Blokland zeer ontevreden over Commissaris Dimas

05-07-2005 13:37 05-07-2005 13:37

Na afloop van de plenaire vergadering in Straatsburg maandagavond, sprak Hans Blokland zijn onvrede uit over de manier waarop Commissaris Dimas zich verdedigde in een debat over luchtkwaliteit: "Tijdens de hoorzitting in de herfst van 2004 hebben we tegen zijn benoeming gestemd, en vandaag blijkt maar weer dat het een goede man is, maar absoluut ongeschikt voor de functie van Europees Commissaris voor het Milieu."

STRAATSBURG - Na afloop van de plenaire vergadering in Straatsburg maandagavond, sprak Hans Blokland zijn onvrede uit over de manier waarop Commissaris Dimas zich verdedigde in een debat over luchtkwaliteit: "Tijdens de hoorzitting in de herfst van 2004 hebben we tegen zijn benoeming gestemd, en vandaag blijkt maar weer dat het een goede man is, maar absoluut ongeschikt voor de functie van Europees Commissaris voor het Milieu."

De aanleiding voor het debat was het uitblijven van de nieuwe Europese strategie over luchtkwaliteit. Deze zou aanvankelijk al in mei aangenomen worden door de Commissie, maar dit was uitgesteld naar juli. Vorige week bleek dat er opnieuw uitstel komt, nadat werkgeversorganisatie UNICE een impactstudie publiceerde. Commissievoorzitter Barroso besloot vervolgens dat de strategie opnieuw doorgerekend moet worden, met als gevolg een uitstel van meerdere maanden. Commissaris Dimas kon dit niet voorkomen.

Juist voor Nederland is deze strategie erg belangrijk, omdat Nederland als een van de weinige landen erg veel moeite heeft met het halen van de kwaliteitsnormen die in de huidige luchtkwaliteit. De nieuwe strategie zou hier enkele oplossingen voor kunnen bieden. Ook andere landen zouden baat hebben bij een wijziging van de normen, alleen al omdat de volksgezondheidssituatie daar om vraagt.

Met het uitstellen van deze strategie leiden twee personen gezichtsverlies: Commissaris Stavros Dimas, die machteloos bleek om dit te voorkomen, en de directeur van het Europees Milieuagentschap, Catherine Day, die een dag voor het uitstel nog in de parlementaire Milieucommissie aankondigde dat de strategie er voor de zomer zou zijn.

Met name het optreden van Dimas viel bij alle fracties bijzonder slecht. Dorette Corbey (PvdA) was het scherpst in haar aanval: "Hoe kunnen burgers vertrouwen hebben in een Europese Commissie die weigert tegen vervuilers te zeggen dat zij schoner moeten produceren? Hoe kunnen burgers vertrouwen hebben in een Europa dat jaarlijks 370.000 voortijdige sterfgevallen tolereert als gevolg van luchtverontreiniging? Wat voor Europa is het dat weigert actie te ondernemen om deze situatie aanzienlijk te verbeteren? Is dat het Europa dat u wilt?"

Ook Hans Blokland liet zich niet onbetuigd: "Wij hebben in de krant gelezen dat Commissaris Dimas furieus was. Ik heb daar met instemming kennis van genomen, maar in dit debat heb ik er nog niet veel van gemerkt dat de heer Dimas furieus is. Mijnheer de Commissaris, u heeft onze steun als u doorzet, als u op korte termijn komt met de publicatie van die thematische strategie. Als de Europese Commissie dat niet doet, dan heeft u een probleem.


Meer informatie: Jan Wijmenga (010 414 0534)

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari