Octrooi biotechnologische uitvindingen

dinsdag 25 oktober 2005 20:12

Het Europees Parlement debatteert op 25 oktober 2005 over het verlenen van patenten op stamcellen en andere biologische "uitvindingen". Namens de ChristenUnie-SGP fractie voert Hans Blokland het woord:

Voorzitter,

 

Het menselijk lichaam en de delen daarvan zijn naar onze vaste overtuiging niet octroieerbaar. Want hun werking is geen uitvinding van ons, maar een ontdekking en daarom niet octroieerbaar. Dit geldt dus onverkort ook voor embryo’s, stamcellen, kiemcellen, en het genoom. Hierop kan men geen eigendomsrecht claimen. Weliswaar zegt de Europese Commissie in het tweede 16c-verslag terecht dat totipotente stamcellen niet octrooieerbaar zijn. Helaas laat zij onduidelijkheid bestaan over octroieerbaarheid van pluripotente stamcellen. Dit zijn eveneens delen van het menselijk lichaam en overeenkomstig artikel 5, lid 1 van de richtlijn uitgesloten van octrooien.

 

Het octrooi dat de concrete aanleiding vormt tot dit debat betreft menselijke geslachtscellen. De verlening van dit octrooi overtreedt het principe dat het menselijk lichaam en de delen daarvan niet octrooieerbaar zijn. Het zou beter zijn als de politieke groepen dat sterker en eenduidiger durven uitspreken, met name in de gemeenschappelijke resolutie. Het Europees Parlement moet zich adequaat kwijten van zijn controlerende taak. Dit betekent overtuigend bezwaar aantekenen bij het Europees Octrooibureau.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari