Straatsburg van de agenda!

12-04-2005 17:05 12-04-2005 17:05

Morgen wordt in Straatsburg gestemd over de nieuwe vergaderagenda voor 2006 van het Europees Parlement. Hans Blokland, europarlementariër voor de ChristenUnie-SGP, is ontstemd over het feit dat dit agendavoorstel geen einde maakt aan het maandelijkse reizen naar Straatsburg.

De basis voor het werk in het Europees Parlement ligt in Brussel. Hier worden de commissievergaderingen gehouden en zijn de andere Europese instellingen actief. Bovendien blijft het merkwaardig dat het Europees Parlement niet zelf kan beslissen waar zij vergadert. Het wordt daarom hoog tijd dat aan deze dure en tijdrovende praktijk een einde komt.
 
De agenda waar het EP morgen over stemt, handhaaft de bestaande praktijk. Dat is te betreuren. Wat erger is zijn de amendementen van europarlementariër Alvaro en anderen. Zij stellen voor de maandagen en/of de donderdagen te schrappen. Hans Blokland ziet in deze voorstellen helemaal niets. De amendementen maken geen einde aan het reizen naar Straatsburg, maar verergeren de problematiek veeleer. Op deze manier wordt immers een vierdaagse verhuizing naar Straatsburg verwisseld door een tweedaagse. En daar schieten wij niets mee op.
 
Dit agendavoorstel laat nog eens duidelijk zien welke halve maatregelen de Europese grondwet voorstelt. In deze grondwet wordt ten onrechte nagelaten de discussie over de standplaats van het Europees Parlement definitief op te lossen. Eens te meer een reden om op 1 juni 2005 tegen deze grondwet te stemmen om zodoende de regeringsleiders terug naar de onderhandelingstafel te sturen. Een van de punten die dan definitief moeten worden geregeld, is standplaats Brussel.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari