Europese grondwet

woensdag 18 januari 2006 10:51

Speech Belder, gehouden in het EP debat over de koers van Europa na het tweevoudig ´nee´ op de Europese grondwet.

Bijdrage van Bas Belder (IND/DEM)        Straatsburg, 18 januari 2006

 

Het debat over het rapport Duff / Voggenhuber

 

 

Straatsburg, woensdag 18 januari 2006

 

MdV,

 

De toonzetting van het rapport van de collega’s Duff en Voggenhuber doet mij erg terugdenken aan het plenaire debat van een jaar geleden. Het Europees Parlement omhelsde toen met groot vertoon de Grondwet en niets leek een succesvolle ratificatie in alle 25 lidstaten in de weg te staan.

Tot mijn teleurstelling moet ik nu constateren dat het EP niets van de les van het dubbele ‘nee’ begrepen heeft. Dit Huis bezint zich niet op de toekomst van Europa, maar op een strategie om de tweevoudig afgewezen Grondwet alsnog geratificeerd te krijgen. Dit alles natuurlijk onder de dekmantel van “aanzienlijke maatregelen om de publieke opinie gerust te stellen”.

 

Tegenover deze doorzichtige pogingen de uitdrukkelijke wil van het Franse en  Nederlandse electoraat te negeren, wil ik mijn waardering uitspreken voor een aantal van de amendementen van de beide rapporteurs. Zij houden in ieder geval niet obsessief vast aan de huidige Grondwet. Bovendien lijken zij het ‘nee’ in Frankrijk en Nederland beter begrepen te hebben dan mijn collega’s van de grote fracties en tonen zij een grotere bereidheid tot werkelijke reflectie.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari