Donatie is daad van naastenliefde

19-01-2005 16:51 19-01-2005 16:51

ChristenUnie wil wel vóór systeem orgaandonatie stemmen
Een oplossing voor het tekort aan donororganen is voor veel mensen een zaak van leven of dood. De ChristenUnie wil daarom constructief meedenken over een verantwoord systeem voor orgaandonatie. Tineke Huizinga: “Orgaandonatie is een daad van naastenliefde en dat moet het blijven”.

ChristenUnie wil wel vóór systeem orgaandonatie stemmen

Een oplossing voor het tekort aan donororganen is voor veel mensen een zaak van leven of dood. De ChristenUnie wil daarom constructief meedenken over een verantwoord systeem voor orgaandonatie. Tineke Huizinga: “Orgaandonatie is een daad van naastenliefde en dat moet het blijven”. De woordvoerder van de ChristenUnie onderstreept daarmee het uitgangspunt van haar partij: “Het afstaan van organen moet een bewuste keuze zijn. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te zeggen: ‘Dit wil ik niet’. Het systeem van Actieve Donor Registratie is niet hetzelfde als een ‘geen-bezwaarsysteem’, maar biedt nog onvoldoende waarborgen voor bijvoorbeeld analfabeten en wilsonbekwamen. Ik wil graag voor dit systeem stemmen, maar dan moeten we een instrument vinden om te voorkomen dat mensen tegen hun wil tóch als donor geregistreerd worden”.
 
De ChristenUnie is tegenstander van een ‘geen-bezwaarsysteem’ en heeft daarom een uitgesproken voorkeur voor het huidige systeem. Tineke Huizinga: “Maar de nood is groot: er moet een oplossing komen voor het tekort aan donororganen. Daarom gaan we onorthodoxe maatregelen niet uit de weg. Voordat we echter zover zijn, moeten we écht uitsluiten dat mensen donor zijn zonder dat ze het zelf weten. Of de ChristenUnie voor kán stemmen, hangt daar van af”.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari