. Het sinistere spel van Damascus, Teheran en hun Libanese satellieten moet een keer uit zijn. Aan u Raad en Commissie om daartoe een tastbare bijdrage te leveren. Begin er bijvoorbeeld mee Hezbollah op de Europese lijst van terreurorganisaties te plaatsen.
Meer informatie: Henk Jan van Schothorst, tel. 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari