EU verscherpt strijd tegen mensenhandel

18-01-2006 13:02 18-01-2006 13:02

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie politiek

STRAATSBURG - Om het probleem van mensenhandel op te lossen, moet de vraag naar prostitutie worden aangepakt. Prostituanten moeten daarom strafbaar worden gesteld. Dat betoogt ChristenUnie/SGP-Europarlementariër Hans Blokland in Straatsburg, waar het Europees Parlement vandaag een reeks maatregelen tegen mensenhandel zal aanvaarden.

De stemming betreft het rapport van Europarlementariër Prets over vrouwenhandel. Het Europees Parlement wil de strijd tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel opvoeren. Internationaal worden naar schatting jaarlijks 600.000 tot 800.000 vrouwen en kinderen verhandeld. Velen van hen belanden in de prostitutie. Het rapport beoogt betere voorlichting om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden en stelt dat criminelen strafrechtelijk en financieel moeten aangepakt. Verder is slachtofferhulp nodig en meer internationale samenwerking tussen opsporingsdiensten.

Stap voorwaarts
Blokland noemt het rapport-Prets ,,een stap voorwaarts'', maar constateert tegelijk dat daarin te weinig aandacht is voor het verschijnsel prostitutie als oorzaak van mensenhandel. Volgens de vertegenwoordiger van de gecombineerde ChristenUnie/SGP-fractie hebben de Europese overheden ,,de verantwoordelijkheid slachtoffers van mensenhandel te beschermen en hen hulp te bieden''. Om tot een oplossing te komen, moet de vraag naar prostitutie worden aangepakt. ,,Prostituanten kopen geen dienst in, maar misbruiken de lichamen van andere mensen. Dat is een vorm van geweld, die net als ander geweld strafbaar moet zijn.''

Blokland kreeg in het Europees Parlement steun voor zijn pleidooi voor meer aandacht in de EU-lidstaten voor het verschijnsel sekstoerisme.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari