debat over Iran

woensdag 12 oktober 2005 17:29

Op 12 oktober debatteerde het EP over de relaties met Iran. Aan dit debat werd deelgenomen door Bas Belder. Zijn bijdrage treft u op deze website aan.

Bas Belder, namens de IND/DEM-Fractie. Voorzitter, tien jaar geleden publiceerde de Iraanse lyricus Said een indrukwekkend literair dagboek onder de titel "De lange arm van de mollahs, notities uit mijn ballingschap". Die lange arm van de machthebbers van de Islamitische Republiek moet het Brits voorzitterschap vandaag niet onbekend voorkomen. Teheran's terroristische tentakels reiken even goed tot in het zuiden van buurland Irak. Die lange arm zorgt voor aanhoudende brute repressie binnenslands en voor ernstige destabilisatie buitenslands.
 
Met deze inktzwarte staat van dienst van het Iraans regime zouden de Raad en Commissie rekening moeten houden. Te meer als uitgerekend dit schrikbewind in alle geheimzinnigheid proclameert louter vreedzame nucleaire bedoelingen te koesteren.
 
Raad en Commissie, hoe te voorkomen dat de lange arm van de mollahs ook naar kernwapens grijpt? U zult in elk geval de politieke prijs voor president Ahmedinejad onaanvaardbaar hoog moeten maken. Concreet betekent dat samen met de Amerikaanse regering werkelijk àlle opties openhouden tegenover Teheran. Zoete broodjes bakken kunnen de mollahs tenslotte ook zonder ons wel.
 
Komen de Verenigde Naties niet snel met een effectieve indammingsstrategie tegen de gevaarvolle Iraanse atomaire aspiraties, dan zullen de staten die zich het meest bedreigd voelen stellig zelf maatregelen treffen. Raad en Commissie, ook die optie moet u bekend zijn. Eén ding staat voor mij vast: als vredesmakelaar voor het Midden-Oosten dient u de bloedige lange arm van de mollahs in principe en in praktijk resoluut af te wijzen en ook af te weren.
 
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari