Verdeel 555 over meer organisaties

donderdag 13 januari 2005 07:33

Ondercapaciteit bij de samenwerkende hulporganisatiesDe ChristenUnie roept de Samenwerkende Hulporganisaties op om meer dan de huidige tien procent, te verdelen onder andere Nederlandse hulporganisaties. Sommige leden van SHO krijgen nu meer geld toegeschoven dan hun totale jaarlijkse begroting. Anderen hebben te weinig capaciteit zowel hier als in het veld, om het geld verantwoord te besteden.

Ondercapaciteit bij de samenwerkende hulporganisaties
De ChristenUnie roept de Samenwerkende Hulporganisaties op om meer dan de huidige tien procent, te verdelen onder andere Nederlandse hulporganisaties. Sommige leden van SHO krijgen nu meer geld toegeschoven dan hun totale jaarlijkse begroting. Anderen hebben te weinig capaciteit zowel hier als in het veld, om het geld verantwoord te besteden.
 
Op termijn zou er tot een ander systeem gekomen kunnen worden, zoals in bijvoorbeeld in Engeland. Daar wordt bij een centrale organisatie het geld geïnd en krijgen de hulporganisaties naar capaciteit en kwaliteit gelden toebedeeld.
 
Ook pleit de ChristenUnie voor verlenging van de besteedbare termijn van de gelden van giro 555. Die staat nu op twee jaar, maar verwacht wordt dat de wederopbouw minstens 3 tot 5 jaar zal duren, gezien de ervaring met Bosnië en Kosovo.
 
Verder vindt de ChristenUnie de suggestie van Eurocommissaris Benita Ferrero, om een crisiskorps voor dit soort rampen op te richten, het overwegen waard. Dit korps zou een humanitaire versie van de VN-vredesmacht moeten worden. Het korps moet niet bestaan uit militaire maar uit medisch en noodhulp deskundigen.
 
Huizinga bezoekt vandaag de noodhulporganisatie ZOA om zich persoonlijk op te hoogte te laten stellen van de hulpverlening aan Azië. Huizinga overweegt ook om binnen enkele weken af te reizen naar het rampgebied zelf. “Ik wil graag met eigen zien wat er nodig is en hoe Nederlandse hulpgelden worden besteed”. Dit doe ik uiteraad na de eerste directe noodhulpfase, om de hulpverleners niet voor de voeten te lopen”, aldus Huizinga.
 
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari