Mijnenvelden in Bosnië

13-04-2005 16:59 13-04-2005 16:59

Naar aanleiding van zijn eigen ervaringen in Bosnië-Herzegovina heeft Bas Belder bij Raad en Commissie gepleit voor zich actief in te zetten voor een verbetering van de leefsfeer in dat gebied.

MdV,
 
Bosnië-Herzegovina is een bom! Klare taal van de zijde van EUFOR. Bijna tien jaar na Dayton zetten de vroegere oorlogspartijen de etnische strijd onverminderd voort in de politieke arena. Zo kreeg de Ad Hoc Delegatie van dit Huis vorige week in Sarajevo en Mostar bepaald geen opbeurend, maar wel een realistisch beeld van de huidige situatie in Bosnië-Hercegovina. Dat onderstreept eens te meer het nut van de EUFOR-missie ter plaatse.
 
Van de religieuze gemeenschappen in Bosnië-Herzegovina zou je een verzoenende inbreng mogen verwachten. Vertegenwoordigers van Raad, Commissie en EUFOR vertelden het tegendeel. Graag zou ik Raad en Commissie willen aansporen de kerkelijke autoriteiten alsmede de Reis al-Ulema blijvend aan te spreken op hun grote verantwoordelijkheid in dezen. De recente arrestatie van Bosnjaken in Tsjetsjenië is toch een veeg teken. Zij illustreert het gevaar van religieus extremisme waarvoor EUFOR-bronnen onze aandacht vroegen.
 
Een aangrijpend onderdeel van het bezoek van de Ad Hoc Delegatie aan Sarajevo vormde een bezichtiging van mijnenvelden. Raad en Commissie, pas de ruiming van deze velden des doods maakt de overgang naar een vreedzaam bestaan mogelijk. Investeer daarom extra op deze wijze in de toekomst van Bosnië-Herzegovina!
 
Bas Belder, 13 april 2005

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari