'Afgestudeerd? Help dan de derde wereld'

Water-fetching_india_2dinsdag 03 november 2009 10:29

Laat pas afgestudeerden studieschuld aflossen met werkervaringsplaats in ontwikkelingswerk. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking betaalt het loon. Dat is het plan van de 'Koendersbanen' dat Kamerlid Joël Voordewind maandag presenteerde tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Minister Koenders. "Drie vliegen in één klap", stelt Voordewind.

Het is een obstakel voor iedere verse academicus met ambities in de internationale samenwerking. Een behoorlijke baan bij een multinational, hulporganisatie of VN-instelling vereist doorgaans drie jaar relevante werkervaring. Die ervaring is natuurlijk op te doen als vrijwilliger, maar door de studieschuld is dat weinig aantrekkelijk, zo niet onmogelijk.

Koendersbanen
Om die reden bedacht ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind de ‘Koenders-banen’, naar de minister van Ontwikkelingssamenwerking. In zo’n baan worden afgestudeerden gedetacheerd bij een hulporganisatie of Buitenlandse Zaken, waar ze in een betaalde baan werkervaring opdoen. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking betaalt de lonen, zodat de jonge academici hun studieschuld kunnen aflossen. “

"Dat zijn drie vliegen in één klap”, zegt Voordewind. “De academicus doet werkervaring op, de schuld wordt afbetaald en organisaties als Novib halen er waardevolle expertise mee in huis.” Want kennis die in de internationale samenwerking waardevol is, hebben onze universiteiten genoeg in huis. “In landbouwtechnieken zijn we sterk, maar ik denk ook aan sectoren als watermanagement, milieu, innovatie en techniek, en internationaal recht.”

Het moeten vooral kennisfuncties zijn, geen uitvoerend werk, benadrukt Voordewind. “Het is niet de bedoeling verpleegkundigen te sturen.” Voordewind lanceerde zijn plan maandag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking.

(Metro, 2 november 2009)

Labels
In de media
Joël Voordewind
Ontwikkelingssamenwerking
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''Afgestudeerd? Help dan de derde wereld''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden