Met een Koendersbaan je schuld wegwerken in het buitenland

Joel Voordewind_kleinmaandag 02 november 2009 20:37

Bij wijze van weblog deze keer een voorstel om pas afgestudeerden aan het werk te helpen in de ontwikkelingssamenwerking. Om daarmee deskundigheid te exporteren, werkervaring op te doen en studieschulden weg te werken.

Je bent afgestudeerd aan de landbouwuniversiteit Wageningen of je hebt je studie internationaal recht afgerond en zou graag in het buitenland werkervaring op willen doen? Dan ga je vervolgens naar de websites van internationale organisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken en kijkt of er vacatures zijn. Vervolgens loop je dan tegen scherpe eisen aan, zoals het hebben van buitenlandervaring, studies in het buitenland enzovoort. Die ervaring zou wel willen opdoen door als vrijwilliger naar het buitenland te vertrekken, maar door de opgebouwde studieschuld is dat niet aantrekkelijk.

De ChristenUnie wil dat jonge mensen met relevante deskundigheid op een gemakkelijke manier aan het werken kunnen in de ontwikkelingssamenwerking. Simpelweg omdat we hun expertise hard kunnen gebruiken en het een verrijkende ervaring kan zijn. Het vergroot het brede draagvlak in de samenleving voor ontwikkelingssamenwerking.

Ik ben daarom vandaag gekomen met een voorstel voor zogenoemde ‘Koenders-banen’. Als afgestudeerde kun je in aanmerking komen voor uitzending naar een ontwikkelingsland of –project waar jouw expertise benut kan worden. Daarvoor krijg je een onkostenvergoeding voor het levensonderhoud ter plekke. Het andere deel van het ‘salaris’ is de aflossing van je studieschuld. We stellen dan wel een maximum aan het aantal jaren. Een creatief plan waarmee we drie vliegen in één klap slaan: we exporteren deskundigheid naar ontwikkelingsgebieden, jonge mensen geven we de kans om relevante werkervaring op te doen in het buitenland en last but not least: er wordt een begin gemaakt met het wegwerken van studieschulden.

Ik wil dit samen met minister Koenders gaan regelen. Aan jou de vraag: wat zijn relevante opleidingen die hiervoor in aanmerking zouden moeten komen? Welke ideeën heb jij?

Joël Voordewind

Labels
Buitenlands beleid
fractieblog
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking

« Terug

Reacties op 'Met een Koendersbaan je schuld wegwerken in het buitenland'

Gerard Veldman
Geplaatst op: 03-11-2009 08:42 Quote
Goed idee. Ik denk zelf dat economische studies juist geschikt zijn voor dit plan. Het geeft economie/bedrijfskunde-studenten een betere kijk op ontwikkelingssamenwerking, het geeft ze de broodnodige buitenlandervaring, en we exporteren bedrijfsmatige kennis. In de huidige ontwikkelingssamenwerking zeer belangrijk voor het begeleiden van bijvoorbeeld microkredieten.
Joas Duister
Geplaatst op: 03-11-2009 13:38 Quote
Mooi plan. Bestuurskunde-studenten. Zij hebben een brede en gedegen kennis van het Openbaar Bestuur, beleid, management&organisatie, Good Governance. Deze kennis, evenals de praktische inslag van de studie waardoor deze studenten ook over praktische competenties beschikken is m.i. goed in te zetten in ontwikkelingslanden.
Johan van Driel
Geplaatst op: 03-11-2009 13:52 Quote
Het idee klinkt interessant. En zoals bovenstaand: bestuurskundestudenten zijn multidisciplinair inzetbaar.. en dat geld nog wel voor meer studies. Wel zet ik een aantal kanttekeningen bij de uitvoering, namelijk:
1a. Is het uithangbordje "hiermee kan je je studieschuld afbetalen" werkelijk nodig? Het lijkt mij namelijk dat mensen die voor een "Koendersbaan" solliciteren wel voldoende hart voor de zaak moeten hebben en het inspelen op financiele motieven dit tegen kan werken. (Of komt hiervoor bijvoorbeeld een strenge selectieprocedure?);
1b.Stimuleert een dergelijke regeling mensen die hiervoor in aanmerking willen komen niet te veel om een zo hoog mogelijke studielening aan te gaan?
2.Aangaande het niet sturen van verpleegkundigen, zoals als voorbeeld vermeld in het gepubliceerde nieuwsartikel op deze website: waarom niet? Ik denk dat juist ook verpleegkundigen, of breder gezien: mensen die 'uitvoerend werk' doen, een bijdrage kunnen leveren door samen te werken met mensen ter plekke en op die manier kennis over kunnen dragen die direct in de praktijk kan worden gebruikt... 'Relevante deskundigheid', zoals u het in dit bericht noemt, lijkt mij inderdaad een betere benadering.

Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van uw voorstel en wens u bij deze veel succes.

Met vriendelijke groet,



~Johan van Driel
Shamir Ceuleers
Geplaatst op: 06-11-2009 12:41 Quote
Zelf studeer ik Law & Politics of International Security aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een combinatie van Internationaal Recht & Internationale Betrekkingen op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Vaak hebben ontwikkelingslanden een gebrek aan kennis op dit gebied, lijkt me daarom ook een zeer geschikte opleiding.
Bari
Geplaatst op: 22-12-2021 11:23 Quote
Geciteerd bericht
Shamir Ceuleers schreef:
Zelf studeer ik Law & Politics of International Security aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een combinatie van Internationaal Recht & Internationale Betrekkingen op het gebied van veiligheidsvraagstukken. Vaak hebben ontwikkelingslanden een gebrek aan kennis op dit gebied, lijkt me daarom ook een zeer geschikte opleiding.
Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden