ChristenUnie wil opheldering over Chinese orgaantransplantaties bij gevangenen

Joel Voordewind_Ruben Timman_top2donderdag 27 augustus 2009 13:10

China zou hebben toegegeven de organen van ter dood veroordeelde gevangenen ter beschikking te stellen voor transplantaties. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,Het gerucht is dat men zelfs op bestelling bepaalde executies versneld uitvoert en dat gevangenen onder druk hun organen moeten afstaan. Het is afschuwelijk dat dit plaats kan hebben anno 2009. Het land laat weer zien zich weinig aan te trekken van het volkenrecht die de lichamelijke integriteit van mensen beschermt.”

Het ChristenUnie-Kamerlid heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Hieronder de schriftelijke vragen behorende bij het bericht:

  1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat China heeft toegegeven gevangen te gebruiken voor orgaantransplantatie? (Nederlands Dagblad 27 augustus 2009 (inloggen vereist) )
  2. Kunt u dit bericht bevestigen en kunt u nagaan wat er waar is van de geruchten dat zelfs mensen die tot de doodstraf veroordeeld zijn versneld geëxecuteerd worden indien hun organen gewenst zijn?
  3. Wat is uw oordeel hierover, mede in het licht van eerdere volkenrechtelijke oordelen ter bescherming van de lichamelijke integriteit?
  4. Indien deze berichten waar blijken te zijn, bent u bereid uw afkeer en veroordeling hiervan uit te spreken in bilateraal en multilateraal (EU en VN)?

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil opheldering over Chinese orgaantransplantaties bij gevangenen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > augustus

Geen berichten gevonden