Kamer steunt 11 ChristenUnie-amendementen

Esmé Wiegman platdinsdag 17 november 2009 17:15

Vandaag werd gestemd over de Crisis- en herstelwet, waarover vorige week werd gedebatteerd in de Tweede Kamer. Elf amendementen van de ChristenUnie werden aangenomen door de Kamer. Esmé Wiegman: ,,Dit is echt een prachtig resultaat. Het geeft aan dat we op een constructieve manier hebben meegedacht over deze wet, die de mogelijkheid biedt om (bouw)projecten te versnellen."

Onder andere werd met een amendement geregeld dat er bij elk wegproject ruimte wordt gecreeërd voor oplaadpunten voor electrische auto's. De ChristenUnie stimuleert het kabinet om de zuinige auto's te promoten, voldoende oplaadpunten zijn daar een essentieel onderdeel van.

Ook heeft de partij geregeld dat provincies meer mogelijkheden krijgen in het nemen van de regie bij realisatie van windmolenparken. Zo kan de provincie voorkomen dat er allemaal heel kleine windparkjes ontstaan. In het wetsvoorstel was het de bedoeling dat nationale projecten opgenomen moesten worden in de beheerplannen (plannen voor het beheer van Natura2000 gebieden). Daarmee wordt de provincie of gemeente ineens verantwoordelijk voor Rijksbeleid, terwijl het nu al zo moeilijk is dit lokaal te regelen. Met een amendement van Wiegman wordt nog steeds de mogelijheid geboden dit te doen, maar is het niet langer meer verplicht. Dit geeft meer rust in de plannen zoals die nu opgesteld worden. Wiegman: ,,De last van nationale projecten moet je niet bij provincies, laat staan bij lokale ondernemers leggen."

Tot slot vraagt de ChristenUnie het kabinet om binnen vijf jaar te komen met een voorstel van de wet ter herziening van het onteigeningsregime.

Wiegman: ,,Met deze wet toont het kabinet veel lef. Maar op punten waar we twijfels hadden over een zorgvuldige uitvoering, hebben we via amendementen een aanpassing gevraagd. Daarmee moet deze wet de beoogde doelstellingen kunnen halen."

Labels
Ernst Cramer
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kamer steunt 11 ChristenUnie-amendementen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > november

Geen berichten gevonden