Handel in eicellen

donderdag 10 maart 2005 14:24

Het Europees Parlement heeft zich in een vandaag aangenomen resolutie uitgesproken tegen handel in menselijke weefsels en cellen. Het parlement toonde zich buitengewoon kritisch over de handel in eicellen tussen het Verenigd Koninkrijk en Roemenië en sprak zich en passant ook uit voor het weigeren van Europees onderzoeksgeld voor programma’s die onderzoek doen naar het klonen van mensen.

Europees Parlement spreekt zich uit tegen handel in eicellen    

STRAATSBURG – Het Europees Parlement heeft zich in een vandaag aangenomen resolutie uitgesproken tegen handel in menselijke weefsels en cellen. Het parlement toonde zich buitengewoon kritisch over de handel in eicellen tussen het Verenigd Koninkrijk en Roemenië en sprak zich en passant ook uit voor het weigeren van Europees onderzoeksgeld voor programma’s die onderzoek doen naar het klonen van mensen.
 
De uiteindelijke tekst werd gesteund door een brede meerderheid van het parlement, dat ook de oorspronkelijke resolutie op diverse punten nog eens aanscherpte. Hans Blokland (ChristenUnie-SGP), die deelgenomen had aan de onderhandelingen over de resolutie, was zeer tevreden over het bereikte resultaat. “De oorspronkelijke tekst van de resolutie was op zich wel aanvaardbaar, maar ik ben positief verrast door al die collega’s die de amendementen gesteund hebben. Op alle punten is de resolutie verbeterd, dat mag je gerust uniek noemen. Ik ben erg content met dit resultaat!”  
 
Het parlement was gealarmeerd door berichten in Britse media dat vrouwen uit Roemeense minderheden met hoge beloningen gelokt werden om eicellen af te staan, wat alleen kan gebeuren door een operatie die niet van risico’s ontbloot is. “Op zich is het afstaan van eicellen niet verboden,” aldus Hans Blokland, “maar hier wordt misbruik gemaakt van de economische situatie van de vrouwen. Door het bieden van hoge beloningen zullen vrouwen eerder geneigd zijn de risico’s te negeren, of wellicht hun medisch verleden verzwijgen.”
 
De Europese Commissie, bij monde van Commissaris Kyprianou (Volksgezondheid), voelt er weinig voor om maatregelen te nemen, maar heeft wel beloofd om de situatie te onderzoeken in het kader van een al eerder toegezegd rapport over de richtlijn die de handel in menselijke weefsels regelt.
 
Op vragen van Hans Blokland of hij zich ook gebonden voelt aan de door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen resolutie over klonen wilde de Commissaris echter niet ingaan. Die vragen zullen alsnog door hem moeten worden beantwoord, want Blokland heeft inmiddels besloten ze schriftelijk in te dienen.
Lees hier de bijdrage van Hans Blokland aan het debat

Voor méér informatie:  Jan Wijmenga, 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari