André Rouvoet in Netwerk: Vertrouwen in de media is groot

woensdag 02 februari 2005 17:18

Bron: www.netwerk.tv

Uitzenddatum: Wo. 2 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Karel van den Berg en Robbert ter Weijden
Video: smalband / breedband (windows media player)

De Nederlandse bevolking heeft een groot vertrouwen in de media. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw, dat morgen voor het eerst op tabloid-formaat verschijnt. Netwerk spreekt onder andere met Frank van Vree, hoogleraar Journalistiek & Cultuur en André Rouvoet, Politicus van het Jaar en fractieleider van de ChristenUnie

Kritiek
Er is regelmatig kritiek te horen op het functioneren van de media, vooral van politici. Zo vinden zij dat de media gebeurtenissen opkloppen, veel fouten maken en te weinig aandacht hebben voor het overheidsbeleid.
 
Parodie
In mei 2004 zei minister Donner van Justitie bijvoorbeeld dat de overheid al lang zou hebben ingegrepen, als de journalistiek een normale bedrijfstak zou zijn geweest. Volgens de minister wordt nieuws 'vaak parodie'.
 
Onderzoek
Naar aanleiding van de verandering van de krant heeft Trouw een onderzoek uitgevoerd: Is het waar dat media slecht functioneren? In Netwerk alvast een deel van de resultaten van de enquête, die morgen in de krant worden gepubliceerd.
 
Groot vertrouwen
Uit de enquête blijkt dat het vertrouwen in de media bijzonder groot is: 45,2 % van de ondervraagden zegt ‘ja’ op de vraag of zij er in het algemeen er vertrouwen in hebben dat zij door de media (tv, radio, kranten) zo eerlijk, snel en volledig mogelijk worden geïnformeerd. Eenderde zegt ‘meestal wel’ en 11,4% zegt ‘nee’.
 
Belangrijkste informatiebron
Voor bijna de helft van de respondenten is de televisie de belangrijkste informatiebron, gevolgd door de krant (33%). Voor internet en radio liggen die percentages op 7 respectievelijk 6,8%.
 
Media en politiek
Als het om informatievoorziening gaat genieten de media (tv 84%, radio 76%, schrijvende pers 72%) een aanzienlijk groter vertrouwen dan de politiek (regering 43%, Tweede Kamer 43%, politieke partijen 24%).

Dagboek: ‘Een formaat met minder compromissen’

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari