Rouvoet: Politiek is de weg kwijt!

zaterdag 09 april 2005 21:45

CDA moet geleende zetels over uiterlijk twee jaar aan ChristenUnie teruggeven

Veel politieke partijen zijn zichzelf niet meer. Dat concludeerde André Rouvoet vandaag tijdens het congres van de ChristenUnie in Lunteren. “Veel mensen zeggen dat Nederland in verwarring is, maar ik denk dat vooral Den Haag in verwarring is. Waar zijn de echte socialisten? Waar zijn de echte liberalen?” Rouvoet stelt vast dat zetelwinst en populariteit belangrijker zijn dan herkenbaarheid en consistentie: “Politieke partijen zijn de weg kwijt, praten de kiezer naar de mond en ontdoen zich langzaam maar zeker van hun ideologische veren”.

De politiek leider van de ChristenUnie doelde niet alleen op de Groep Wilders en de LPF, maar ook op gevestigde partijen. Boris Dittrich geeft zo’n beetje alles prijs waarvoor D66 is opgericht. Wouter Bos pleit voor meer verschillen en minder gelijkheid. Rouvoet: “En de VVD vergeet dat de partij staat voor Vrijheid en Democratie en komt met vergaande voorstellen om de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs in te perken. Waar is de tijd van Hans Wiegel gebleven?” Ook het CDA maakt zich los van haar wortels: “De christelijk-sociale traditie gaat in de koelkast en  ‘rentmeesterschap’ gaat uit het politieke woordenboek”.
 
Wat er mis is in de politieke cultuur los je niet op met geknutsel aan de bestuurlijke structuur. Rouvoet verwacht weinig heil van bestuurlijke vernieuwingen, maar onderkent de knelpunten: “De uitdaging voor ons is om alles wat er mis is in de verhouding tussen bestuur en burgers te vertalen in concrete voorstellen voor een hervorming van de politieke cultuur”. Hij vroeg de nieuwe partijvoorzitter Peter Blokhuis hiervoor een ‘stevige commissie’ in het leven te roepen: “We hebben genoeg mensen in huis met een klinkende reputatie op dit terrein. Geen bestuurlijke vernieling, maar politieke reformatie!”
 
Het verbaast Rouvoet dat alleen D66 met een verlanglijstje kwam tijdens de onderhandelingen over het Paasakkoord: “Het CDA had tegen D66 en VVD moeten zeggen: Vrienden, als jullie doorgaan met die paarse fratsen en antireligieuze provocaties spelen jullie met vuur”. Volgens Rouvoet heeft het CDA in 2003 tienduizenden stemmen van de ChristenUnie te leen gekregen: “Met twee zetels meer was niet D66, maar de ChristenUnie toegetreden tot dit kabinet. Beste kiezers, als u de christelijke politiek  wéér wilt versterken met een strategische stem: kies dan voor de ChristenUnie. Beste Maxime, betoon je een goed rentmeester en doe nog iets goed met de zetels die je te leen hebt gekregen, want over uiterlijk twee jaar willen we ze weer terug!”
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari