Debat gekozen burgemeester krijgt geen kans

donderdag 03 februari 2005 17:36

ChristenUnie heeft vragen bij benadering parlement door nerveuze minister
 
De ChristenUnie is geen voorstander van de gekozen burgemeester. Maar er zit woordvoerder Arie Slob méér dwars in deze kwestie: “Het is te gek voor woorden dat een voorstel waartegen zóveel weerstand bestaat toch beleid dreigt te worden, alléén omdat het in het regeerakkoord staat”. Daar komt bij dat de benadering van de minister hem niet aanstaat. Slob heeft vragen bij zijn houding tegenover het parlement: “De minister heeft onlangs een brochure over de gekozen burgemeester uitgegeven. De inhoud suggereert dat alles al in kannen en kruiken is, maar dat moet natuurlijk nog blijken. Het lijkt erop dat de minister de parlementaire behandeling geen kans geeft”. Intussen trekt Thom de Graaf met een touringcar door het land om in de gemeenten campagne te voeren voor de gekozen burgemeester. Slob vraagt zich af of die ministeriële lobby de meningen zal veranderen: “Het voorstel van de gekozen burgemeester is te veel een oplossing voor een probleem dat helemaal niet bestaat”.
 
Vandaag leveren de fracties hun schriftelijke bijdrage voor het wetsvoorstel van de gekozen burgemeester. Arie Slob heeft grote moeite met de haast van de minister van Bestuurlijke Vernieuwing, waardoor het voorstel in de Tweede Kamer al in behandeling is genomen terwijl de Eerste Kamer de deconstitutionalisering van de burgemeester nog niet eens heeft goedgekeurd.
 
De kritiek is breed. Ook binnen de coalitiefractie bestaat er veel weerstand tegen het voorstel. De ChristenUnie kan zich niet voorstellen dat CDA en VVD de kritiek van hun lokale vertegenwoordigers zomaar negeren. Slob wijst op een motie waarin het bestuurderscongres van de VVD uitspreekt dat nut en noodzaak van de beoogde stelselwijziging niet is aangetoond. Daar komt bij dat de evaluatie van de dualisering van het lokaal bestuur nog niet is afgerond. Slob vindt het een groot risico om deze bestuurslaag nu alweer een ingrijpende wijziging te laten ondergaan.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari