Overeenstemming over salaris

donderdag 23 juni 2005 15:09

Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een aanzienlijke vereenvoudiging van het systeem van vergoedingen en salarissen voor de leden. Het huidige ondoorzichtige systeem, dat bij verkiezingen steeds weer voor veel kritiek zorgde, zal daarmee binnenkort verdwijnen.

BRUSSEL - Vandaag heeft het Europees Parlement ingestemd met een aanzienlijke vereenvoudiging van het systeem van vergoedingen en salarissen voor de leden. Het huidige ondoorzichtige systeem, dat bij verkiezingen steeds weer voor veel kritiek zorgde, zal daarmee binnenkort verdwijnen.

In het nieuwe systeem krijgen alle parlementariërs hetzelfde salaris, namelijk 38.5 % van het salaris van een rechter bij het Europees Hof van Justitie. Op dit moment krijgt men een salaris dat gelijk is aan wat een parlementslid in de eigen lidstaat verdient, wat ertoe leidt dat Italianen meer dan 10 000 euro ontvangen en Letten minder dan 1 000.

Wat echter veel belangrijker is, is dat het ondoorzichtige systeem van vergoedingen voor dienstreizen wordt aangepakt. Nu krijgt een parlementslid nog een forfaitair bedrag. In de toekomst worden alleen de werkelijk gemaakte kosten vergoed. Voor de Nederlandse parlementsleden maakt dit weinig uit, aangezien zij onderling afgesproken hebben dat het teveel ontvangen geld sowieso wordt teruggestort.

Dat het zolang geduurd heeft voordat er eindelijk een besluit genomen werd over de salarissen en vergoedingen ligt ook aan de Raad, die een eerder bereikt compromis te duur vond uitvallen en in de prullenbak deed belanden. Formeel moet ook het huidige voorstel nog door de Raad goedgekeurd worden, maar algemeen wordt aangenomen dat dit voorstel acceptabel is.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari