Kurdistan

19-01-2006 11:27 19-01-2006 11:27

Speech Belder, gehouden in het EP over Kurdistan.

MDV,

 

Goed nieuws uit Irak?! Dat klinkt politiek nagenoeg ongerijmd. Toch zou ik dat op grond van eigen, recente ervaring willen tegenspreken. Medio november vorig jaar had ik het voorrecht als EP-lid deel te mogen nemen aan een groot opgezette internationale conferentie over "Democratisering van het Midden-Oosten". Plaats van handeling was Arbil, de hoofdstad van de autonome regio Koerdistan in Noord-Irak. In alle rust, dus volstrekte veiligheid en openheid discussieerden wetenschappers uit Europa met Koerdische regerings- en parlementsleden over perspectieven en problemen voor het ontstaan van democratische rechtsstaten in de wijde regio. Irak is dus gelukkig lang niet louter het zo deprimerende toneel van niet aflatende gruwelijke terreuraanslagen.

 

Juist in Iraks Koerdistan ligt vandaag een uitgelezen kans voor de Europese Unie een substantiële bijdrage te leveren aan de zo urgente taak van algehele wederopbouw van het Tweestromenland. Graag zou ik van mevrouw de Commissaris vernemen of zij deze visie met mij deelt, en zo ja, welke initiatieven de Europese Commissie reeds onderneemt in Noord-Irak dan wel in voorbereiding heeft.

 

Tegelijkertijd richt mij tot dit Huis: Koerdische collega´s in Irak zien uit naar contacten met het Europees Parlement. Democratisering van het Midden-Oosten? Laten wij dat niet beperken tot aanbevelingen, maar daaraan persoonlijk inhoud geven door concrete politieke contacten!

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari