Geneesmiddelen voor kinderen

dinsdag 06 september 2005 22:40

Het Europees Parlement debatteert deze week over een voorstel van de Europese Commissie om onderzoek naar geneesmiddelen voor kinderen te stimuleren. Dit is een voorstel waar de eurofractie ChristenUnie-SGP al jaren om gevraagd heeft. Het enige punt waar nog verschil van mening over bestaat is de beloning die de farmaceutische industrie kan krijgen voor het doen van aanvullend onderzoek. Dat was ook de insteek van Hans Blokland in het debat.

Johannes Blokland, namens de IND/DEM-Fractie. Voorzitter, ik wil graag de rapporteur bedanken voor haar prima verslag. Ook de amendementen die in de milieucommissie zijn goedgekeurd, kan ik voor het grootste gedeelte steunen. Toch heb ik in de milieucommissie tegen het geamendeerde verslag gestemd, omdat ik teleurgesteld was over het feit dat de duur van de patentverlenging niet geamendeerd werd.
 
Het is iedereen wel duidelijk dat een verlenging van 6 maanden voor veel medicijnen niet nodig is. De extra kosten voor het onderzoek dat noodzakelijk is voor het verkrijgen van goedkeuring voor pediatrisch gebruik, zijn relatief laag. Maar dat geldt niet voor alle geneesmiddelen. Voor sommige middelen met een lage omzet is de verlenging van 6 maanden toch nodig om de uitgaven terug te verdienen. Voorzitter, dat is ook de kern van de amendementen van onze fractie. Als norm willen we een verlenging van 3 maanden, en voor die geneesmiddelen waar dat niet genoeg oplevert is nog een extra verlenging van 3 maanden mogelijk. Dat is redelijk voor iedereen en kostenbesparend voor de nationale gezondheidssystemen.
 
Het zou onverantwoordelijk zijn van ons om de verlenging van zes maanden toe te kennen aan alle producten. Ziektekostenverzekeringen zijn immers al duur genoeg. Graag zou ik dan ook ieders steun vragen voor de amendementen 89 van de collega's Breyer, McAvan en Corbey of de amendementen 91 tot en met 93 van mijn fractie.  

Voor meer informatie: Jan Wijmenga, tel. 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari