Debat over het Wit-Rusland van Loekasjenko

woensdag 28 september 2005 19:42

Speech van Belder in het EP over Wit-Rusland, gehouden op 28 september 2005

MdV,

 

Elf jaar geleden, meteen bij zijn ambtsaanvaarding, deed president Aleksandr Loekasjenko zijn Wit-Russische kiezers een veelzeggende belofte: "Ik zal de Sovjet-Unie reanimeren." Loekasjenko hield en houdt zich aan zijn woord: de historische wit-rood-witte Wit-Russische vlag is verboden én Russisch fungeert als officiële landstaal.

 

Dieptepunt van deze absurde anti-nationale politiek vormt het huidige verschijnsel van een ondergronds lyceum in Minsk. Let wel, de enige middelbare school in het land waar nog in de moedertaal wordt gedoceerd. Dat wil zeggen tot zolang de geheime dienst de particuliere woningen die tegenwoordig tegelijkertijd als schoollokalen functioneren, niet heeft opgespoord.

 

Tegen deze achtergrond steun ik het initiatief van de Europese Commissie financieel steun te verlenen aan onafhankelijke radiouitzendingen voor Wit-Rusland. Datzelfde doet trouwens ook de Poolse regering al. Wellicht kan Brussel zich aan Warschau spiegelen: de Polen trekken niet alleen aanzienlijk meer geld uit, maar hun programma´s zullen deze herfst direct in het Wit-Russisch starten.

 

Intussen moet voor de Commissie de drastisch verslechterde relatie tussen de drie oostelijke EU-lidstaten Polen, Litouwen en Letland én het Wit-Rusland van Loekasjenko zwaar wegen. Het repressieve bewind in Minsk wendt zelfs voor alsof een NAVO-interventie ophanden is. Eén klein grensconflict en...

 

Over veiligheidsrisico´s voor de EU-25 gesproken!

Die nopen mij tot enige vragen richting Commissie. Hoe staat zij tegenover het initiatief van Polen, Litouwen, Letland en Oekraïne om hun politiek tegenover Wit-Rusland te coördineren? En heeft de Commissie inmiddels al stappen gezet om Rusland te bewegen zijn verantwoordelijkheid te nemen als voorzitter van de G-8 en positief bij te dragen aan een ontspanning van het binnen- en buitenlandse beleid van Loekasjenko?

 

MdV, kerkelijke contacten in eigen land en wetenschappelijke informatie uit met name Duitsland leren mij dat medeburgers in de lidstaten van de EU oog en hart hebben voor de bevolking van Wit-Rusland. Een inspirerend voorbeeld voor dit Huis en de Commissie!

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari