SALE: Chinees textiel

12-05-2005 10:51 12-05-2005 10:51

De Europese textielsector staat sterk onder druk vanwege de veranderingen in het WTO regime. Bas Belder is van mening dat spoedig een structurele oplossing moet worden gevonden.

MdV,
 
De problematiek van de mondiale textielsector verdeelt Europa in een noordelijk en een zuidelijk kamp. Kort gezegd staat de komst van goedkopere textielimport tegenover het behoud van de eigen textielsector.
 
Hoewel ik begrip heb voor het feit dat commissaris Mandelson tussen voor- en tegenstanders van maatregelen tegen China moet laveren, vind ik het tijdstip voor het starten van onderzoek rijkelijk laat. De afgelopen jaren had de Europese Commissie moeten benutten voor het formuleren van visie en beleid op een mondiale textielmarkt zonder barrières.
 
Ik ben van mening dat de discussie over de tijdelijke introductie van beschermende maatregelen geplaatst moet worden in het licht van de periode na 2008. Anders voert dit parlement over drie jaar precies hetzelfde debat! De periode tot 2008 moet benut worden om in gesprek te komen met de Chinese autoriteiten. Deze gesprekken dienen een tweeledig doel, namelijk het onderstrepen van het belang van een stabiele mondiale textielmarkt èn het benadrukken van de eigen WTO-verplichtingen van China. De WTO geeft China immers rechten, maar verplicht het land ook om bijvoorbeeld de beperkte markttoegang in de dienstensector voor het bankwezen en de telecommunicatie aan te pakken.
 
Bas Belder
Straatsburg 12 mei 2005

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari