Havenarbeiders op de bres

16-01-2006 10:56 16-01-2006 10:56

Een paar duizend havenwerkers voerden maandag actie in Straatsburg tegen de havenrichtlijn, waar het EP woensdag over stemt. De havenrichtlijn beoogt de concurrentie binnen havens te stimuleren. Hans Blokland (ChristenUnie-SGP; plaatsvervangend lid transportcommissie) stemt tegen. “Het voorstel van de Commissie is een one-size-fits-all pakket waarin goedlopende havens worden gehinderd in hun functioneren".

Een paar duizend havenwerkers voerden vandaag actie in Straatsburg tegen de havenrichtlijn, waar het EP woensdag over stemt. De havenrichtlijn beoogt de concurrentie binnen havens te stimuleren. Hans Blokland (ChristenUnie-SGP; plaatsvervangend lid transportcommissie) stemt tegen. “Het voorstel van de Commissie is een one-size-fits-all pakket waarin goedlopende havens worden gehinderd in hun functioneren".

 

"Het Commissievoorstel treft de verkeerde havens. Een aantal Europese havens heeft problemen die opgelost moeten worden. De Commissie schiet met deze richtlijn echter met een kanon op een mug. Het is beter dat de Commissie een nieuw voorstel indient, specifiek gericht op havens waar de markttoegang niet voor iedereen gelijk is. Daarbij dient de Commissie met een voorstel te komen waarin de regels voor staatssteun in de havensector worden vastgesteld. De beïnvloeding van de tarieven door overheidsbijdragen wordt hiermee uitgesloten en het voorkomt oneerlijke concurrentie tussen lidstaten.”

 

Een nieuw Commissievoorstel moet volgens Blokland aan een aantal criteria voldoen. Het mag toegankelijke havens niet hinderen in hun ontwikkeling door onnodige regels uit Brussel. De balans tussen de dienstverleners en verladers moet ook verbeteren zodat er evenwicht is tussen profiterende en betalende partijen. Daarnaast dient het voorstel zich niet alleen op havens ter richten maar op een groter deel van de maritieme sector.

 

Het huidige voorstel stelt dat op elke haven per havendienst meerdere aanbieders – al dan niet op basis van een concessie - de mogelijkheid moeten hebben actief te zijn. Dit zou een gunstig effect hebben op de tarieven en op de concurrentiepositie van de havens. Verder bepaalt het voorstel dat niet alleen geregistreerde havenwerkers, maar ook de door ondernemingen zelf geregelde arbeidskrachten in de haven aan de slag mogen. Het EP is van mening dat dit voostel de huidige problemen onvoldoende oplost. In de wijzigingsvoorstellen van het EP, staan de afschaffing van de zelfafhandeling, het respecteren van de subsidiariteit en de roep om regels betreffende staatssteun in havens centraal. Daarnaast is er discussie over de algemene bescherming van de werknemers en de opzet van het concessiesysteem.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari