Vrijheid en veiligheid

woensdag 07 september 2005 11:49

Het EP debatteerde vandaag met Commissaris Frattini en de Britse minister Clark over terrorisme en de gevolgen hiervan voor de samenleving. Namens de eurofractie ChristenUnie-SGP nam Hans Blokland deel aan dit debat.

Hans Blokland (IND/DEM). Voorzitter, terrorisme is niet iets nieuws. Het is al een oud verschijnsel, dat gebruikt wordt om een samenleving te ontwrichten en onrust en instabiliteit te veroorzaken. Daden van terreur zijn in verschillende lidstaten helaas al een bekend verschijnsel, dat dateert van vóór het islamitisch terrorisme. Bestrijding van terreur bijvoorbeeld in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw ging dan ook gepaard met opvattingen over gegevensbescherming die toen golden.
 
Onze tijd vraagt om nieuwe methoden en technieken om terreur aan te pakken en daarbij willen we respect voor de individuele vrijheid en de garantie van veiligheid voor onze samenleving. Ik vraag me dan ook af of in het licht van de oude wijze van opsporing en bestrijding van terreur, onze opvattingen over privacy niet al te ver gaan. Ik begrijp dat veel van mijn collega's terughoudend zijn om hun goedkeuring te geven aan verregaande maatregelen. Maar de beperkingen en bezwaren die hier in het Parlement naar voren worden geschoven maken het werken met data niet eenvoudig.
 
Mijn vraag is dan ook aan commissaris Frattini of er concrete maatregelen genoemd kunnen worden waardoor er meer vertrouwen komt in de voorstellen van de Europese Commissie en de Raad. Ik denk daarbij aan opslag van data in gesloten computersystemen die niet via Internet communiceren. Ik pleit ervoor dat u heldere en concrete toezeggingen doet die de zorg van het Parlement wegnemen.

Meer informatie: Jan Harm Boiten, tel. 010 414 0534

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari