Vluchtelingenstatus

woensdag 28 september 2005 17:07

Speech Blokland, gehouden in het EP op 27 september 2005

MdV,

 

We spreken vandaag over de vluchtelingenstatus. In een wereld waarin miljoenen mensen op de vlucht zijn, verkeren wij in de luxe positie te kunnen spreken over hun status. Laat duidelijk zijn dat het spreken over vluchtelingen vanuit onze positie niet zonder gevolgen kan en mag zijn. Het is onze plicht om vluchtelingen barmhartig en rechtvaardig te behandelen.

 

Anderhalve week geleden is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden hoe weinig bereid we in de Europese Unie zijn om duidelijkheid en transparantie te geven over de behandeling van vluchtelingen. Ik vrees dat Lampedusa geen uitzondering is. Een evenwichtig, rechtvaardig Europees asielbeleid kan alleen bestaan bij openheid van de lidstaten over de wijze van behandeling van vluchtelingen.

 

In de hoeveelheid amendementen die op het verslag van collega Kreissl-Dorfler zijn ingediend ontbreekt het aan het stellen van prioriteiten. Als dit Parlement duidelijke wensen kenbaar had willen maken, dan hadden we ons beperkt tot hoofdpunten. Nu ligt er naast het politiek akkoord van de Raad een omvangrijk document van dit Parlement. In een Raadplegingsprocedure is geen ruimte voor het herschrijven van een voorstel van de Raad.

 

Een tweetal hoofdpunten. Het is mogelijk dat op grond van deze richtlijn verschillende uitzonderingen kunnen worden samengevoegd om een asielverzoek te verhinderen. Kennelijk zijn de lidstaten niet bereid om de eigen uitzonderingen ter discussie te stellen om tot een evenwichtige richtlijn te komen. Dat is niet wenselijk.

 

Daarnaast is de versnelde procedure in de richtlijn niet met voldoende waarborgen omgeven. Duidelijke criteria ontbreken, evenals voldoende garanties dat deze procedure niet ten koste gaat van de eerlijkheid van de normale procedure.

 

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari