Water bij wijn uit vrees voor verkiezingen

dinsdag 29 maart 2005 21:07

Lot minister-president en zijn kabinet ligt de facto in handen van leden D66
 
De opstelling van CDA en VVD bij de totstandkoming van het Paasakkoord bevestigt het motto van dit kabinet: meedoen. Alles is er op gericht dat D66 blijft meedoen. CDA en VVD bleken bereid om daarvoor veel water bij de wijn te doen. In het spoeddebat over het akkoord kritiseerde André Rouvoet die opstelling: “Het succes van deze lijmpoging moet nog blijken. De basis van de lijm is de gedeelde vrees voor verkiezingen en we moeten nog maar afwachten of dat houdt”. De eerste test is zaterdag als de leden van D66 zich uitspreken over het akkoord: “Het moet de minister-president en de andere leden van het kabinet een ongemakkelijk gevoel geven dat hun lot de facto in handen van de leden van D66 ligt”.
 
Rouvoet heeft met stijgende verbazing de totstandkoming van het Paasakkoord gadegeslagen: “Verbazingwekkend dat de minister-president de regie uit handen gaf en de fractievoorzitters vrij spel kregen. Het is toch zijn kabinet en zijn regeerakkoord? De minister-president volstond ermee zijn vertrouwen uit te spreken in de coalitiefracties”. De fractievoorzitter van de ChristenUnie snapt ook niet dat het CDA in de richting van D66 en VVD heeft nagelaten klare wijn te schenken inzake de rol van religie in het publieke leven: “Dit was de kans voor het CDA om terug te komen op de provocaties van D66 en VVD over smalende godslastering. Dat is niet gebeurd. Blijkbaar tillen de christen-democraten er niet zo zwaar aan”.
 
Het akkoord over de publieke omroep is Rouvoet in het verkeerde keelgat geschoten: “De omroepverenigingen hebben straks niks meer te vertellen over het bestuur van de publieke omroepen. De staatssecretaris van D66 bepaalt wat cultuur is en wat niet. Kopspijkers mag blijven. Lingo en Boer zoekt vrouw zijn een twijfelgeval. De Haagse elite bepaalt en de miljoenen leden hebben niks meer te zeggen. Wie is hier nu regentesk? Is dit de manier waarop de coalitiepartijen de kloof tussen de politiek en de burgers willen dichten? Het CDA heeft op dit punt heel wat uit te leggen. Waarom zijn de christen-democraten uitgerekend op dit punt door de knieën gegaan?”

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari