Zwavel in scheepsbrandstof

dinsdag 12 april 2005 23:15

Hans Blokland, namens de Ind/Dem groep - Voorzitter, tijdens de behandeling van dit dossier in de Milieucommissie is mij duidelijk geworden dat er veel argumenten zijn om het gehalte van zwavel in brandstoffen te beperken, en maar weinig argumenten die daartegenover staan. Invoering van een zwavellimiet van 0,5 % in de hele Europese Unie zou maar liefst 7,5 keer méér baten opleveren dan de kosten die ertegenover staan. Daarom vind ik dat de Raad zich wel iets positiever had kunnen opstellen tegenover de eis van het Parlement om de limiet te beperken tot 0,5 %.
 
Voorzitter, binnenkort verwachten wij een evaluatie van het communautaire beleid voor luchtkwaliteit. We weten dat het in een aantal lidstaten daarmee niet goed gaat, wat mede veroorzaakt wordt doordat de uitstoot van schadelijke stoffen door het verkeer niet daalt. Juist nu had de Raad moeten inzien dat wanneer ze luchtvervuiling als serieus probleem ziet, ze ook serieus aan oplossingen moet meewerken.
Daarom vind ik het jammer dat we niet meer hebben kunnen bereiken dan het huidige compromis. Ik zal het steunen, maar ik hoop op aanscherping in de toekomst.

Meer informatie: Jan Wijmenga, 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari