Nog geen omslag van denken bij deze minister

Cynthia Ortega_kleinwoensdag 11 november 2009 18:30

De huidige crisis heeft velen tot het besef gebracht dat ongelimiteerde welvaartsgroei negatieve gevolgen kan hebben. Nu wij het in onze eigen portemonnee (gaan) voelen, vertrouw ik erop dat wij als samenleving ook meer gaan stilstaan bij de effecten van onze welvaart voor bijvoorbeeld ontwikkelingslanden.

Daarnaast wordt het voor de politiek tijd om aandacht te besteden aan de: voedselcrisis, klimaatcrisis en de tweedeling in de wereld die alsmaar groter wordt, naarmate de westerse landen welvarender worden. In een globaliserende wereld ontkomt men er niet aan om zaken in een bredere context te plaatsen en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.

Wat de ChristenUnie betreft, moet er sprake zijn van een fundamentele herbezinning op economische groei en welvaart. Dat was dan ook de inleiding van mijn betoog vandaag bij het Algemeen Overleg over de nieuwe Lissabonstrategie. De Lissabonstrategie heeft als hoofddoelstelling dat Europa uitgroeit tot de meest dynamische en concurrerende economie ter wereld. De fractie ChristenUnie heeft in principe niets tegen deze doelstelling, maar pleit er wel voor dat hierbij rekening wordt gehouden met een aantal cruciale factoren. Op basis hiervan heeft mijn collega Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink in 2008 een motie ingediend en door de Tweede Kamer aangenomen gekregen, met als strekking dat de regering met een visie moet komen 'hoe de Lissabonstrategie na 2010 zich meer kan richten op duurzame groei, solidariteit en kwaliteit van leven binnen en buiten de EU'. De ChristenUnie benadrukt hiermee dat ze niet wil uitgaan van de stelregel ‘hoe meer groei, des te beter’. Dat is achterhaald en gezien de crisis is ook komen vast te staan dat het op deze manier niet werkt. Er ligt nu een SER-advies: ‘Europa 2020: de nieuwe Lissabonstrategie’. In dit advies laat de SER onder andere zien hoe de nieuwe Lissabonstrategie er na 2010 uit zou moeten zien en op welke manier deze kan bijdragen aan een duurzaam, competitief en welvarend karakter van de economie in de Europese Unie.

Gedurende het debat viel mij op dat de minister van Economische Zaken zich strak wil houden aan de hoofddoelstelling van de Lissabonstrategie. Zij gaf daarbij aan dat aandacht voor milieu en duurzaamheid een directe relatie moeten hebben met economische groei. De minister wil af van allerlei ballast, die volgens haar geen onderdeel kan zijn van de Lissabonstrategie. Mijn vraag of het kabinet ervoor gaat zorgen dat de SER-aanbeveling om de ecologische dimensie uit het Milieuactieprogramma van de EU stevig in de nieuwe Lissabonstrategie komt, deed zij dan ook af met de opmerking dat dit niet thuishoort in de Lissabonstrategie. Dit vind ik zeer merkwaardig. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er in essentie geen fundamentele omslag in denken over economische groei en welvaart bij deze minister heeft plaats gevonden.

Geen wonder dat de minister de VVD  aan haar zijde vond. Het is dan ook logisch dat zij ook blijft vasthouden aan het BBP als graadmeter voor de groei. Wel wil het kabinet dat hieraan sociale- en milieuindicatoren toegevoegd zullen worden. Dat is in ieder geval winst. Er blijft naar mijn mening echter nog teveel fixatie op economische groei. Begrijp mij goed, dat hebben wij als Nederland en Europa nodig, maar wij hebben ook een verantwoordelijkheid voor de effecten hiervan. Ik omarm daarom ook de Verklaring van Tilburg en het Appèl van Antwerpen dat oproept onze economie om te vormen, richting meer duurzaamheid en solidariteit. Op het gebied van duurzame energie worden door de regering stappen gezet in de goede richting, maar er is nog geen sprake van een andere kijk op economie- en welvaartgroei.

Ik kom tot de conclusie dat de inzet van het kabinet voor de nieuwe Lissabonstrategie niet gericht zal zijn op terughoudendheid ten aanzien van de materiële consumptiegroei met meer inzet op duurzame groei, solidariteit en kwaliteit van leven. Een gemiste kans zou ik zeggen. Voor de fractie ChristenUnie een uitdaging om dit onderwerp hoog op de politieke agenda te houden.

Cynthia Ortega-Martijn

 

 

Labels
Cynthia Ortega
fractieblog

« Terug

Reacties op 'Nog geen omslag van denken bij deze minister'

Bep de Wit - de Waard
Geplaatst op: 13-11-2009 10:10 Quote
Mijn compliment aan Cynthia Ortega - Martijn voor de heldere uiteenzetting en de milde verwoording van haar kritiekpunt op de minister. Gods Woord is er heel duidelijk over dat we op moeten komen voor de zwakken en niet ons verrijken ten koste van wie het minder of slecht hebben. We staan achter u, Cynthia!
Nieuw bericht

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden