'Bedrijven, geef openheid over kinderarbeid'

kinderarbeiddinsdag 17 november 2009 10:44

De ChristenUnie wil dat bedrijven volledige openheid geven of er in hun gehele productieketen kinderarbeid voorkomt. Indien bedrijven hiertoe niet bereid zijn, dan moet de overheid op geen enkele wijze hen meer steunen. Tweede Kamerlid Joël Voordewind: ,,Het kabinet lijkt bereid te zijn om openheid te vragen van bedrijven, maar alleen van de eigen werknemers in ontwikkelingslanden. Over de toelevering van de halffabricaten en de grondstoffen blijft het angstig stil."

Voordewind: "Terwijl ik tijdens mijn India-reis drie weken geleden van andere bedrijven zoals Ikea en Levi Strauss wel het goede voorbeeld heb gezien.” De bestrijding van kinderarbeid is een belangrijk speerpunt voor de ChristenUnie. Joël Voordewind heeft zijn herfstreces doorgebracht in India. Het doel van de reis was onderzoek te doen naar kinderarbeid, gerelateerd aan productieketens van Nederlandse bedrijven en de toegang tot onderwijs. Om uit te zoeken waar bedrijven tegenaan lopen, wat er wel kan en al gebeurt door bedrijven, waar een integrale aanpak van kinderarbeid uit moet bestaan en wat er India zelf moet gebeuren. Voordewind: ,,Onderwijs en transparante productieketen staan met stip bovenaan, willen we kinderarbeid tegen gaan, één van de acht millenniumdoelen.” 

Cruciaal
De resultaten van deze onderzoeksreis presenteert Voordewind tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Voordewind: ,,Het bedrijfsleven speelt een cruciale rol en moet internationale normen gaan respecteren. Zij zijn in staat om in hun productieketen eisen te stellen en randvoorwaarden af te dwingen, zoals het verbieden van kinderarbeid en creëren van alternatieve voorzieningen die gericht zijn op de toekomst van kinderen en gezinnen.” De ChristenUnie wil tijdens de begrotingsbehandeling van het kabinet weten hoe ze haar wens tot transparantie in de gehele keten concreet gaat maken.

 

Omdat onderwijs de toekomstkansen van kinderen vergroot wil de ChristenUnie dat in de brede bezuiniging op het OS-budget een deel van de korting (16 miljoen) weer worden teruggedraaid. Voor Mali heeft de minister dit onder druk van de ChristenUnie al kunnen realiseren. De ChristenUnie komt met een amendement waarin dit ook geregeld wordt voor de onderwijsbudgetten voor Mozambique en Bangladesh. Voordewind: ,,Bezuinigen op de onderwijsbudgetten van Bangladesh bijvoorbeeld is desastreus en zal kinderen weer aan het werken zetten. Terwijl juist onderwijs dé toekomstgarantie is voor kinderen en eraan bijdraagt dat ze kunnen stoppen met kinderarbeid.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20091116 NOTITIE Kinderarbeid341,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari