Begrotingsvoorbereiding: geen woord te veel

Ed Anker_kleindinsdag 03 november 2009 21:30

Morgenochtend start de begrotingsbehandeling van justitie. Elke week staan er nu twee begrotingen op de plenaire agenda. Het zijn lange debatten die over werkelijk alles gaan. Nou ja, voor zover het in de portefeuille past natuurlijk.

Mijn onderwerpen in vogelvlucht: vreemdelingenbeleid, Iran, leges, vreemdelingenketen, kosten COA, kosten IND, terugkeer, mensenhandel, uitstapprogramma’s, kinderalimentatie, hoger beroep, koude uitsluiting, Saban B., onder toezichtstelling pedofiel Eindhoven & opvang slachtoffers.

Daarbij wil ik graag een thema neerzetten. Ik vind het belangrijk dat het Justitiedebat weer een gewetensvol en principieel debat wordt. Ik doel daarmee vooral op het vreemdelingenbeleid, dat tegenwoordig echt een debat van boekhouders is geworden: het gaat alleen nog maar over getallen.

En dan zijn er nog een paar onderwerpen die echt even de nodige aandacht vragen. Zoals de kwestie van de ontsnapte mensenhandelaars en de pedofiel in Eindhoven. Als je daar maatregelen op wilt nemen dan is dat juridisch een ingewikkelde zaak. Nuance is daarbij geboden.

Nu zit ik dus aan mijn tekst te werken. Ik heb een paar pagina’s die ik nog moet terugbrengen tot een spreektekst van maximaal 9 minuten. Dat is maximaal 2,5 pagina’s bij een regelafstand van 1,5. Dan heb ik nog 3 minuten over voor de tweede termijn. Vanochtend in de fractievergadering werd ik daar zoals altijd weer aan herinnerd door Ernst, onze fractiesecretaris. Hij moet de spreektijden een beetje in de gaten houden, want als ik te veel minuten gebruik, gaat dat weer ten koste van een collega bij een andere begroting.

Na Ernst komt de rest van de fractie aan het woord. Ze willen toch nog wel iets horen over… En moet ik ook niet wat zeggen over… En een punt dat wij toch niet onbenoemd mogen laten is… Heerlijk die interne consistentie. Naast mijn eigen pagina’s heb ik nog goede raad gekregen voor minimaal een kwartier.

Het is dus nu de kunst om al die onderwerpen recht te doen in een goede, beknopte tekst, waar ik me ook echt aan moet houden. Dat betekent dus schrappen, woorden wegen en nog meer schrappen. Als ik moties indien, moeten die kort en krachtig zijn. Want een motie moet je helemaal voorlezen en dat kost al gauw een minuut per motie.

En zo gaat een begrotingsbehandeling over alles, maar met geen woord te veel.

Ed Anker

Labels
Ed Anker
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden