Stemverklaring Cuba

02-02-2006 17:24 02-02-2006 17:24

In Cuba bestaan grote tekortkomingen betreffende fundamentele vrijheden. Zowel de mondelinge vraag als de voorliggende, overigens adequate, resolutie geven dat zonneklaar aan.

Conciliatieresultaat sociale voorwaarden in het wegvervoer

 
In Cuba bestaan grote tekortkomingen betreffende fundamentele vrijheden. Zowel de mondelinge vraag als de voorliggende, overigens adequate, resolutie geven dat zonneklaar aan.
 
Er is één zaak die ik prominent aan de orde zou willen stellen: de positie van de huiskerken. Nieuwe wetgeving, vervat in Richtlijn 43 en Resolutie 46, verplicht alle opererende huisgemeenten tot registratie bij de autoriteiten. Aanvragen tot registratie leiden regelmatig tot buitengewoon gecompliceerde onderhandelingen met de overheid. Zo moet gedetailleerde informatie over de gemeenteleden en de voorgangers worden doorgegeven. Deze nieuwe wetgeving heeft al geleid tot sluiting van diverse huiskerken.
 
In 1992 heeft de Cubaanse overheid de grondwet gewijzigd. De zelfkarakterisering van het land veranderde van een atheïstische in een seculiere staat. Dat was een eerste stap in de goede richting. De nieuwe wetgeving lijkt een tendens weer te geven naar nieuwe restricties. Terwijl de Cubaanse grondwet het recht van burgers op vrijheid van godsdienst erkent, zijn de facto in toenemende mate restricties van kracht. Waarom worden christelijke kerken, ook de geregistreerde, zo nauwlettend gevolgd, gecontroleerd en zelfs geïnfiltreerd? Echte vrijheid van religie bestaat dus niet in Cuba.
 
Ik verzoek Raad en Commissie ook deze problematiek aan te snijden in de gesprekken met de Cubaanse autoriteiten.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari