Veiligheid in havens

dinsdag 10 mei 2005 10:18

Op 10 mei debatteerde het Europees Parlement over een voorstel voor de beveiliging van havens, naar aanleiding van de toegenomen gevaren voor terroristische aanslagen in de afgelopen jaren. Aan dit debat, ingeleid door VVD-er Hennis-Plasschaert, werd ook deelgenomen door Hans Blokland.

Bijdrage van Hans Blokland
 
Voorzitter, de beveiliging van kwetsbare locaties, zoals havens, is essentieel voor de samenleving, en dat geldt zowel voor de schip-wal-relatie als voor de overige delen van de haven. Havens zijn niet identiek qua omvang, ligging, karakter en organisatiewijze. De lidstaten krijgen terecht de ruimte om zelf het nut van deze regels vast te stellen. Dat de lidstaten deze regels op de best passende wijze kunnen implementeren, juich ik toe.
 
Een uniforme regeling voor alle havens doet immers afbreuk aan de genoemde verscheidenheid en zal een toename van de kosten als gevolg hebben. Een tweede belangrijk punt is de handhaving van deze regels. Ervaringen elders leren dat handhaven gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Beperkte mankracht is geen ingrediënt voor optimale inspectie. Daarom is het goed dat de Commissie de uitvoering van deze richtlijn met een waakzaam oog beziet.
 
Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor de rapporteur die dit dossier op bondige wijze tot een goed eind heeft weten te brengen, door in overleg met de Raad aan de kernpunten vast te houden.

Meer informatie: Henk-Jan Keur, 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari