Rouvoet bij opvoedestafette

NB_172437-72_jeugdmaandag 07 december 2009 13:57

Minister Rouvoet sprak donderdag met zo’n dertig Haagse ouders over opvoeding tijdens het ‘ouderdiner’. Aansluitend werd het Haags opvoeddebat gehouden, als onderdeel van de opvoedestafette. Het was de eerste keer dat de minister aanwezig was bij de opvoedestafette, die in oktober van start ging. In veel gemeenten worden sindsdien opvoeddebatten georganiseerd. Doel daarvan is dat ouders onderling en met professionals over de opvoeding praten.

Het ouderdiner in Den Haag was onderdeel van de slotavond van het project ‘Opvoeden Samen Aanpakken’. De ouders die aanschoven bij het diner deden eerder al mee aan een fototentoonstelling over opvoeden in gemengde wijken, en aan diverse kleinschalige debatten.

Website: Opvoeddebatten


Toespraak van minister Rouvoet:

Opvoedestafettestokje voor Den Haag

'Ik hoop dat dit opvoeddebat de sociale netwerken van gezinnen versterkt’. Dat zei minister Rouvoet tijdens het Haagse opvoeddebat ‘Samen Sterker’ op 3 december 2009, te Den Haag.

Dames en heren,
Ik wil alle aanwezige ouders bedanken voor hun deelname aan ‘Opvoeden samen aanpakken’ en ik hoop dat iedereen goede gesprekken heeft kunnen voeren. Want wat mij betreft wordt praten over opvoeden net zo gewoon als praten over het weer.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 9 van de 10 ouders vinden dat ze zelf goed opvoeden, tegelijk zeggen 7 van de 10 ouders regelmatig met de handen in het haar te zitten. Blijkbaar hoort dat erbij. Maar dan is het wel fijn als je daar eens met andere ouders of opvoeders over kunt praten.

Om opvoeden bespreekbaar te maken en om ouders met elkaar in contact te brengen begon op 7 oktober de opvoedestafette. Ik gaf die dag het stokje door aan Groningen en het is via Drenthe, Harderwijk en Muiden in Den Haag aangekomen.

Vanavond heb ik gesproken met mensen uit Afghanistan, Kongo, Marokko, Tunesië, Suriname en uit heel veel andere delen van de wereld. Wat mij opviel, was dat jullie allemaal aangaven dat het opvoeden in Nederland soms makkelijker is dan in die landen omdat hier veel vrijheid is. Maar jullie gaven ook aan dat het soms lastig is, vooral omdat sociale netwerken hier minder sterk zijn. Ik hoop dat het opvoeddebat, ook hier in Den Haag kan bijdragen tot het versterken van deze netwerken. Dit is immers één van de doelen van het opvoeddebat.

Vanuit Jeugd en Gezin ondersteunen we die mensen die over opvoeden willen praten. 'gewone mensen', zal ik maar zeggen, dus niet zozeer ouders met problemen.

Ik geef nu graag het estafettestokje door aan Den Haag. En wens u veel succes.

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Rouvoet bij opvoedestafette'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > december

Geen berichten gevonden