André Rouvoet: Vrolijk orthodox

vrijdag 13 mei 2005 07:58

Bron: Metro

Hij is een vrolijk christenmens, anders kan het niet gezegd worden. Maar hij is ook nuchter, zakelijk en houdt vast aan zijn overtuigingen. Reden voor de parlementaire pers hem vorig jaar te verkiezen tot de beste politicus van het jaar. Hoog tijd dat hij dus eens verschijnt in de kolommen van Metro. Een rondje langs de velden met André Rouvoet (43): "Een moslim als volksvertegenwoordiger van de ChristenUnie is ondenkbaar."

Meneer Rouvoet, u oogt altijd zo vrolijk.

"Ik zou het eerder blijmoedig noemen. Er mag best wel wat gelachen worden in de politiek. En in het leven."

Ook zo blij dat de conservatieve kardinaal Ratzinger tot paus is verkozen?

"Als protestant heb ik natuurlijk weinig affiniteit met het instituut van de rooms-katholieke kerk of met de paus. De claim om plaatsvervanger van Christus op aarde te zijn, stuit mij tegen de borst. Fascinerend vind ik wel de intense betrokkenheid van miljoenen gelovigen van het overlijden van Johannes Paulus II en de verkiezing van Benedictus XVI. Dat raakt me!"

Je zou denken dat een conservatief Vaticaan u zou aanspreken, toch?

"Natuurlijk komen sommige ethische opvattingen van de rooms-katholieke kerk overeen met de onze. Maar soms is het mij té kort door te bocht en té conservatief. Ik ben geen pleitbezorger van een royale verstrekking van condooms als voorbehoedsmiddel. Er is ook nog zoiets als onthouding of trouw aan je partner. Maar wie, zoals paus Johannes Paulus II, condoomgebruik uitsluit, terwijl Afrika midden in een AIDS-epidemie zit, laat mogelijkheden om massale sterfte te voorkomen onbenut. In zo’n situatie staat het dogmatische van het Vaticaan mij tegen."

In hoeverre bent u dogmatisch?

"Wij zijn zeer vasthoudend in onze uitgangspunten. Maar in Den Haag wil je ook wat bereiken en dan moet je bereid zijn compromissen te sluiten. Natuurlijk kunnen we elkaar in het debat halverwege vinden. Maar een compromis betekent voor mij niet einde discussie. Veel politici zien dat wel zo en daar stoor ik mij aan. In dat opzicht ben ik iemand van de lange adem."

In 2003 was er even sprake van dat de ChristenUnie eventueel tot het kabinet zou toetreden. Vindt u Balkenende II nu ook zo’n asociaal Kabinet?

"Dat soort woorden gebruik ik niet, daar kom je niet verder mee. De ChristenUnie is een christelijksociale partij. Het CDA was dat vroeger ook, maar nu zie ik daar weinig van terug in het kabinetsbeleid. Premier Balkenende is nota bene hoogleraar christelijk sociaal denken geweest. Zwakke groepen zoals chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en gezinnen leveren nu méér in dan de hogere inkomens. Het is onevenredig en onbillijk. En dan zeggen ze: ‘Dat heeft te maken met onze visie op eigen verantwoordelijkheid’. Alles goed en wel, maar dat betekent dat een chronisch zieke of een oudere meer eigen bijdragen moet betalen, minder vergoed krijgt en geld moet lenen om de thuiszorg te betalen. Terwijl er over een beperking van de hypotheekrenteaftrek voor de dure villa’s niet te praten valt. Het wordt voorgesteld alsof dat ongeveer de bijl is aan de wortel van onze beschaving. Hoeven eigenaren van een huis van meer dan een half miljoen euro geen eigen verantwoordelijkheid te dragen? Ik weet dat er een boel mensen zijn die nu spijt hebben op het CDA gestemd te hebben en niet op ons. Het CDA heeft dus zetels van ons geleend. Bij de volgende verkiezingen willen we die terug. Met rente!"

Terwijl het ook een beetje jullie kabinet is. U had er bijna ingezeten.

"Maar we zitten er niet in! Het is dus niet ons kabinet – ook niet een beetje. We zijn geen vanzelfsprekende steunpilaar. Maar we steunen ook niet alles wat tegen het kabinet is. Ik denk dat wij de enige fractie met een zelfstandige positie zijn. Wij voeren oppositie vóór een sociaal-christelijk beleid, en niet tégen dit kabinet."

Tja, er moet natuurlijk bezuinigd worden.

"En die noodzaak onderstreep ik. Dat is precies de reden waarom wij vorig jaar een inkomensplan hebben gemaakt. We bleven binnen de bezuinigingskaders van het kabinetsbeleid, maar bewezen dat de lasten eerlijker verdeeld konden worden. Het CPB heeft het doorgerekend: er kwam zelfs meer economische groei, meer werk, meer koopkracht en export uit dan in de kabinetsplannen. Alle seinen stonden dus op groen, maar het kabinet heeft ons plan afgewezen. Met als gevolg een onevenwichtig inkomensbeeld. Dat zou in een kabinet met de ChristenUnie niet zijn gebeurd, zei hij dapper."

CV André Rouvoet

• Zit in de kamer sinds 1994 en is fractievoorzitter sinds november 2002.

• Houdt van snooker.

• De ChristenUnie kwam na de verkiezingen van 2003 even in beeld als mogelijke regeringspartner in een CDA, VVD, ChristenUnie, SGP-Kabinet.

Dat klinkt allemaal best sympathiek. Waarom zit u slechts met drie zetels in de Kamer? Sommigen zeggen dat 15 zetels tot de mogelijkheden behoren. Ergens gaat iets mis.

"Onze achterban zit in de hoek van de EO, NCRV, Nederlands Dagblad en Trouw. Al die mensen zullen natuurlijk niet op ons stemmen maar daar zitten wel zo’n vijftien zetels. Die zitten in dezelfde vijver waar ook het CDA naar kijkt. Het is aan ons om daar zoveel mogelijk vissen uit te halen."

Wat gaat er dan mis?

"Wist ik het maar! Het is intrigerend om te zien dat bij iedere verkiezing veel mensen die de Stemwijzer invullen bij ons terechtkomen. En dan vraag ik of ze op ons hebben gestemd en dan zeggen ze nee. Veel mensen denken blijkbaar dat je christen moet zijn om op ons te stemmen. Kijk, wij zijn glashelder over wat onze uitgangspunten zijn en dat de bijbel de norm van ons leven is. Maar volgens mij stem je op de partij waarvan je de standpunten het beste vindt. Je wordt pas lid van een partij als je het met hart en ziel met de uitgangspunten eens bent. Maar je hoeft het met onze uitgangspunten niet eens te zijn om onze standpunten te steunen. Als je met die Stemwijzer bij ons uit komt zou de reactie moeten zijn: ChristenUnie, waarom eigenlijk niet?"

Goeie slogan, Rouvoet! Op het laatste congres van het CDA gingen stemmen op om de C te veranderen in de S van Spiritueel. Wellicht ook een idee voor jullie?

"Nee, wij schamen ons niet om christen te zijn."

Bijna alle partijen hebben moslims in de fractie, ook het CDA. Waarom jullie niet?

"Dat is bij ons ondenkbaar. Vrijheid van godsdienst is voor iedereen, ook onder een ChristenUnieregering. Maar niet iedere organisatie hoeft open te staan voor iedereen. Wij zoeken ons vertrekpunt nadrukkelijk in het christelijk geloof. Ik heb liever een kleine fractie met een scherp profiel, dan een grote fractie met een vaag en algemeen profiel. Want waar doe ik het dan voor, er zijn al genoeg verwaterde partijen. Ik heb liever dat mensen weten wat ze aan ons hebben."

Bas Paternotte

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari