EU neemt burger niet serieus

donderdag 23 juni 2005 11:59

De uitkomsten van de Europese Raad van 16 & 17 juni 2005 geven volgens Bas Belder aanleiding tot een herbezinning van de koers van het huidige Europa.

Voorzitter,
 
Met verbazing heb ik kennis genomen van de eerste aanzet tot reflectie en bezinning binnen de Europese instituties. Het is teleurstellend om te zien hoe diverse regeringsleiders zich met heel hun gewicht committeren aan een tekst die feitelijk gezien van tafel is. Op deze wijze wordt de bezinning op Europa´s toekomst onnodig belemmert.
 
Overigens toonde het topoverleg van 16 en 17 juni nog eens duidelijk het failliet van deze grondwet. De optimistische tonen van een gemeenschappelijke lotsbestemming in de preambule klinken wrang in de oren van iemand uit een "dik en volgevreten land dat niet bereid is iets voor arme landen te doen." In die zin is een bezinning op het onderwerp diplomatiek taalgebruik voor Parijs van primair belang.
 
De impasse rond de EU-meerjarenbegroting is overigens niet los te zien van de huidige institutionele crisis in Europa. De discussie over de toekomstige budgettaire middelen van de Unie correspondeert nauw met het debat over de Europese grondwet. Het is onmogelijk en onwenselijk om in een nieuwe meerjarenbegroting beleidsprioriteiten aan te geven en van financiën te voorzien, terwijl de bezinning en herformulering van het mandaat van de EU nog in volle gang is.
 
De EU moet de bezwaren van de burger over de snelheid en de koers van het Europese integratieproces serieus nemen. De burger wenst een gezonde Europese samenwerking, waarbij het nationale belang niet direct als egoïsme wordt afgedaan. Een Europa dat zich niet verliest in federale dromen, maar op voortvarende wijze grensoverschrijdende problemen aanpakt.
 
Bas Belder
Brussel, 23 juni 2005

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari