Meer geld voor alleenverdieners met zorg voor gehandicapte kinderen

NB_rolstoel_kind_ijs_274986-610maandag 14 december 2009 12:53

Alleenverdienershuishoudens met de zorg voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen krijgen meer financiële ondersteuning. Dit heeft minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, maandag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Er komt voor deze doelgroep vanaf 2010 een aparte financiële tegemoetkoming in de Regeling tegemoetkoming onderhoudskosten thuiswonende gehandicapte kinderen 2000 (TOG).

Op jaarbasis komt de extra tegemoetkoming neer op 1460 euro per alleenverdienershuishouden met recht op een TOG-uitkering.

Rouvoet geeft met deze maatregel vanuit de begroting van Jeugd en Gezin invulling aan een voornemen uit het Coalitieakkoord om financiële ondersteuning te bieden aan alleenverdienershuishoudens die de zorg hebben voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Ruim 11.000 alleenverdieners krijgen per 1 januari 2010 recht op de extra financiële tegemoetkoming. In totaal is er een bedrag van 17 miljoen euro mee gemoeid.

Alleenverdieners met bijzondere behoefte aan zorg voor hun kind dreigden – als gevolg van de maatregelen om de arbeidsparticipatie en de economische zelfstandigheid van vrouwen te vergroten – in besteedbaar inkomen achter te blijven bij tweeverdieners en alleenstaande ouders. Met de vandaag gepresenteerde maatregel worden alleenverdienershuishoudens met de zorg voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen hiervoor nu gecompenseerd.

Zelf verzorgen
Ouders die het zelf verzorgen van hun chronisch zieke of gehandicapte kind belangrijker vinden dan de arbeidsparticipatie van beide partners, moeten hierbij volgens het kabinet geen belemmering ondervinden. Zij behoren niet tot de doelgroepen waarvoor de arbeidsparticipatie van de niet-verdienende partner wordt gestimuleerd. Met de aparte financiële tegemoetkoming in de TOG komt Rouvoet tegemoet aan dit uitgangspunt.

Er is sprake van een alleenverdiener als de partner met het laagste inkomen niet meer verdient dan 4619 euro. Hiermee wordt aangesloten bij de inkomensgrens voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Boven dit bedrag is sprake van een tweeverdienershuishouden.

Het aansluiten bij deze inkomensgrens betekent dus dat de niet-werkende of minstverdienende partner wel enig inkomen kan hebben, zonder de extra tegemoetkoming op de TOG te verliezen.

Labels
André Rouvoet
Zorg, Welzijn & Sport

« Terug

Reacties op 'Meer geld voor alleenverdieners met zorg voor gehandicapte kinderen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > december

Geen berichten gevonden