Klimaatverandering

woensdag 16 november 2005 14:32

Hans Blokland bezoekt van 6 tot 10 december de klimaatconferentie in Montreal. Hij woont de conferentie bij als onder voorzitter van de Milieucommissie. Hieronder zijn toespraak gehouden in het EP tijdens het debat ter voorbereiding van de conferentie.

Klimaatverandering

 

Voorzitter,

 

Ik ben ingenomen met het werkprogramma dat Commissaris Barroso gisteren in dit Parlement presenteerde. Ook voor bestrijding van klimaatverandering staat er veel goeds in. Bijvoorbeeld de onderbrenging van het vliegverkeer in het emissiehandelssysteem en de herziening van de NEC-richtlijn uit 2001. Dat steun ik van harte.

 

Toch vind ik de Commissie in dit dossier niet erg ambitieus. We praten al jaren over drastische reducties van emissies van broeikasgassen, maar ondertussen groeit de uitstoot elk jaar weer. Niet alleen wereldwijd, maar ook binnen diverse Lidstaten!

 

Voorzitter, als we in Montréal serieus genomen willen worden, dan moeten we niet alleen dúrven praten over reducties, maar ook harde afspraken maken om nu eens echt maatregelen te nemen. Desnoods met een kleiner aantal landen.

 

Commissaris, ik wil u oproepen om met een strategie te komen waarin maatregelen worden voorgesteld die ons langetermijndoel haalbaar maakt. Want ondanks de goede invloed van de voorstellen die deze week zijn gepresenteerd, zijn die slechts geïnspireerd door een korte termijn visie.

 

Dank u wel.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari