Roemenië en de EU

woensdag 13 april 2005 10:41

MdV,
 
Het rapport van collega Moscovici over Roemeniës verzoek tot toetreding tot de EU munt uit door helderheid en eerlijkheid. Resultaten én tekortkomingen in deze cruciale fase van Boekarests lange en moeilijke weg naar Brussel komen beide aan bod.
 
Met name in paragraaf 6 onderstreept de rapporteur de nog uitstaande Europese verplichtingen van de Roemeense regering. Niet voor niets prijken justitiële en bestuurlijke hervormingen alsmede de bestrijding van corruptie daarbij bovenaan. Aan de integriteit en inzet van de nieuwe Roemeense minister van Justitie, mevrouw Monica Macovei, hoeven wij in elk geval niet te twijfelen, zo verzekerde mij gisteren een welingelichte zegsman. Zij ontmoet evenwel veel tegenstand, tot in haar departement toe. Commissie, een openlijke steunbetuiging aan haar adres, zou ik toejuichen. Zo´n positief signaal kan zelfs dubbel werken, wordt zowel binnen als buiten het land opgepakt.
 
Daarnaast zou de Commissie de Roemeense regering kunnen aansporen tot een nieuwe anticorruptiecampagne, in navolging van die van "Geef geen smeergeld!" Per slot van rekening gaat dit kwaad de hele samenleving aan.
 
MdV, naar ik van harte hoop, draagt het rapport-Moscovici bij tot een verantwoorde toetreding van Roemenië tot de EU op D.V. 1 januari 2007!
 
 
Bas Belder, 12 april 2005

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari