Bescherming privacy

woensdag 14 december 2005 10:01

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement
Bijdrage van J. Blokland (IND/DEM)                           Straatsburg, 13 december 2005
Gegevensbescherming

 MdV,

 

Begin oktober werd bekend dat meer dan tweehonderd agenten van het korps Rotterdam hadden geprobeerd om het dossier van oud- Feyenoorder  Van Persie in te zien. De computer gaf de agenten geen toegang, maar registreerde wel hun namen. Big Brother is watching You. Niet alleen bekende burgers die verdachte zijn in een strafzaak, ook politieagenten.

 

Dat is wat mij bij dit voorstel het meest zorgen baart. Misbruik van de bestanden door medewerkers van de bevoegde autoriteiten.

 

Mijn principieel bezwaar tegen dit voorstel is dat het langdurig bewaren van gegevens van iedere burger niet alleen een inbreuk is op zijn persoonlijke levensfeer, maar ook dat hij feitelijk als verdachte wordt behandeld, maar dan zonder diens rechten. Is dit middel niet erger dan de kwaal?

 

Het is niet aangetoond dat dit voorstel effect zal hebben. Daarom hoor ik graag van Commissie en Raad een helder geluid over de wijze waarop deze richtlijn zal worden getoetst en geëvalueerd.

 

Ik zal de rapporteur steunen. Alvaro heeft uitstekend werk verricht en het is ongehoord dat buiten hem om een deal tussen de fracties is gesloten. Dit ondermijnt ernstig onze werkwijze. Ik steun de lijn van de rapporteur. Graag herinner ik u aan een citaat van George Orwell die zei: All people are equal but some are more equal than others.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari