Suikersector

woensdag 14 december 2005 10:06

Eurofractie ChristenUnie-SGP

Europees Parlement
Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM)               Straatsburg, 13 december 2005


Suikerprotocol

 

Voorzitter,

 

De hervorming van de suikerregeling van de Europese Unie gaat gepaard met begeleidende maatregelen. Terecht, want de verlaging van de garantieprijs treft niet alleen onze suikersector, maar ook suikerexporteurs uit ACS-landen.

 

Belangrijk is dat de steun van de Europese Unie wezenlijk bijdraagt aan verbeterde concurrentiekracht van de sector in de ACS-landen, met name door hogere doelmatigheid en grotere diversificatie. Deze landen moeten over negen jaar namelijk niet meer zo afhankelijk zijn van hun suikerproductie.

 

Het is bovendien zaak dat de ACS-landen, evenals de Europese suikersector, zodanig concurrentiekrachtiger worden dat ze op termijn zónder een EU-garantieprijs het hoofd kunnen bieden aan de concurrentie van exporteurs uit derde landen, zoals Brazilië. Dit is de transformatie waarbij het EU-suikerbeleid de ACS-landen en de Europese suikersector kan en moet begeleiden.

 

De hiervoor benodigde middelen moeten komen uit hoofdstuk 4 én 1 van de Europese begroting. Het betreft immers een zaak van landbouw én ontwikkeling.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari