Bedreigde positie Hongaarse minderheid Vojvodina

maandag 03 oktober 2005 14:05

Speech Bas Belder, gehouden in het EP op 29 september 2005

Straatsburg, donderdag 29 september 2005
 
MdV,
 
Ruim een jaar geleden debatteerde dit Huis eveneens over de verontrustende situatie in Vojvodina, over de bedreigde positie van de Hongaarse minderheid in deze Servische provincie.
Een dag eerder slechts deed een Hongaars meisje uit Subotica/Szabadka een schokkende ontdekking. Klaar om naar school te gaan, opende de 13-jarige Klementina Sötét op die woensdagmorgen 15 september 2004 de buitendeur. Zij deinsde terug want meende bloed op de deur te zien. Klementina rende ontzet naar binnen. Bij nadere inspectie bleek het woordje "dood", met rood én in Cyrillisch schrift, op de deur te prijken. Midden in de deur stak ook nog eens een mes, 35 cm lang. Op de pas geverfde muren van de woning van de familie Sötét stond "Hongaren, jullie zullen sterven!" Voorzover ik weet, verblijft de familie Sötét vandaag de dag in een vluchtelingenkamp in Hongarije. Zij kon de anti-Hongaarse atmosfeer in Vojvodina niet meer aan.
 
Inmiddels zijn we een jaar verder. Treurig genoeg bepaald niet in figuurlijke zin. De Hungarian Human Rights Foundation meldt in haar rapport van vorige maand dat sinds het verblijf van een "fact-finding" missie van het EP eind januari in Vojvodina aldaar niet minder dan 32 nieuwe incidenten plaatshadden, specifiek gericht tegen minderheden.
 
Zeker, dat is deprimerend, in het bijzonder voor de Hongaarse minderheid ter plekke. Voor dit Huis echter een extra reden het openlijk voor haar op te nemen. En dan niet louter in de defensieve zin van preventie en bestraffing van etnische haatuitingen in Vojvodina. Het Europees Parlement staat evenzeer voor een positieve invulling van de rechten van nationale minderheden. Daarom houd ik mijn vragen richting Raad en Commissie van een jaar geleden helemaal staande: Hoe is het gesteld met het taalonderwijs en andere culturele voorzieningen (denk onder meer aan kranten, tijdschriften en andere media) voor de Hongaarse minderheid in Vojvodina? Hoeveel geld trekt de Servische overheid uit voor publieke voorzieningen voor deze specifieke etnische groep?
 
MdV, ik zie al uit naar de aangekondigde hoorzitting van dit Huis over de politieke situatie in Vojvodina. Een prima initiatief van onze delegatie voor Zuidoost-Europa, onder de bezielende leiding van haar voorzitter, collega Pack. Ook zo komen de Servische autoriteiten aan de weet dat het Europees Parlement pas zal instemmen met een Stabilisatie- en Associatieakkoord tussen Brussel en Belgrado als Hongaren in Vojvodina een heuse democratische rechtsstaat bevolken!

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari