Prostitutie is misbruik

17-01-2006 11:00 17-01-2006 11:00

Blokland: "Prostitutie is geen normale bedrijfstak, waarin arbeid geleverd wordt. Het moet daarom ook niet als zodanig worden behandeld. Prostituanten kopen geen dienst in, maar misbruiken de lichamen van andere mensen. Dat is een vorm van geweld. Het moet dus evenals ander geweld strafbaar zijn!"

Blokland (ChristenUnie-SGP), tijdens een debat in het Europees Parlement (EP) over vrouwenhandel: "Prostitutie is geen normale bedrijfstak, waarin arbeid geleverd wordt. Het moet daarom ook niet als zodanig worden behandeld. Prostituanten kopen geen dienst in, maar misbruiken de lichamen van andere mensen. Dat is een vorm van geweld. Het moet dus evenals ander geweld strafbaar zijn!" Blokland had daarom graag gezien dat het rapport Prets waar het EP woensdag over stemt, meer aandacht zou geven aan het strafbaar stellen van prostituanten als preventie tegen mensenhandel.

 

Het rapport Prets, kaart volgens Blokland terecht een groot aantal problemen op het gebied van vrouwenhandel aan. Blokland: "Mensenhandel is een schending van mensenrechten op mondiaal niveau. Slachtoffers belanden vaak in de prostitutie. Wij hebben de verantwoordelijkheid slachtoffers te beschermen en hulp te bieden om de vicieuze cirkel waarin slachtoffers zich bevinden te doorbreken. Om tot een oplossing te komen moet de vraag naar prostitutie worden aangepakt".

 

Blokland is van mening dat het rapport Prets een stap voorwaarts is. Het beoogt betere voorlichting om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden en stelt dat criminelen strafrechtelijk en financieel moeten aangepakt. Verder is slachtofferhulp nodig. Niet alleen op het gebied van sociale voorzieningen maar ook op het niveau van verblijfsvergunningen, zodat de angst voor uitzetting slachtoffers er niet van weerhoudt aangifte te doen. De internationale samenwerking op het gebied van criminaliteit en justitie moet verbeteren om daders te kunnen traceren. Het rapport wil het publiek tevens bewust maken van mensenhandel zodat het de verschijningsvormen kan herkennen. Blokland merkt echter op dat het rapport weinig aandacht besteedt aan prostitutie. Hij heeft vier amendementen ingediend om de tekst met betrekking tot prostitutie te verbeteren.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari