Briefwisseling Europa, Europa
André Rouvoet, leider van de Tweede Kamer-fractie van de ChristenUnie, en Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de universiteit van Leiden, voerden een briefwisseling per email over de Europese Grondwet. Rouvoet is van plan op 1 juni tegen die Grondwet stemmen, Voermans is van plan voor te stemmen.
Rouvoet: ,,Europa wordt een politieke grootmacht met vergaande rechten en macht, maar zonder voldoende democratische verankering, zonder geschiedenis, zonder morele autoriteit. Voeg daarbij de overdaad aan symboliek (de Europese vlag, een Europees volkslied, de jaarlijkse 'dag van Europa') en de roerende retoriek over een Europees burgerschap (jippie!), en het mag duidelijk zijn dat de Europese Unie écht de ambitie en pretentie heeft om de functies die vanouds door nationale staten worden vervuld over te nemen.''
Voermans: 'Met de Europese Grondwet wordt de Europese Unie onder democratische controle gebracht, het werken van de instellingen wordt transparanter, en de burgers en lidstaten krijgen meer rechten, meer invloed. Eindelijk duidelijkheid dus, eindelijk grenzen en eindelijk democratie.'
Van: André Rouvoet
Aan: Wim Voermans
Gestuurd: 30 maart 2005 13:48
Onderwerp: Stelling Europese Grondwet
Geachte heer Voermans,
Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Europese integratie wordt de burgers van ons land een document voorgelegd dat de naam 'Grondwet voor Europa' draagt. Als ChristenUnie hebben we vorig jaar bij de bespreking van de eindtekst al te kennen gegeven deze 'Grondwet' (die natuurlijk geen echte grondwet is, maar hooguit een Constitutioneel Verdrag) af te wijzen. Daar hebben we natuurlijk een flink aantal goede argumenten voor.
Laat ik beginnen met te erkennen dat er ook positieve opmerkingen over dit document te maken zijn. Zo valt er bijvoorbeeld veel voor te zeggen om een einde te maken aan de huidige onoverzichtelijkheid van verdragsteksten die met elkaar het institutionele en inhoudelijke kader van de Europese Unie vormen. Maar het is voor ons zonneklaar dat deze voordelen op geen stukken na opwegen tegen de bezwaren die aan dit ambitieuze stuk kleven.
De keuze voor de aanduiding grondwet was in de eerste plaats een propagandistische keuze. Het heeft voor veel burgers een positieve klank en roept associaties op met een stabiele rechtsorde, gegarandeerde mensenrechten en een heldere bevoegdheidsafbakening van staatsinstellingen. Dat kan de 'Europese Grondwet' echter niet waarmaken. In de eerste plaats zijn de bestaande Europese verdragen voor een deel al constituerend van aard. Dat betekent dat zij al enige tijd medebepalend zijn voor de Nederlandse rechtsorde. De Europese Unie blijft echter een staatkundige constructie die gedragen wordt door de soevereiniteit van de lidstaten. Daar klopt het hart van de parlementaire democratie van de nationale staat en beleeft de burger zijn staatkundig burgerschap. De finaliteit van het samenwerkingsverband dat Europese Unie heet dient dan ook blijvend te worden gevonden in de bestendiging van de vitaliteit van de nationale staten.
De Grondwet voor Europa is dan ook een grondwet zonder staat en dus ook zonder volk. Die stand van zaken, sinds jaar en dag aangeduid als het democratische tekort van de Europese Unie, had tot meer voorzichtigheid en bescheidenheid moeten leiden. De term 'grondwet' is misleidend. Met bijna evenveel recht had gesproken kunnen worden van een Handvest van Europa, zoals het Handvest voor de Verenigde Naties - met de beoogde president van de Unie als secretaris-generaal, een internationale organisatie waarvan landen lid zijn en vrij zijn dat lidmaatschap op te zeggen. Maar dan had men ook een document moeten maken waarin veel duidelijker zou zijn geformuleerd dat de Unie er is als bestuurlijk hulp- en verlengstuk van de lidstaten. Ook was er dan sprake geweest van een veel helderder verdeling van bevoegdheden en had duidelijk moeten worden gemaakt dat het niet de (federale) bedoeling is Nederland en de andere partners te zijner tijd te degraderen tot deelstaten van een Verenigd Europa.
Het papier van een verdragtekst is geduldig. De dynamiek van het integratieproces zal met deze Grondwet een onomkeerbare stap in de richting van het oude ideaal van een Verenigd Europa betekenen. Sowieso kan worden vastgesteld dat de Europese integratie een geschiedenis van sluipende federalisering heeft. De ene keer was het Europese Parlement de katalysator, de andere keer het Europese Hof. Steeds meer bevoegdheden van de lidstaten zijn overgenomen of beslissend beïnvloed door de Europese Unie en altijd met een onvoldoende democratische legitimatie. De Europese Grondwet zal dit proces alleen al door de benaming een extra stimulans geven.
Is eenmaal een grondwet aanvaard, dan zal de politiek-psychologische betekenis van de triomf van de federalisten niet gering moeten worden geacht. Het staatkundige zwaartepunt zal binnen dit grondwettelijk verenigde Europa beslissend verschuiven van de hoofdsteden van de lidstaten naar Brussel en Straatsburg. Niet Europa zal zich dan nog moeten rechtvaardigen tegenover haar stichters, de lidstaten, maar omgekeerd zullen de lidstaten langzaam maar zeker als deelstaten van de Unie staatkundige actoren van de tweede rang worden. Europa wordt een politieke grootmacht met eigen, vergaande rechten en macht, maar zonder voldoende democratische verankering, zonder geschiedenis, zonder morele autoriteit. Voeg daarbij de overdaad aan symboliek (de Europese vlag, een Europees volkslied, de jaarlijkse 'dag van Europa') en de roerende retoriek over een Europees burgerschap (jippie!), en het mag duidelijk zijn dat de Europese Unie écht de ambitie en pretentie heeft om de functies die vanouds door nationale staten worden vervuld over te nemen.
Een grondwet die zo'n proces van federalisering en supranationaliteit, met de daarmee gepaard gaande samenballing en centralisatie van macht legitimeert, verdient het mijns inziens om met overtuiging en een overweldigende meerderheid door de bevolking te worden afgewezen. Voor Nederland is 1 juni a.s. de dag waarop de bevolking kenbaar kan maken dat we op zo'n Europa helemaal niet zitten te wachten.
Met vriendelijke groet en hoogachting,
André Rouvoet
Van: Wim Voermans
Aan: André Rouvoet
Gestuurd: 31 maart 2005 17:36
Onderwerp: RE: Stelling Europese Grondwet
Geachte heer Rouvoet,
Dank voor uw prikkelende stelling en doorwrochte toelichting over de Grondwet voor Europa die binnenkort in het eerste nationale grondwetsreferendum sinds 203 jaar aan de Nederlandse kiezers zal worden voorgelegd. Die stelling kan ik niet delen, al was het alleen al omdat er een aantal vooronderstellingen in zitten die volgens mij niet helemaal kloppen.
Begrijp ik u goed dan draagt u het ontwerpverdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa na dat het een misleidende titel kent. De naam zelf is al propaganda, want ook al zou het ontwerpverdrag door de lidstaten worden goedgekeurd, dan nog mag het resultaat volgens u geen grondwet heten. Dat is volgens mij maar helemaal de vraag. Wat een grondwet is, hangt sterk af van wat je onder 'grondwet' verstaat. In Nederland wordt onder 'grondwet' in de wandeling wel eens verstaan: de basisspelregels van de inrichting en het functioneren van een staat. Grondwet en staat zijn in deze duiding nauw met elkaar verbonden. Volgens sommigen gaat dat zelfs zo ver dat het grondwetsbegrip onlosmakelijk verbonden is met een staat; geen staat dan ook geen grondwet. Ergo: de Europese Grondwet kan, bij gebrek aan een onderliggende staat, geen echte grondwet heten. Dit was ook positie die de ondertekenaars van de motie Herben in 2003 betrokken toen ze de regering vroegen de term 'grondwet' niet meer te gebruiken voor het Europese Grondwet-verdrag.
Die positie is om een aantal redenen niet houdbaar. In deze wereld hebben wel grondwetten bestaan (en misschien nog steeds) die eigenlijk geen staat meer regeren. Joegoslavië is daar een tijdje een voorbeeld van geweest. Verder is het zo dat onder een goedgekeurde Europese Grondwet de Europese Unie in technisch-volkenrechtelijke zin geldt als een 'staat'. Je kunt heel best een staat zijn zonder dat je een natie bent. En je kunt ook - zo leert de constitutionele geschiedenis - heel best een grondwet starten via een verdrag.
Over wat een grondwet precies is, is dus verschil van mening mogelijk. In de staatsrechtelijke doctrine wordt het begrip grondwet in het algemeen in drie betekenissen gebruikt. De eerste betekenis is die van de constitutie als oprichtingshandeling, waarbij een grondwettelijke rechtsorde wordt opgericht. De grondwet is in die visie een in een document neergelegde handeling waarvan het gevolg is dat er een zelfstandige juridische eenheid (bijvoorbeeld een staat) wordt opgericht. Je zou dit een formeel constitutiebegrip kunnen noemen. Grondwet wordt, in een tweede betekenis, ook wel opgevat als een systeem van regels gericht op de begrenzing van overheidsmacht. Volgens deze functionele opvatting is een grondwet vooral gericht op toedeling en begrenzing van overheidsbevoegdheden, de regeling en begrenzing van openbare machtsuitoefening. In een derde benadering, het politieke constitutiebegrip, is een grondwet exclusief verbonden aan de nationale staat en de gedachte van volkssoevereiniteit. In deze, nauw met de idee van volkssoevereiniteit verbonden betekenis is de constitutie vooral een politieke handeling: de grondwet is de uiting van de wil van een soeverein volk of natie om zichzelf als een zelfstandige politieke eenheid te manifesteren (zelfbeschikking) en zichzelf daartoe als staat te organiseren (constitutionele autonomie). In deze laatste benadering gaat de verbondenheid van staat en grondwet dus nog verder dan in de opvatting die ik hiervoor noemde. Een grondwet veronderstelt volgens deze lijn niet louter een staat (kortweg: territorium, bevolking, effectieve gezagsuitoefening), maar een staat die uitdrukking is van de wil van een natie of volk die zich in een staat wil verenigen en organiseren. Het klassieke voorbeeld van deze politiek-normatieve opvatting van het begrip is terug te vinden in de preambule van de Constitutie van de Verenigde Staten.
Uit uw toelichting blijkt dat u deze laatste benadering bent toegedaan, maar dan mag ik u er misschien op wijzen dat, gemeten naar deze maatlat, de Nederlandse Grondwet eigenlijk ook geen grondwet mag heten. Onze Nederlandse Grondwet is niet rechtstreeks gegrondvest op de volkssoevereiniteit, maar op een soort afspraak tussen de erfelijke koning en het Nederlandse volk. Toch zou niemand, louter om die reden, onze Nederlandse grondwet geen echte grondwet meer durven noemen.
Net als de Nederlandse grondwet is de Europese grondwet - zo wordt wel aangenomen - een echte grondwet in de eerste en tweede betekenis van dat begrip.
Inhoudelijk doet de Europese Grondwet wat van een grondwet mag worden verwacht: hij richt de Europese Unie op, roept instellingen in het leven, verdeelt de machten en bevoegdheden en stelt grenzen aan de uitoefening van overheidsmacht (deel I), hij kent de burger grondrechten toe (deel II), verankert het beginsel van democratisch en transparant overheidsbestuur, en maakt de rechter bevoegd te oordelen over geschillen. Dat veel van die bepalingen al in eerdere verdragen zaten doet daar niet aan af. Het bewijst eerder dat de Unie al eindweegs op de weg van de constitutionalisering was.
Maar genoeg nu van het juridisch-technische gegoochel. Uw stelling is dat Nederland het hoofd in de strop steekt door 'ja' te zeggen tegen die Grondwet en dat het Verenigde Europa daarmee onafwendbaar wordt, waardoor op zijn beurt Nederland degradeert tot lidstaat. Ik zou het niet wagen u te betichten van propaganda, maar uw pejoratieve taalgebruik zet direct wel de toon. Wat verstaat u namelijk onder 'degradatie' tot deelstaat? We zijn in Nederland lidstaat van de Europese Unie waar al veertig jaar intensief wordt samengewerkt op economisch terrein en aanpalende gebieden, en dat blijven we ook: lidstaat. Die lidstaten maken samen met de burgers van Europa de dienst uit in de Unie. Dat wordt onder de Europese Grondwet niet anders. Die Grondwet klikt de Europese integratie vast in de ontwikkelingsstand van dit moment. Hij deelt de Unie nauwelijks meer bevoegdheden toe dan ze tot op dit moment al kent. Geen sprong voorwaarts dus, maar een pas op de plaats.
Een Europese superstaat vormt die Unie evenmin. Zo heeft de Unie - zeker als je dat vergelijkt met echte federaties - maar een heel beperkt bevoegdhedenarsenaal. Over dingen die dichtbij de (nationale) identiteit van de burger liggen zoals binnenlands bestuur, cultuur, welzijn, sport, onderwijs, sociale zekerheid, pensioen, etc. heeft de Unie niets te vertellen. In een enkel geval mag ze, als daar unaniem om wordt gevraagd, aanvullend of coördinerend optreden. Die unanimiteit (lees: Nederlands veto) is ook nog regel bij de justitiële en politiesamenwerking en op andere gevoelige beleidsterreinen. Verder krijgen de lidstaten onder de Europese Grondwet nog wat extra inbrengmogelijkheden: parlementen kunnen voortaan plannen van de Europese Commissie torpederen op basis van het protocol voor de nationale parlementen en burgers van een lidstaat kunnen zich roeren via het burgerinitiatief.
Verder kun je je in gemoede afvragen wat er eigenlijk zo slecht aan zou zijn om nog intensiever samen te werken in de Europese Unie, al druist dat dan in tegen de wat in zichzelf gekeerde geest der tijden. Voor een klein land als Nederland is de Europese samenwerking, en onze centrale - aan onze open economie te danken - positie daarbinnen steeds een effectieve manier gebleken om op het wereldtoneel goede zaken te doen en ons geluid te laten horen. Een Verenigd Europa heeft - naast economische voordelen - vooral ook voordelen op het mondiale vlak.
Over één punt zijn we het eens: de afgelopen decennia zijn bij het totstandbrengen van de interne markt steeds meer - van oorsprong nationale - bevoegdheden overgedragen aan Europese instellingen. U noemt dat een sluipend proces van federalisering dat door het Europees parlement en het Hof van Justitie op touw is gezet. Maar dat is historisch niet juist. Het zijn de lidstaten zelf geweest die dat proces op gang hebben gebracht via met name de Verdragen van Maastricht en Amsterdam. Het Europees parlement kan eenvoudigweg geen bevoegdheden aan de Unie toedelen, omdat dat parlement alleen onder goedkeuring van de lidstaten wetgeving tot stand kan brengen. Maar enfin. Een toename van bevoegdheden richting Unie is er ontegenzeggelijk geweest.
Het paradoxale is nu dat de Grondwet een eind gaat maken aan dat door u verfoeide 'sluipende' proces van federalisering. Onder de bedeling van de Grondwet is het namelijk niet meer mogelijk om, na een Eurotop, via een aanvullend verdrag zoals Maastricht, Amsterdam en Nice dat waren, het bevoegdhedenarsenaal van de Unie uit te breiden. Daarvoor zal voortaan de uitgebreide herzieningsprocedure van artikel IV-443 Europese Grondwet moeten worden doorlopen. Die houdt in dat een conventie bijeen moet worden geroepen die voorstellen voor een herziening doet, die vervolgens door Europees Parlement en Europese Raad moeten worden goedgekeurd, en vervolgens door de lidstaten geratificeerd. Dat is een nogal wat zwaardere procedure dan onze Nederlandse grondwetsherzieningsprocedure die steeds weer zo'n goede slaperdijk tegen de waan van de dag blijkt te zijn.
Moeten we op 1 juni aan de Europese Grondwet? Ik denk het wel. Op dit ogenblik wordt de samenwerking in de Europese Unie verlamd door problemen op het vlak van de besluitvorming en het gebrek aan legitimiteit ten gevolge van het democratische deficit. Dat gaat ten koste van de economie, ten koste van de burger. De Europese Grondwet is een conservatieve oplossing voor die problemen: de Unie wordt onder democratische controle gebracht, het werken van de instellingen wordt transparanter, en de burgers en lidstaten krijgen meer rechten, meer invloed. Meer dan ooit in het verleden is gebeurd, legt die Grondwet een waterscheiding aan tussen wat de Unie mag, (niet) mag en (niet) kan en wat tot het bereik van de lidstaten hoort. Eindelijk duidelijkheid dus, eindelijk grenzen en eindelijk democratie.
Althans zo zie ik het. Ik zie uit naar uw nieuwe stelling.
Met vriendelijke groet en eveneens hoogachting,
Wim Voermans
Van: André Rouvoet
Aan: Wim Voermans
Gestuurd: 1 april 2005 9:18
Onderwerp: RE: Stelling Europese Grondwet
Geachte heer Voermans,
Ik ben u zeer erkentelijk voor uw uitvoerige reactie op mijn stelling. Uw uiteenzetting over het grondwetsbegrip heb ik beslist niet ervaren als 'juridisch-technisch gegoochel'! Naar aanleiding van de slotopmerking van uw mail ('Ik zie uit naar uw nieuwe stelling') moet ik u helaas teleurstellen: ik zal geen nieuwe stelling poneren, aangezien ik ook in uw argumenten geen reden heb gevonden om mijn stelling over de Europese Grondwet te verlaten.
Waar het mij om ging, is dat de Europese Unie met de keuze voor een 'Grondwet', meer in het bijzonder voor deze Grondwet, haar statelijke pretenties bevestigt en zelfs verdiept. Zie mijn opmerkingen over de 'symboliek en retoriek', waarop u in uw reactie niet bent ingegaan. Anders dan u meent, is mijn benadering er niet een waarin het accent ligt op de idee van de volkssoevereiniteit; van een christen-politicus in de anti-revolutionaire traditie mag verwacht worden dat hij daar juist een criticaster van is. Wel verbind ik soevereiniteit nadrukkelijk met de nationale staat.
En zo gek is dat natuurlijk niet. Laten we eerlijk naar de geschiedenis van de Europese Unie kijken: die is nadrukkelijk begonnen als een economisch samenwerkingsverband. Weliswaar met internationaal-rechtelijke of, zo u wilt, geopolitieke intenties, maar toch. Als de 'founding fathers' van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal zou zijn verteld dat hun project zich later bezig zou gaan houden met kwesties als de samenstelling van gehaktballen en de kwaliteit van het zwemwater in 25 lidstaten, zouden ze daar - dunkt mij - toch wel van opgekeken hebben. Dat is het gevolg van wat ik heb genoemd 'de sluipende federalisering'.
Niets menselijks is immers ook Brusselse politici vreemd: macht heeft altijd de neiging om zichzelf te versterken. De invloedssfeer van de Europese Unie is alleen maar uitgebreid.
Nu kan daar principieel nog niet eens zo heel veel tegenin worden gebracht. Immers, zoals u terecht opmerkt: de nationale lidstaten waren er steeds zelf bij en hebben dus willens en wetens 'stukjes soevereiniteit afgestaan'. Je zou dit proces kunnen vergelijken met een intergemeentelijke samenwerking: als het bij de brandweer goed werkt, gaat men al snel kijken waar schaalvergroting nog meer nuttig en dienstig kan zijn. Als ik nu mijn stelling toepas op deze lokale parallel, dan zou ik zeggen dat de bevolking gewaarschuwd behoort te worden wanneer er een beslissende stap dreigt te worden gezet in een proces waarbij het intergemeentelijke samenwerkingsverband het primaat krijgt boven de lokale autoriteiten. Dat nu is op Europese schaal aan de orde.
De Europese Unie manifesteert zich als politieke factor in twee invloedsferen Zowel intern als extern is er voortdurend sprake van groeiende ambities. Of, zoals minister Bot het met enig gevoel voor understatement in zijn Humboldt-lezing in Berlijn zei: 'zelfbeperking is de afgelopen decennia bepaald niet de sterkste kant van de EU geweest'. Dat die trend in de aanloop naar de huidige Grondwet niet is doorbroken, kan met recht als een gemiste kans worden beschouwd. Dit was immers het geëigende moment geweest voor kritische zelfreflectie. Een blik op de vele beleidsterreinen waarmee de EU zich belast heeft, leert dat lang niet in alle gevallen de Europese burger meer gediend is met Brusselse bemoeienis.
Als de Europese Unie aan daadkracht en legitimiteit wil winnen, zal ze zich juist moeten weten te beperken in haar taken. Misplaatste pretenties zullen uiteindelijk leiden tot een grotere kloof tussen bestuurslagen en burgers, en daarmee tot verzwakking van de Europese Unie. In deze Grondwet hadden daarom duidelijke keuzes moeten worden gemaakt.
Pretenties spelen eveneens een rol in de beoogde externe positionering van de Unie. Hoewel politieke eensgezindheid in internationale kwesties onder de lidstaten keer op keer onmogelijk (b)lijkt, wordt toch de vlucht voorwaarts gemaakt met de gemeenschappelijke minister van Buitenlandse Zaken. Ook hier zou een realistischer inschatting van de rol van de EU op zijn plaats zijn geweest. Het is zacht gezegd ook nogal naïef om te veronderstellen dat gefundeerde verschillen van mening tussen lidstaten over belangrijke internationale kwesties geforceerd kunnen worden weggewerkt door aanstelling van een functionaris.
De Unie is er immers in de eerste plaats ten dienste van de nationale lidstaten en hun burgers. Meer dan het blazen van de loftrompet op de kracht van Europa en haar gewenste leidende economische en politieke rol in de wereld, zou een herontdekking van dat beginsel de Unie kunnen doen wortelen in de Europese samenlevingen.
Dienstbaarheid, de bereidheid tot zelfbeperking en het bewust zijn van het niet-statelijke karakter van de Unie zijn in deze Grondwet niet of nauwelijks te vinden. Voorzichtigheid is geboden waar de versterking van Europa als machtsfactor het oogmerk is. Het ziet er helaas naar uit dat deze Grondwet als vliegwiel en katalysator zal gaan werken voor een versneld proces van Europese integratie. Een stem tegen deze Grondwet voor Europa is dan ook geen stem tegen Europa of tegen een nieuw verdrag waarin alle bestaande verdragen worden samengevoegd, opnieuw gestructureerd en geschikt gemaakt voor een uitgebreide Unie. Een stem tegen deze Grondwet is een stem tegen een verdrag dat getuigt van zelfoverschatting en een gebrek aan zelfkennis, zelfbeheersing, identiteit en dienstbaarheid.
Ik zie met belangstelling uit naar uw nadere reactie op mijn nadere onderbouwing van de stelling.
Opnieuw met vriendelijke groet en onverminderde hoogachting,
André Rouvoet
Van: Wim Voermans
Aan: André Rouvoet
Verzonden: 1 april 2005 15:13
Onderwerp: RE: Stelling Europese Grondwet
Geachte Heer Rouvoet,
Een werkelijk genoegen om met u van gedachten te mogen wisselen over de Europese Grondwet. Hierbij mijn tweede antwoord. Dat u geen stelling poneert kan ik wel begrijpen. In die eerste stelling zit genoeg stof om nog weken over te spreken. Met veel plezier heb ik uw tweede zet in het openingsgambiet van de grondwetsdiscussie gelezen. Hij heeft me echter niet op andere gedachten gebracht. Voor de goede orde, ik ben een wetenschapper, althans doe mijn best dat te zijn, en ruil mijn mening steeds graag voor een betere. Ik zit niet in een politiek 'ja'-kamp, maar ben vooral geïnteresseerd in het karakter en de eigenschappen van die aanstaande Grondwet, en de pro en contra-argumentaties. Wat er ook gebeurt op 1 juni, uit wetenschappelijk oogpunt is dat altijd even interessant. Wat me wel bezighoudt, is de consistentie in de redenering. Als ik uw reactie lees, denk ik dat we het er over eens zijn dat de Europese Grondwet in ieder geval wel een grondwet mag heten, maar, begrijp ik u goed, dan steekt het vooral dat in die grondwet wat u betreft reeds een té intensieve vorm van Europese samenwerking is verankerd. Ik denk dat, in het huidige klimaat, er inderdaad velen zo over denken.
De Europese Unie staat, zoals de Europese Commissie in haar witboek Europese Governance 2001 al analyseerde, op een kruispunt van wegen. Europa is, om maar eens een lentemetafoor te gebruiken, als de snelgroeiende boom in de tuin van een gemeenschappelijk bewoond huis. De oorspronkelijke bewoners hebben hem geplant, met de verwachting van schaduw en veel vruchten. Maar in de nieuwe grond wortelde die boom niet snel en steeds wisselende bewoners hebben er alles aan gedaan - kunstmest, beluchting, sproeien - hem tot bloei te brengen. Na jaren maakt de boom de lang verwachte groeischeut. Meer dan dat, hij hangt vol vruchten en geeft schaduw, maar neemt volgens huisbewoners die zich nooit met de boom hebben beziggehouden te veel licht weg en ook over de vraag wie (de meeste) vruchten toe moeten komen (de oorspronkelijke planters?, de verzorgers?) ontstaat onenigheid. Wat te doen? Kappen, erg laag afzagen, laten versterven in de kale grond? Laten woekeren dan maar? Of is het wijzer om beheerst door te zetten: de boom te snoeien voor wat ruimere lichtinval, met goede afspraken over gelijk vruchtgebruik en corvee voor verzorging (de situatie die noch de voor- noch de tegenstanders het best bedient). U hoort het al. Dat is de oplossing die ik prefereer. Ik beschouw de Unie als een gegeven. Uittreding is voor Nederland geen optie en ik percipieer de Europese Grondwet juist als de door u gewenste pas op de plaats, een tempering van de verdere samenwerkingsambities. Dat is denk ik ook wat Bot in de Humboldt-lezing bedoelde. Het huidige niveau van samenwerking is voldoende, verdere uitbreidingen zijn niet nodig. Daar kan ik inkomen. Dat is wat de Europese Grondwet ook doet. Ze fixeert.
Waar ik best fris over mee wil denken is of op bepaalde beleidsterreinen de Europese beleidsmaatregelen en wetten niet wat moeten worden teruggeschroefd. Voor ik daar iets over zou durven zeggen, zou ik wel willen weten wat er mis is met het huidige beleid en de huidige regels? Hebben we geen regels nodig voor een interne markt waar producteisen op elkaar worden afgestemd om eerlijker te kunnen concurreren (wat leidt tot groei) en tegelijkertijd de consument te beschermen? Dat die regels de kwaliteit van gehaktballen of zelfs de kwaliteit van zwemwater (toerisme is een panEuropese dienst) betreffen lijkt wat specieus, maar laten we vooral niet doen alsof de bulk van de Nederlandse wetgeving niet over neuzelige details zou gaan. Ook Hoogendorp of Willem I heeft, om uw historische EGKS-parallel door te trekken, nooit kunnen voorzien dat er in Nederland wetgeving zou komen over de dikte van cement en cocktailprikkers, de hoogte van de schuimkraag op getapt bier, of de opstelling van de stoeltjes in groep 1 van het primair onderwijs (een kwaliteitseis zoals u weet).
Als we inhoudelijk terug moeten schakelen in de Europese samenwerking wil ik wel graag weten in welke gevallen dan en waarom. Louter om het fantoom van een te bemoeizuchtige Europese overheid te bestrijden, lijkt mij wat voorbarig. Wel worden we het er denk ik snel over eens dat de huidige Europese Unie wat meer aan introspectie en evaluatie van bestaand beleid zou moeten doen. Evaluatie van Europese wetgeving gebeurt nu veel te weinig, waardoor veel van wat mis gaat in de uitvoering ervan te lang ongemoeid blijft, zo is ons gebleken uit onderzoek in 2000. Een Europese Grondwet kan daar maar weinig aan verhelpen. Daar moeten de instellingen zelf aan werken en dat zijn ze aan het doen in het Actieplan Beter Wetgeven uit 2002. U kent dat ongetwijfeld nog beter dan ik. Met wat ik ervan weet, worden juist een aantal van de bezwaren die u noemt in dat plan onderkend en aangepakt. Zoals u ook ongetwijfeld weet, worden vanaf 2003 alle wetgevingsvoorstellen aan een zogenaamde regulatory impact assessment onderworpen - een soort evaluatie vooraf. Nu pas ligt dat proces vol op stoom en wat ik er van begrijp is dat het in ieder geval een belangrijke hindernis opwerpt tegen ondoordachte Europese regelgeving.
Maar enfin, ook dat lijkt me niet de kern van uw bezwaren. Als ik zo vrij mag zijn, zitten die toch vooral op het punt van de nationale identiteit. Uw betoog lezende komt het beeld naar voren van twee bakken slagroom: een Nederlandse en een Europese. In de loop der jaren is de Nederlandse bak leeggeschept en de Europese vol. Wij hebben onszelf als het ware weggegeven, ons land verkwanseld zou iemand kunnen zeggen, die niet zo beleefd is als wij twee. Maar dat beeld klopt niet. Niet alleen is het aandeel van Europees beleid en Europese wetgeving in relatie tot Nederlands beleid en wetgeving veel kleiner dan we tot nu toe steeds hebben gedacht (niet meer dan ca. 12 procent Nederlandse wetgeving blijkt het resultaat te zijn van Europese richtlijnen volgens recent onderzoek van Bovens en Yesilkagit uit Utrecht), Nederland geeft ook niet iets 'weg', maar werkt juist samen in die Unie. In die Unie is namelijk Nederland -die mede aanzit bij de besluitvorming - een hele effectieve onderhandelaar. Onze Europese economische revenuen zijn groot, veel groter dan ooit voor mogelijk zou zijn gehouden als we het zelf hadden mogen doen.
Onze nationale identiteit, volkseigen en cultuur blijft onderwijl volledig intact: we hoeven geen Europees te spreken, we hoeven de inrichting of geschiedenis van de Europese Unie niet te onderwijzen, we hoeven iemand die uit een andere lidstaat komt, geen baan te geven, we hoeven de Unie niet militair te verdedigen, we hoeven geen directe 'federale' inkomstenbelastingen te betalen. Het enige wat wordt gevraagd is de - inflatiebestendige (daar blijf ik bij) - eenheidsmunt te dulden, en extra letters op een pot pindakaas te billijken. Als je aan Amerikanen of Russen (allemaal uit een federatie afkomstig) probeert uit te leggen dat wij in Europa toegroeien naar een federatie begrijpen ze daar niks van. Federaties beginnen bij een uniform federaal belastingstelsel en een gezamenlijke defensie, een gedeelde identiteit. En die is er niet in Europa, en komt er ook niet op korte termijn. Dat de Europese Grondwet mooie grote woorden spreekt over waarden en symbolen - ongewoon in onze constitutionele traditie - gaat er niet voor zorgen dat we ons ineens Europese federatieburgers gaan voelen die nog nauwer samen willen werken. Een grondwet kan hier hooguit volgen, niet maken.
Wat momenteel wel parten speelt is dat we in Nederland door de boze wereld om ons heen ineens heel diep na zijn gaan denken over onze nationale identiteit. Dat heeft tot nu toe twee gevolgen: 1. een nationale identiteitscrisis (wie zijn we en wat zijn we, als we niet meer tolerant, mondiaal en open kunnen zijn), en 2. een overtrokken angst voor alles (van) buiten de grens. We slaan dicht als een oester, rollen ons op als een egel.
Slechts via die lijn in uw betoog kan ik begrijpen dat u zo vasthoudend bent in uw kritiek op de Europese Grondwet die juist tracht op het terrein van de legitimiteit van de Unie oplossingen te vinden. Dat wordt vooral ook gezocht in grotere transparantie op het punt van de zaken die de lidstaten doen in de Raad van Ministers. Voor mij is met afstand de belangrijkste bepaling in de Europese Grondwet artikel I-50 die de Raad voortaan dwingt in het openbaar te vergaderen. Die Europese Grondwet vestigt geen superstaat, maar houdt de communautaire methode juist in stand en fixeert die. Geen staat, niet langer extra bevoegdhedenoverdracht via de sluipweg van achtereenvolgende kleine verdragsuitbreidingen, en democratie en rechtsstatelijke waarborgen ten aanzien van het overheidsbestuur in de Unie. Bijna al de problemen die u aankaart, worden via die Grondwet opgelost, en... u bent er tegen. Bovendien is die Europese Grondwet als idee ook geen wegbereider of katalysator voor een zich stiekem ontwikkelende (super)staat. Het document vormt juist een beperking voor die ontwikkeling. Waarom de Grondwet expliciet zou moeten zeggen dat de Unie geen staat is, zoals u verlangt, snap ik niet. Dat zou een bewijs uit het ongerijmde zijn. Het is geen staat, waarom dat bepalen?
Laat ik besluiten met twee door u gemaakte opmerkingen waarmee ik het hartgrondig eens ben: de Unie is er in de eerste plaats ten dienste van de nationale lidstaten en hun burgers. Dat vind ik ook en dienstbaarheid wordt via de Grondwet (grotere transparantie, meer burgerinvloed en grondrechten) niet verkleind, maar vergroot. Verder geef ik direct toe dat de Grondwet via een minister van buitenlandse zaken alleen op papier het vermogen van de Unie om extern eensgezind op te treden toe doet nemen. Daar is gezien de huidige geopolitieke verhoudingen volgens mij wel behoefte aan, maar of het instrument (de minister) binnenkort ook een gemeenschappelijk buitenlands optreden van de lidstaten gaat bewerkstelligen, betwijfel ik ten zeerste. Dat is tot op heden niet gebeurd, en zal niet op korte termijn gebeuren. Daarvoor zijn de lidstaten te zeer autonome staten met een eigen agenda, eigen tradities en eigen belangen. Dat, meer dan iets anders, laat ook zien wat de bouwblokken zijn waaruit de Unie is opgetrokken: zelfstandige en soevereine lidstaten die uit een welbegrepen eigen belang intensief samenwerken, maar niet fuseren. Een samenwerking waar nu, in dienstbaarheid aan de Europese burgers en lidstaten, een beschermende paraplu - een grondwet - over wordt opgestoken.
Met vriendelijke groeten en wederom hoogachtend,
Wim Voermans
Van: André Rouvoet
Aan: Wim Voermans
Verzonden: 2 april 2005 15:43
Onderwerp: RE: Stelling Europese Grondwet
Geachte heer Voermans,
Opnieuw dank voor uw reactie, die er zowel wat betreft lengte als inhoud mag zijn! Het was me dan ook een plezier om kennis te nemen van uw dupliek.
Van mijn kant zal dit de laatste bijdrage aan onze correspondentie zijn. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om er een wat kortere, concluderende bijdrage van te maken.
De gedachtenwisseling over de benaming 'grondwet' laat ik nu maar rusten. Ik blijf van mening - zoals overigens ook door Kamer en regering is uitgesproken - dat deze aanduiding niet passend is voor wat in essentie een samenwerkingsverdrag tussen zelfstandige staten is.
Uw lentemetafoor van de Europese Unie als een boom vind ik fraai, maar ik kan er niet zoveel mee. Ook ik beschouw de Unie als een gegeven en streef bepaald niet naar uittreding door Nederland. Maar dat is ook niet de vraag die op 1 juni aan de burgers wordt voorgelegd! De vraag die bij het referendum centraal staat is of de nu voorliggende tekst per saldo een verbetering is ten opzichte van de huidige verdragsteksten. Bewust spreek ik van 'per saldo', aangezien - zoals ik ook in mijn eerste bijdrage aangaf - er onmiskenbaar positieve punten in de 'Grondwet' zijn opgenomen. Hoe onbevredigend ook: wie voor stemt neemt ook zaken op de koop toe die hem of haar niet bevallen en wie tegen stemt wijst ook zaken af die hem of haar juist zeer bevallen. Je kunt nu eenmaal alleen maar 'ja' of 'nee' zeggen.
Waar we het niet over eens worden is of deze 'Grondwet' op het punt van federalisering een pas op de plaats maakt of juist nieuwe impulsen brengt. Voor mij is dit intussen wel het kernpunt. En ik ben werkelijk van het laatste overtuigd. Niet zozeer omdat er met deze 'Grondwet' in directe zin nieuwe soevereiniteitsoverdracht plaatsvindt, maar omdat dit document de ambities en pretenties van het federatieve c.q. supranationale streven op beslissende wijze verankert. Een stem voor de Europese Grondwet is een stem voor de Verenigde Staten van Europa. Laten we eerlijk zijn: de forse uitbreiding van het aantal terreinen waarop het vetorecht plaats moet maken voor meerderheidsbesluitvorming kan ook niet echt als versterking van het intergouvernementele karakter worden beschouwd. Daarmee breidt de invloedssfeer van Brussel zich hoe dan ook uit, ten koste van de beleidsruimte van de nationale lidstaten.
Gelukkig vindt ook u dat de EU wat meer aan introspectie en evaluatie van bestaand beleid zou moeten doen. Ik ga echter een belangrijke stap verder en concludeer uit het feit dat de 'Grondwet' van die bereidheid op geen enkele wijze blijk geeft, dat de EU een geweldige kans heeft laten liggen om juist via zelfbeperking aan legitimiteit en vertrouwen te winnen. Mijn hoop was dat de Europese Unie op dit beslissende moment in haar geschiedenis zou tonen zich bewust te zijn van haar (bestuurlijke) grenzen en in staat zou zijn om zichzelf beperkingen op te leggen, door hernationalisering van bijvoorbeeld delen van het landbouwbeleid, om maar één voorbeeld te noemen. Dan is een protocol over de rol van de nationale parlementen natuurlijk prachtig, maar het wezen van de EU als concentratiepunt van bestuurlijke en bureaucratische macht wordt daar niet door veranderd.
Nog één punt uit uw dupliek. Mét u ben ik van mening dat bevordering van transparantie op Europees niveau van groot belang is. Al sinds jaar en dag pleit de ChristenUnie in de Kamer voor het openbaar maken van de vergaderingen van de Raad. U noemt de betreffende bepaling zelfs 'met afstand de belangrijkste bepaling'. Dat verrast mij eerlijk gezegd wel weer, temeer daar de Raadsvergaderingen niet volledig openbaar zullen worden, alleen het wetgevende deel. Vindt u werkelijk dat dit artikel het hart van de 'Grondwet' vormt? Maar u zult het toch met mij eens zijn dat deze verbetering ook op andere wijze te realiseren was geweest dan langs de weg van een Europese Grondwet?
Het mag duidelijk zijn dat ik na onze boeiende correspondentie mijn stelling ten volle handhaaf. Daarmee is overigens bepaald niet gezegd dat ik niets heb opgestoken van uw contra-argumentatie. Ik neem mij voor daar mijn voordeel mee te doen, ook in de aanstaande referendumcampagne. Want wat ik niet graag zou willen, is dat de ChristenUnie, alleen vanwege het feit dat wij - alles afwegende - de 'Grondwet' afwijzen en de burgers adviseren tegen te stemmen, op één lijn worden gezet met hen die in hun verzet tegen dit verdrag doorslaan en gemakshalve de Europese samenwerking als zodanig afwijzen. Zo kent u ons ook niet!
Graag wil ik u hartelijk danken voor uw bereidheid om met mij deze discussie te voeren en zeker ook voor de deskundige en betrokken wijze waarop u dat hebt willen doen. Ik hoop zeer dat wij elkaar de komende maanden ergens in de referendumcampagne nog eens tegenkomen!
Met - als steeds - hartelijke groet en hoogachting,
André Rouvoet
Copyright: Trouw
André Rouvoet en Wim Voermans
Deze briefwisseling is verschenen in Trouw, rubriek Letter en Geest
Nieuwsarchief > 2005
december
- 31-12-05 23:55 - Het Elfde Uur Special met André Rouvoet
- 29-12-05 13:54 - Opvoeden – voor het te laat is!
- 28-12-05 18:57 - ChristenUnie beste bestuurderspartij Twente
- 28-12-05 15:04 - Carolien Pape wint Persprijs voor Raadslid 2005
- 24-12-05 10:13 - Column: Geen plezierreisje...
- 23-12-05 14:30 - Blowverbod in Amsterdam
- 23-12-05 14:22 - De geur van partijpolitieke spelletjes
- 22-12-05 10:57 - Verbod in Winschoten voor circussen met wilde dieren
- 21-12-05 12:44 - HandSchrift: Lokale strijd tegen armoede
- 21-12-05 09:36 - Van Middelkoop: D66 verspeelt kroonjuweel
- 20-12-05 11:41 - SGP-ChristenUnie Zuid-Holland verontrust over levering zoetwater
- 20-12-05 11:30 - Algemeen Overleg Verdieping Westerschelde
- 19-12-05 16:04 - Saillante details over kabinetsformatie
- 19-12-05 15:42 - Christelijk geluid in Europa
- 19-12-05 12:35 - ChristenUnie Amsterdam: Zero tolerance op de Wallen
- 17-12-05 14:03 - Energiebesparing van twee procent haalbaar
- 17-12-05 13:38 - Rood of groen: geslaagd derde Ledencongres
- 17-12-05 13:02 - Energiebesparing van twee procent haalbaar
- 16-12-05 19:04 - Energiebeleid heeft ambitie nodig
- 16-12-05 19:02 - Energiebeleid heeft ambitie nodig
- 16-12-05 17:28 - Energiebeleid mist stroomlijn
- 16-12-05 16:53 - ChristenUnie Amsterdam: Prostitutie ‘hype’ in verkiezingen
- 15-12-05 14:54 - Het Congo-debat en minister Verdonk
- 14-12-05 20:23 - ChristenUnie Flevoland mist provinciale prijs voor vrijwilligers
- 14-12-05 15:52 - Vragen over hoge grafprijzen
- 14-12-05 15:50 - “Begraven te duur? Dan maar cremeren!”
- 14-12-05 11:55 - CIA kampen
- 14-12-05 10:09 - Cadmiumverbod batterijen
- 14-12-05 10:06 - Suikersector
- 14-12-05 10:05 - Eurovignet
- 14-12-05 10:01 - Bescherming privacy
- 12-12-05 21:25 - Batterijen
- 12-12-05 19:11 - Kamer wil gelijke kansen allochtonen bevorderen door ethische code
- 12-12-05 13:34 - Klimaatconferentie in Montréal
- 12-12-05 10:11 - Algemeen Overleg Jaarnota integratiebeleid 2005
- 12-12-05 10:06 - ChristenUnie: Haal naam uit alle CV’s
- 10-12-05 17:57 - Wanneer gaat de Verlichting uit?
- 10-12-05 16:58 - Verhit Vragenuurtje
- 10-12-05 11:23 - Vrijheid voor eigen identiteit
- 10-12-05 11:19 - Vrijheid van onderwijs: recht en opdracht
- 09-12-05 11:51 - ChristenUnie spotje aan de ontbijttafel
- 09-12-05 11:34 - Minister is Kamer uitleg verschuldigd
- 08-12-05 15:28 - Manifest: Gelijk zoekt zijns gelijk!
- 07-12-05 21:03 - Bijdrage debat Begroting voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2006
- 07-12-05 18:45 - Handsfree bellen op de fiets
- 06-12-05 15:18 - Ga dialoog aan met minderheden
- 05-12-05 21:18 - Netwerk: Tineke Huizinga over Rita Verdonk
- 05-12-05 18:26 - Aanpak loverboys ook via tv
- 05-12-05 15:34 - Extra geld voor publieke omroep?
- 03-12-05 17:11 - Toch volledig pensioen voor Zwolse WAO’er
- 02-12-05 22:29 - Meldkamer moet integraal aangestuurd
- 02-12-05 16:26 - Vragen over de positie van christenen in Iran
- 02-12-05 14:07 - Kamerbrede steun voor motie Slob om plattelandskinderen extra tegemoet te komen
- 02-12-05 13:53 - Zuinig zijn op publieke omroep
- 02-12-05 13:52 - ChristenUnie: snel 50 miljoen voor omroep
- 02-12-05 13:20 - Politici doen schoolstrijd graag over
- 01-12-05 23:23 - Netwerk: Onderzoek terugkeer asielzoekers Congo
- 01-12-05 17:55 - Na het geld nu het betere onderwijs
- 01-12-05 13:59 - Christenen hebben Europa veel te bieden
- 01-12-05 12:50 - Column: Lievemoederen
november
- 30-11-05 23:05 - ChristenUnie boekt 150% winst in Teylingen
- 30-11-05 12:28 - ChristenUnie wil meer geld voor plattelandsscholen
- 30-11-05 12:27 - Bijdrage debat Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 30-11-05 10:51 - Laat graf langer met rust
- 29-11-05 22:03 - André Rouvoet: Intolerantie is niet democratisch
- 29-11-05 17:45 - Kamer voor blowverbod
- 29-11-05 11:26 - Andre Rouvoet: Seculiere fundamentalisten gevaarlijker dan moslims
- 29-11-05 10:43 - Europese christenpolitici buigen zich over multicultureel Europa
- 26-11-05 23:30 - Evangelische ChristenUnie-achterban verenigt
- 26-11-05 08:07 - Kabinet verwaarloost openbaar vervoer
- 25-11-05 21:51 - Lezing Verschil inspireert!
- 25-11-05 19:47 - Lezing Inclusieve solidariteit
- 25-11-05 19:44 - Verslag van congres Over de schutting. Op weg naar nieuwe solidariteit
- 25-11-05 17:15 - Politiek pleit voor ‘coulance’ voor WAO’ers
- 25-11-05 17:13 - Kamerleden op de bres voor pensioen WAO’er
- 24-11-05 09:53 - De kerk als wijkgebouw
- 23-11-05 23:58 - D66 tegen pardon voor 'oude' groep asielzoekers
- 23-11-05 20:44 - Schrijnende situatie in Noord-Korea
- 23-11-05 17:12 - Bijdrage debat Begroting Buitenlandse Zaken onderdeel Ontwikkelings-samenwerking
- 23-11-05 15:05 - Relatie EU - China
- 23-11-05 14:03 - Geloven en politiek bedrijven gaan heel goed samen
- 23-11-05 11:31 - Rouvoet hekelt 'Verlichtings-fundamentalisten'
- 23-11-05 09:56 - Kantelende solidariteit in de gezondheidszorg
- 22-11-05 18:37 - ChristenUnie: Norschoten beste zorginstelling
- 22-11-05 17:16 - Toespraak André Rouvoet: Geloven in de politiek
- 22-11-05 15:29 - ChristenUnie Harderwijk schrijft programmaraad over MTV, TMF en The Box
- 22-11-05 14:36 - Zorg in het zonnetje
- 22-11-05 09:59 - Meer dan het pannetje soep
- 22-11-05 08:18 - Algemene Politieke Beschouwingen 2005
- 22-11-05 08:17 - Decadentie staat integratie in de weg
- 21-11-05 12:38 - Klimaatsverandering eist politieke daadkracht
- 18-11-05 17:17 - Publieke omroep aan rand afgrond
- 18-11-05 13:43 - ChristenUnie Ede ziet mogelijkheden voor goedkope woningen
- 18-11-05 12:41 - Kamp kijkt naar extra geld voor kapot materieel
- 17-11-05 12:28 - ChristenUnie Zwolle stelt vragen over loverboyproject
- 17-11-05 09:32 - Straatsburg afschaffen!
- 16-11-05 22:28 - OPROEP: 2 minuten stilte voor de slachtoffers van de Schipholbrand
- 16-11-05 14:40 - Irak
- 16-11-05 14:38 - Dieren vangen
- 16-11-05 14:32 - Klimaatverandering
- 16-11-05 10:25 - Bijdrage debat Begroting Defensie 2006
- 15-11-05 19:53 - Chemische stoffen
- 15-11-05 19:51 - Reach
- 15-11-05 12:45 - Van Middelkoop: Bepleit rechten Papoeas
- 14-11-05 15:17 - Rouvoet: CDA, rug recht tegen abortuslobby
- 14-11-05 14:07 - Laat schulden niet oplopen!
- 14-11-05 12:17 - ChristenUnie wil spoed achter De Passie
- 12-11-05 17:58 - Het komt aan op vertrouwen!
- 12-11-05 17:55 - CDA machteloos tegenover D66
- 12-11-05 17:53 - Rouvoet hecht aan zelfstandige positie
- 12-11-05 16:28 - Rouvoet: We staan goed op de kaart
- 12-11-05 16:25 - Rouvoet: ChristenUnie is geen linkse partij
- 12-11-05 12:53 - Openingswoord voorzitter Uniecongres
- 12-11-05 11:00 - Overdenking Ds. Tim Vreugdenhil Uniecongres
- 12-11-05 10:49 - Gangsta-clips geen onschuldig vermaak
- 12-11-05 07:51 - Methadon na brand Schiphol, overlevende in isoleercel
- 11-11-05 23:24 - NOVA: Minister of hulpverlener: wie spreekt de waarheid?
- 11-11-05 22:02 - NOS Teletekst: Schipholoverlevende in isoleercel
- 11-11-05 18:16 - Overlevende Schipholbrand zat wel in isoleercel
- 11-11-05 09:42 - Debat volksgezondheid: Denktijd abortus en notitie straatcultuur
- 10-11-05 21:06 - Haal seks en geweld uit de videoclips
- 10-11-05 14:48 - ChristenUnie Radio
- 10-11-05 12:26 - Gert Schutte leidt commissie burger en politiek
- 10-11-05 11:12 - ChristenUnie: Actie TMF slaat aan
- 10-11-05 10:57 - ChristenUnie wint zetel in Katwijk
- 09-11-05 17:32 - ChristenUnie wil stop op degraderende clips
- 09-11-05 17:16 - Nieuwe zorgzame gemeenschappen inzet van jeugdzorg
- 09-11-05 10:32 - Bijdrage debat Begroting VROM 2006
- 08-11-05 23:35 - Stand-up comedian tourt met de ChristenUnie door het land
- 08-11-05 19:23 - ChristenUnie wil rode kaart voor Europa
- 08-11-05 12:01 - ChristenUnie roept op tot maatschappelijk verantwoord adverteren
- 07-11-05 19:41 - Rouvoet: wat heeft Cruyff dat ik niet heb?
- 07-11-05 15:34 - ChristenUnie tegen MTV-zenders
- 07-11-05 10:27 - Begrotingsoverleg Defensie 2006
- 04-11-05 13:59 - Rijk onderschat risico’s vaargeul
- 04-11-05 13:55 - Als goede bedoelingen averechts werken
- 04-11-05 13:20 - Rouvoet: kabinetsbeleid is 'verschraald' christelijk-sociaal
- 04-11-05 13:18 - Herkeuring WAO'ers draait om geld, niet om mensen
- 04-11-05 11:15 - Tineke Huizinga: ‘Ik geloof in verandering van levensstijl’
- 04-11-05 10:09 - Rouvoet: kabinetsbeleid is 'verschraald' christelijk-sociaal
- 04-11-05 08:53 - Van Vollenhoven onderzoekt ook nazorg
- 03-11-05 20:23 - Extra geld voor scheepsbouw
- 03-11-05 14:07 - ChristenUnie Nijkerk: Alle FANTA weg uit het gemeentehuis
- 03-11-05 09:10 - ChristenUnie begint actie tegen adverteerders TMF
- 02-11-05 20:49 - Bijdrage debat Begroting Economische Zaken 2006
- 02-11-05 15:02 - <i>Crimefighter</i> brengt niks nieuws
- 01-11-05 17:00 - Achtergronden uitstappen college Middelburg
- 01-11-05 16:32 - Snuffelen aan gemeenteraad
- 01-11-05 16:24 - Staatssecretaris Ross-Van Dorp op congres Inclusief
- 01-11-05 15:23 - Vragen over onderzoek Schipholbrand
- 01-11-05 10:18 - Rampenzender Zuid-Holland soms slecht bereikbaar
- 01-11-05 09:49 - TweeVandaag: Specifiek pardon voor slachtoffers Schipholbrand
oktober
- 31-10-05 21:55 - Twee Vandaag: Rouvoet over pardon voor slachtoffers Schipholbrand
- 31-10-05 12:31 - Vragen over uitspraak president Iran dat Israël van de kaart
- 28-10-05 13:02 - Gezocht: figuranten voor nieuwe TV-spot ChristenUnie
- 27-10-05 15:03 - ChristenUnie Radio
- 27-10-05 14:18 - Arie Slob blij met kritiek PvdA op MTV en TMF
- 26-10-05 20:44 - Beslissing octrooi op menselijk leven
- 26-10-05 20:41 - Verkiezingen in Azerbeidzjan
- 26-10-05 17:18 - ChristenUnie zet in op verduurzaming visserij
- 25-10-05 20:12 - Octrooi biotechnologische uitvindingen
- 25-10-05 16:20 - Bijdrage debat Begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- 25-10-05 14:25 - Boek en congres over ‘Nieuwe Solidariteit’
- 25-10-05 14:22 - Knelpunten Roemenie
- 25-10-05 14:20 - Akkoord Raad en milieucommissie over transport afvalstoffen
- 25-10-05 14:17 - Geen octrooi op menselijk leven
- 25-10-05 13:59 - Column Centraal Weekblad: Gezinsbeleid
- 25-10-05 11:30 - Nico Schipper kandidaat wethouder ChristenUnie Nunspeet
- 24-10-05 18:57 - Speech afvaltransport
- 24-10-05 10:20 - ChristenUnie Ede: UMTS en de januskop van het Rijk
- 21-10-05 11:03 - Vragen over jarenlang sturen van documenten van asielzoekers uit Congo
- 20-10-05 11:18 - Vragen over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur
- 20-10-05 08:56 - André Rouvoet in tv-campagne voor Pakistan
- 19-10-05 14:14 - Gemeenteraadscampagne 2006 ‘VOOR ELKAAR’
- 19-10-05 09:56 - Huizinga: asielbeleid onmenselijk
- 18-10-05 19:06 - ChristenUnie Stadskanaal in actie voor vrijwilligers
- 18-10-05 15:33 - Personele veranderingen bij het WI
- 18-10-05 15:29 - Personele veranderingen bij het WI
- 13-10-05 16:13 - ChristenUnie Radio
- 13-10-05 13:53 - Kindgebonden budget
- 13-10-05 12:36 - ChristenUnie Flevoland: Holland Acht roeit aan elastiek
- 13-10-05 11:04 - Verslag Wijziging Wet primair onderwijs – afschaffen prijscompensatie
- 13-10-05 11:02 - Verslag Wijziging belastingwetten 2006
- 13-10-05 11:01 - Verslag Wijziging belastingweteen 2006 – VPB-pakket
- 13-10-05 09:49 - rol van stedelijke gebieden
- 12-10-05 17:29 - debat over Iran
- 12-10-05 11:10 - Vragen over Verplichting thuiszorgorganisaties regionale erkenning
- 12-10-05 11:09 - Bijdrage debat Begroting Koninkrijksrelaties 2006
- 12-10-05 11:07 - Bijdrage debat Begroting Algemene Zaken 2006
- 11-10-05 12:09 - Verslag splitsingswet
- 11-10-05 11:41 - Bijdrage spoeddebat mogelijke onevenredige verhoging energieprijzen
- 11-10-05 11:12 - Bijdrage debat beleidskader vreemdelingenrechtelijke openbare ordebeleid
- 10-10-05 15:22 - Manifest voor asielzoekerskind verstuurd naar scholen
- 10-10-05 11:26 - Nota overleg Toekomst landelijke publieke omroep
- 10-10-05 11:15 - Nota overleg Preventie tegen radicalisering
- 08-10-05 14:18 - Bezuinigen op defensie
- 08-10-05 14:16 - Bijbel en geweld, een spanningsvolle relatie
- 08-10-05 14:09 - Veiligheidsbeleid, van mondiaal tot lokaal - analyses van terrorisme en NAVO
- 08-10-05 14:08 - Bestrijding van terrorisme: een zaak van lange adem
- 08-10-05 14:07 - Internationale rechtsorde en het beheersen van crises
- 08-10-05 14:04 - Tijd om uit te stappen!
- 08-10-05 10:15 - VVD-denktank schiet zichzelf in de voet
- 07-10-05 15:17 - EU moet federale dromerijen staken
- 06-10-05 14:52 - De Ochtenden: bekosting bijzonder onderwijs
- 06-10-05 14:33 - ChristenUnie Utrecht: Referendum koopzondagen is wassen neus!
- 06-10-05 11:30 - Verslag Wet bijzondere opsporingsdiensten
- 06-10-05 10:17 - Geen ophokplicht voor kinderen
- 05-10-05 13:48 - Bijdrage debat Algemene Financiële Beschouwingen 2006
- 05-10-05 11:29 - Vragen over Vertolken vergaderingen naar het Nederlands
- 04-10-05 17:50 - ChristenUnie wil spaargift
- 03-10-05 14:23 - Bestel de lustrumbundel van PerspectieF
- 03-10-05 14:10 - Relatie EU - China
- 03-10-05 14:05 - Bedreigde positie Hongaarse minderheid Vojvodina
- 01-10-05 09:19 - Werk met toekomstwaarde
september
- 30-09-05 16:50 - ChristenUnie wil snel een debat over onveiligheid Westerschelde
- 30-09-05 09:46 - ChristenUnie en Groenlinks Hilversum brengen initiatiefnota Ouderenbeleid uit
- 29-09-05 19:05 - VVD wil huwelijk verder uithollen
- 29-09-05 14:15 - ChristenUnie Radio
- 29-09-05 11:37 - Algemeen Overleg Glastuinbouw
- 29-09-05 11:34 - Bijdrage debat Asielbeleid (motie Zuid-Sudan)
- 29-09-05 11:32 - Bijdrage debat Nationale Europadiscussie
- 29-09-05 11:31 - Bijdrage debat Debat naturalisatieprocedures: Kalou
- 28-09-05 19:42 - Debat over het Wit-Rusland van Loekasjenko
- 28-09-05 17:13 - Debat over Turkije
- 28-09-05 17:07 - Vluchtelingenstatus
- 28-09-05 15:19 - Bijdrage debat Afschaffing gebruikersdeel OZB en maximering overige OZB tarieven
- 28-09-05 14:43 - Afschaffing OZB is niet wijs
- 28-09-05 12:52 - ChristenUnie Leiden wil referendum: Rijn Gouwe Lijn niet door binnenstad
- 26-09-05 13:07 - Nieuwe voorzitter PerspectieF verkleed als banaan
- 24-09-05 15:06 - Verslag najaarsbijeenkomst Bestuurdersvereniging
- 22-09-05 17:12 - Vragen over veiligheid op de Westerschelde
- 22-09-05 17:06 - Te veel optimisme over RijnGouweLijn
- 21-09-05 20:02 - TweeVandaag: Algemene Politieke Beschouwingen
- 21-09-05 14:04 - Algemene Politieke Beschouwingen: Groeien in vertrouwen
- 21-09-05 10:15 - Zwolse Tweede Kamerleden discussiëren in café over troonrede
- 20-09-05 16:54 - ChristenUnie komt met ouderenkrant en zorgtrofee
- 20-09-05 15:26 - De mensen zijn niet gek
- 20-09-05 15:25 - Troonrede niet concreet
- 19-09-05 18:11 - TweeVandaag: Toveracademie: duivelse praktijken?
- 19-09-05 17:29 - Maak energiebesparing weer lonend!
- 19-09-05 14:06 - Omstreden onderzoek met embryo’s niet langer Europees financieren
- 16-09-05 18:21 - Vragen over over de beperking van godsdienstvrijheid in Sri Lanka
- 16-09-05 18:20 - Vragen over Beperking van godsdienstvrijheid in Indonesië
- 16-09-05 15:18 - Goedkoper werk voor jongeren
- 16-09-05 12:46 - ChristenUnie richt Europees platform op
- 15-09-05 17:33 - Geld is geen wondermiddel!
- 15-09-05 17:23 - Bijdrage debat Schiedamse parkmoord
- 15-09-05 14:00 - ChristenUnie Radio
- 14-09-05 18:27 - Bijdrage debat Wijziging Rijksoctrooiwet
- 14-09-05 16:28 - ChristenUnie Utrecht: Zondagsopenstelling gedoogd?
- 12-09-05 12:55 - Vrouw mag politiek talent benutten
- 12-09-05 12:16 - RFID-chips: Are you being served?
- 12-09-05 11:35 - ChristenUnie Zuid-Holland debatteert over invulling van de RGZ-Zuidplas
- 10-09-05 16:56 - Verslag Congres Inclusief
- 10-09-05 08:41 - Politiek is meer dan economie
- 09-09-05 12:03 - Om toveracademie niet naar school?
- 09-09-05 08:08 - Vragen over Alternatief onderwijs tijdens de Kinderboekenweek
- 08-09-05 18:34 - Verslag Vorstschade fruitteelt
- 08-09-05 18:33 - Verslag Versterking positie slachtoffer in het strafproces
- 08-09-05 18:30 - Verslag Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding
- 08-09-05 18:28 - Verslag Verruiming mogelijkheden en opsporing en vervolging terroristische misdrijven
- 08-09-05 15:41 - Zwolse Tweede-Kamerleden delen lespakket Derde Kamer uit
- 08-09-05 13:14 - Mobiliteitsnota spoort niet!
- 08-09-05 11:34 - Op stap voor het gezin op 10 september
- 07-09-05 18:39 - Bijdrage debat Milieu, duurzaamheid en rentmeesterschap
- 07-09-05 18:35 - Verslag Wet Maatschappelijke Ondersteuning
- 07-09-05 16:06 - Verbazing en bezorgheid
- 07-09-05 11:50 - Toegang tot gezondheidsdiensten
- 07-09-05 11:49 - Vrijheid en veiligheid
- 06-09-05 22:40 - Geneesmiddelen voor kinderen
- 06-09-05 17:48 - ChristenUnie Groningen wil provinciale aanpak loverboys
- 06-09-05 10:17 - Kerken in de verdrukking?
- 03-09-05 09:31 - Moderne moslims nodig
- 01-09-05 20:26 - ChristenUnie Radio
- 01-09-05 18:41 - Bijdrage debat Zakelijke belangen minister Veerman
augustus
- 31-08-05 19:02 - Turkije moet mond houden over Cyprus
- 30-08-05 18:35 - Wil het kabinet af van Prinsjesdag?
- 30-08-05 17:35 - Bijdrage debat Wijziging Tracéwet – tweede tranche
- 30-08-05 17:33 - Vragen over Voortijdig naar buiten brengen onderdelen Miljoenennota/prinsjesdagstukken
- 29-08-05 18:54 - Rouvoet roept op `zout en licht' te zijn
- 26-08-05 21:26 - Toerusten tot verantwoordelijkheid: De overheid en de sociale kwestie
- 26-08-05 21:25 - Laat je niet inpakken door liberalisme
- 26-08-05 17:39 - Vragen over Weigeren zondagsarbeid
- 24-08-05 17:40 - Vragen over Verkoop NOVIO aan HTM
- 24-08-05 12:27 - Verrassende TV-spot ChristenUnie
- 24-08-05 10:56 - Personalia: nieuw raadslid Ermelo
- 22-08-05 21:01 - Netwerk: RijnGouweLijn: nieuw spoordebacle?
- 19-08-05 15:39 - Minister weigert vissers brandstofsteun
- 19-08-05 10:20 - Vragen over Vuurtoren bij Ouddorp
- 06-08-05 09:30 - Goede bedoelingen, averechtse werking
juli
- 22-07-05 16:58 - Relaties in straat en buurt centraal bij raadsverkiezingen
- 19-07-05 16:34 - Chip in bovenarm verontrust ChristenUnie
- 18-07-05 18:31 - Eigen wielerkleding voor leden ChristenUnie
- 16-07-05 10:17 - Christelijk hardhout
- 16-07-05 10:11 - Afschaffing lesgeld historisch besluit
- 15-07-05 13:38 - 38 miljoen euro voor sanering vissersvloot
- 14-07-05 18:07 - Nieuwe brochure over biometrie, nummeridentificatie en chips
- 12-07-05 18:31 - Opvang in Ter Apel ontoelaatbaar
- 12-07-05 13:55 - Kamerleden uiten zorg over hongerstakers van Ter Apel
- 11-07-05 19:13 - ChristenUnie: Veerman moet vissers helpen
- 08-07-05 23:39 - Vragen over Crisissituatie Nederlandse visserij
- 08-07-05 23:36 - Twee voor twaalf voor visserijvloot
- 08-07-05 17:49 - Vragen over Problemen rondom verificatie persoonsdocumenten
- 07-07-05 17:20 - Reactie ChristenUnie op aanslagen
- 07-07-05 10:56 - ChristenUnie: Onbegrijpelijke beelden in Den Haag
- 06-07-05 22:00 - Effectenhandel
- 05-07-05 17:30 - Gevecht om Brussels geld
- 05-07-05 16:45 - Software-octrooien en innovatie
- 05-07-05 16:44 - Zwolse Kamerleden zetten huurwet naar hun hand
- 05-07-05 13:37 - Blokland zeer ontevreden over Commissaris Dimas
- 05-07-05 10:52 - Vragen over Internationaal vrachtvervoer met Turkse chauffeurs
- 04-07-05 16:42 - Kamermeerderheid wil huursubsidie voor woonboten
- 04-07-05 12:57 - Initiatief voor huursubsidie voor woningen op water
- 02-07-05 14:07 - TROS Kamerbreed: terugblik politiek jaar met André Rouvoet
- 02-07-05 09:29 - Politici weten het niet meer
- 01-07-05 14:17 - Over het belang van verootmoediging en gebed
juni
- 30-06-05 23:17 - ChristenUnie: “Doel bereikt!”
- 30-06-05 18:55 - Algemeen Overleg Rapport integriteit en cultuur Koninklijke Marechaussee
- 30-06-05 18:54 - Algemeen Overleg Evaluatie alternatieven voor dierproeven
- 29-06-05 17:55 - Algemeen Overleg Soedan
- 29-06-05 15:04 - Bijdrage debat Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en Invoeringswet
- 28-06-05 14:46 - Bijdrage debat Voorjaarsnota 2005
- 28-06-05 14:39 - Bijdrage debat Nederlandse inzet VN-Milleniumtop
- 28-06-05 14:15 - Nawijn denkt over andere naam denktank
- 27-06-05 23:04 - Stand.NL: scheppingsverhaal in de biologieles
- 27-06-05 17:11 - ChristenUnie: Geen lesgeld meer in 2005/2006
- 27-06-05 14:51 - Wetgevingsoverleg Invoeringswet en aanpassingswet Zorgverzekeringswet
- 27-06-05 14:49 - Wetgevingsoverleg Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 26-06-05 15:41 - Een zonnige dag voor Oranje!
- 25-06-05 17:14 - ChristenUnie stapt naar rechter
- 24-06-05 17:18 - Omroepakkoord is van alles een beetje
- 23-06-05 18:56 - Algemeen Overleg Verpleeghuiszorg
- 23-06-05 17:55 - Algemeen Overleg Onderwijsachterstandenbeleid
- 23-06-05 17:13 - De guillotine is een heel probaat middel tegen hoofdpijn
- 23-06-05 15:09 - Overeenstemming over salaris
- 23-06-05 11:59 - EU neemt burger niet serieus
- 22-06-05 18:45 - Personalia
- 22-06-05 18:28 - Marnix van St.-Aldegonde-stichting valt verkeerd bij ChristenUnie
- 22-06-05 18:25 - Weer verzet tegen naam denktank
- 22-06-05 16:39 - Zorgen om monumentenzorg Zuid-Holland
- 22-06-05 14:52 - Bijdrage debat Coëxistentie ggo-landbouw en ggo-vrije landbouw
- 22-06-05 13:11 - Algemeen Overleg Visserijbeleid
- 22-06-05 10:10 - Actie: Spek de verkiezingskas
- 21-06-05 20:57 - Rouvoet boos over naam denktank
- 21-06-05 19:13 - ChristenUnie Radio
- 21-06-05 14:44 - Bijdrage debat Europese Top
- 21-06-05 14:40 - Bijdrage debat Veiligheidsregio’s
- 21-06-05 14:39 - Bijdrage debat Interpellatie Klaas de Vries – ontruiming asielzoekerscentrum Groningen
- 20-06-05 08:41 - ChristenUnie Utrecht redt sterrenwacht
- 18-06-05 22:57 - Vriendendag druk bezocht
- 18-06-05 20:51 - Het spel van Henk van Rhee
- 17-06-05 10:19 - ChristenUnie Rotterdam: Tienermoeder mag opvoeden
- 16-06-05 17:32 - Publieke Omroep geen eenheidsworst
- 16-06-05 14:46 - Bijdrage Spoeddebat TBS-beleid
- 16-06-05 10:09 - Maatschappelijke organisaties eisen garanties gentechvrij voedsel en keuzevrijheid van boer en consument
- 16-06-05 10:08 - Actie tegen RVU moet tot verootmoediging leiden
- 15-06-05 17:01 - ZML-leerling verdient extra aandacht!
- 15-06-05 09:33 - 'Heksenfestival' schokt Goes
- 14-06-05 21:00 - Netwerk: De robotman
- 14-06-05 14:59 - Bijdrage debat Gemeentelijk herindeling Sassenheim c.s. en deel Utrechtse Heuvelrug
- 13-06-05 23:57 - Wetgevingsoverleg Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 11-06-05 21:15 - André Rouvoet op EO-Jongerendag
- 11-06-05 09:51 - Over de betekenis van de verhouding van ‘wet’ en ‘evangelie’ voor de inrichting van de samenleving
- 11-06-05 09:46 - Van bolwerkmodel naar incarnatie
- 11-06-05 09:42 - “Een veel duidelijker christelijk geluid dan het CDA”
- 11-06-05 09:00 - Agendabepaling tussen rijk en arm
- 11-06-05 08:49 - Hoe rust verdween uit Utrecht?
- 09-06-05 14:49 - Bijdrage debat Initiatief Noorman-den Uijl – voorz. Arbeid en zorg alleenstaande ouders
- 09-06-05 14:36 - Bijdrage debat WAO/WIA
- 08-06-05 15:03 - Vragen over RVU-programma
- 07-06-05 22:05 - Bijdrage Spoedebat IJzeren Rijn
- 07-06-05 21:06 - Bijdrage debat Rapport tijdelijke commissie Infrastructuurprojecten – met regering
- 07-06-05 21:00 - Stabiliteitspact?
- 07-06-05 21:00 - Discriminatie
- 07-06-05 19:12 - ChristenUnie Radio
- 07-06-05 17:56 - Algemeen Overleg Regionaal Veiligheidsbestuur
- 07-06-05 13:55 - Bijstandsplan brengt gemeenten aan bedelstaf
- 07-06-05 11:43 - Tros Online: Arie Slob over RFID-chip
- 07-06-05 07:15 - Kwetsend programma past niet bij RVU
- 06-06-05 22:11 - Bezwaar tegen RVU programma
- 04-06-05 12:44 - Het goede zoeken voor het volk
- 04-06-05 12:21 - Initiatief ChristenUnie Enschede over Stemwijzer aanvaard
- 03-06-05 19:49 - Niet verwend maar volwassen (Trouw)
- 03-06-05 15:14 - Vragen over Uitspraken van de minister-president inzake het gemeenschappelijke landbouwbeleid
- 03-06-05 13:46 - Onderzoek: André Rouvoet verwoordde het beste de mening van de kiezer
- 02-06-05 21:54 - Netwerk: The day after met André Rouvoet
- 02-06-05 15:16 - Richten op kerntaken
- 02-06-05 14:56 - Bijdrage debat Referendum Europese Grondwet
- 02-06-05 13:32 - Rouvoet: intrekken wetsvoorstel niet zuiver
- 02-06-05 12:51 - Utrecht stemt tegen wekelijkse koopzondag
- 02-06-05 12:48 - Nieuwe visie op EU nodig
- 02-06-05 11:28 - ChristenUnie moet nadenken over referenda
- 02-06-05 11:02 - Vloeken verboden in Staphorst
- 02-06-05 09:48 - Naar een beter Europa
mei
- 31-05-05 14:22 - Europa is met grondwet het spoor fundamenteel bijster
- 30-05-05 23:34 - André Rouvoet in NOVA over Het Franse NEE
- 30-05-05 19:22 - André Rouvoet meest overtuigend in TweeVandaag debat
- 30-05-05 13:01 - Tien motieven om tegen te stemmen
- 30-05-05 07:40 - Europa mist dragende kracht
- 27-05-05 18:13 - 80% ChristenUnie tegen Europese Grondwet
- 27-05-05 15:38 - André Rouvoet in Nederlands Elftal
- 26-05-05 23:59 - Rondom Tien: Worden gelovigen nog wel serieus genomen?
- 26-05-05 10:47 - Economische richtsnoeren
- 25-05-05 06:42 - Bijdrage debat Mensenrechten: afschaffen doodstraf onder alle omstandigheden
- 24-05-05 23:53 - Bijdrage debat Initiatief Luchtenveld - Beëindiging huwelijk zonder rechterlijke tussenkomst
- 24-05-05 21:45 - Netwerk: Het Grondwetdebat
- 24-05-05 19:11 - ChristenUnie Radio
- 24-05-05 14:26 - ChristenUnie Flevoland: De Superbus komt naar Flevoland
- 23-05-05 17:39 - Meer emigratie Joden door anti-semitisme
- 23-05-05 15:17 - Wetgevingsoverleg wijziging meststoffenwet
- 22-05-05 22:00 - Jerusalem Post: Dutch MP praises immigration policies
- 21-05-05 14:49 - Niet letter, maar geest van EU-Grondwet
- 20-05-05 14:55 - ChristenUnie trekt met notitie over kansen en gevaren toepassingen chips aan bel
- 20-05-05 12:32 - In Memoriam Henk van Veelen
- 19-05-05 22:45 - Verslag Wijz. Wet IVD – invoering nieuw stelsel bewaking en beveiliging
- 19-05-05 22:42 - Verslag Ruimte samenwerking onderwijsinstelllingen
- 19-05-05 22:29 - Verslag Overgangsrecht beëindiging recht op toeslag – Toeslagenwet EU, EER etc.
- 19-05-05 12:32 - Bijdrage debat Verantwoording Jaarverslagen 2004
- 18-05-05 17:48 - Onderwijsraadadvies over spreiding van achterstandsleerlingen
- 18-05-05 17:05 - Rouvoet: Reclame Code Commissie te terughoudend
- 18-05-05 14:48 - Algemeen Overleg Evaluatie Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden
- 17-05-05 17:22 - bijdrage symposium 'Kunst als morele vrijplaats'
- 17-05-05 07:39 - Verslag Samenvoeging gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond
- 14-05-05 12:48 - Wie is de eigenaar van Europa?
- 13-05-05 23:05 - Referendumwijzer is onbetrouwbaar
- 13-05-05 17:35 - Vragen over Rellen in Papoea
- 13-05-05 07:58 - André Rouvoet: Vrolijk orthodox
- 12-05-05 22:41 - Verslag Friese taal
- 12-05-05 22:40 - Verslag Meerkeuzevrijheid scholen onderwijstijd
- 12-05-05 18:42 - Overweldigende aanvraag campagne-materiaal referendum
- 12-05-05 13:04 - Personalia: nieuwe wethouder Ermelo
- 12-05-05 10:51 - SALE: Chinees textiel
- 12-05-05 10:30 - Interne problemen voor externe dienst EU
- 12-05-05 09:46 - Motie van afkeuring Commissievoorzitter
- 10-05-05 16:38 - ChristenUnie blij met opschorting campagne Versatel
- 10-05-05 15:14 - ChristenUnie Radio
- 10-05-05 12:55 - Voor of tegen?
- 10-05-05 12:46 - EP wil schoner zwemwater
- 10-05-05 12:31 - Campagnespot referendum Europese Grondwet
- 10-05-05 10:18 - Veiligheid in havens
- 10-05-05 07:06 - Rouvoet: Deze Grondwet staat bol van de retoriek
- 09-05-05 19:21 - Zwemwater
- 09-05-05 18:14 - Duizend handtekeningen tegen Versatel-spot
- 07-05-05 22:42 - Debat op 1: Het geloof van president George W. Bush
- 06-05-05 12:05 - Op 1 juni ben ik protestant
- 03-05-05 17:34 - Stemwijzer Referendum misleidt
april
- 28-04-05 22:43 - Verslag Wijziging Politiewet – nieuw stelsel bewaking/beveiliging personen
- 28-04-05 22:10 - Algemeen Overleg Dualisering gemeentebestuur
- 28-04-05 18:13 - Vragen over Uitspraken Reclamecodecommissie
- 28-04-05 17:33 - Bijdrage debat HSL-Zuid
- 28-04-05 15:58 - Regels 'onfatsoenlijke' reclame aanscherpen
- 28-04-05 13:46 - Personalia
- 28-04-05 12:48 - Succes prostitutiebeleid permanente campagne
- 28-04-05 11:29 - Grondwater
- 28-04-05 08:53 - Verslag Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 27-04-05 22:36 - Algemeen Overleg Hoger Onderwijs
- 27-04-05 22:33 - Bijdrage Spoeddebat experimenten softdrugsbeleid
- 27-04-05 21:02 - Algemeen Overleg Betuweroute
- 27-04-05 18:03 - Rouvoet: “Dumpjeschatje” en “Hand van God” moet van de buis
- 27-04-05 14:59 - ChristenUnie Dantumadeel: werkplicht deels opheffen
- 27-04-05 12:11 - ChristenUnie-jongeren: voorkom een ‘Hotel Darfur’
- 26-04-05 23:44 - Algemeen Overleg Luchtkwaliteit
- 26-04-05 17:58 - Geen enkele baan in de prostitutie is passende arbeid!
- 26-04-05 12:35 - ChristenUnie: Zwolle heeft geen aandacht voor prostituee
- 23-04-05 13:38 - Briefwisseling Europa, Europa
- 22-04-05 15:46 - Column: Niet letter, maar geest van de EU-Grondwet
- 22-04-05 11:18 - ChristenUnie-SGP Rotterdam tegen racen op zondag
- 22-04-05 09:57 - Verslag Wetsvoorstel goedkeuring verdrag tot vaststelling Grondwet voor Europa
- 21-04-05 21:17 - Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad – Europese richtlijnen biodiversiteit
- 21-04-05 17:15 - Veerman komt ChristenUnie tegemoet
- 21-04-05 14:55 - Algemeen Overleg Industriebrief
- 21-04-05 14:53 - Algemeen Overleg Huisartsenzorg
- 21-04-05 10:27 - Bijdrage debat Wijziging WvS – afgeschermde getuigen
- 21-04-05 10:17 - Bijdrage debat Wijziging BW – geregistreerd partnerschap – verkrijgen gezamenlijk gezag
- 21-04-05 09:47 - Verslag Bestrijding strafbare feiten via elektronische netwerken
- 20-04-05 23:47 - Algemeen Overleg Wet maatschappelijk ondersteuning
- 20-04-05 21:04 - Algemeen Overleg HSL-Zuid
- 20-04-05 10:20 - Bijdrage debat Wijziging WPO: verplichting scholen integratie leerlingen Nederlandse samenleving
- 19-04-05 21:09 - Algemeen Overleg Kaderrichtlijn water
- 19-04-05 09:56 - Bijdrage debat beleidsnotitie reïntegratiemarkt
- 19-04-05 09:48 - Bijdrage debat Asielbeleid/terugkeerbeleid
- 18-04-05 18:29 - Wetgevingsoverleg Wet OM-afdoening
- 15-04-05 19:03 - Stijging topinkomens energiebedrijven aanpakken
- 15-04-05 14:30 - Balkenende positief over ChristenUnie voorstel burgerplichten
- 15-04-05 10:18 - Vragen over Stopzetting subsidies Vluchtelingenwerk
- 14-04-05 21:08 - ChristenUnie blij met toezeggingen van minister-president
- 14-04-05 16:16 - Bangladesh
- 14-04-05 15:12 - Minister wil samenleving de mond snoeren
- 14-04-05 12:00 - Bijdrage debat publieke moraal
- 14-04-05 10:03 - Verslag Wijziging WW ivm preventief inzetten reïntegratie-instrumenten
- 14-04-05 07:51 - Eindelijk mogen we praten
- 13-04-05 23:59 - Algemeen Overleg HSL-Zuid
- 13-04-05 22:30 - Algemeen Overleg Beleidsnotitie reïntegratiemarkt
- 13-04-05 20:00 - Stedenbaan op losse schroeven
- 13-04-05 19:10 - Hart van democratie staat op het spel
- 13-04-05 16:59 - Mijnenvelden in Bosnië
- 13-04-05 14:54 - Algemeen Overleg Nota weerbaarheid tegen radicalisering
- 13-04-05 11:36 - ChristenUnie Utrecht: Actiecomité tegen uitbreiding van de koopzondagen
- 13-04-05 11:28 - Onderzoek Senaat naar eigen rol
- 13-04-05 11:25 - Hoezo, prostitutie "passend werk"
- 13-04-05 10:41 - Roemenië en de EU
- 13-04-05 10:24 - Bijdrage debat Vraagfinanciering schoolbegeleiding en onderwijs zieke leerlingen
- 13-04-05 09:50 - Bijdrage debat Project 2600 gezichten
- 12-04-05 23:15 - Zwavel in scheepsbrandstof
- 12-04-05 22:45 - Ecologisch ontwerpen
- 12-04-05 19:46 - Alcoholpromillage jonge bromfietsers 0,2%
- 12-04-05 19:39 - ChristenUnie Radio
- 12-04-05 17:05 - Straatsburg van de agenda!
- 12-04-05 10:20 - Bijdrage debat Evaluatie Wet Orgaandonatie
- 11-04-05 21:15 - Europese Politie Academie
- 11-04-05 18:22 - Vragen over Effecten motie-Verhagen voortgezet onderwijs
- 11-04-05 14:42 - Schröders solorit op rug Chinese draak
- 09-04-05 21:45 - Rouvoet: Politiek is de weg kwijt!
- 09-04-05 18:26 - Toespraak André Rouvoet: Vernieuwing van de politiek
- 09-04-05 10:42 - Arie Slob de baas in de Tweede Kamer
- 09-04-05 10:02 - Klimaatverandering en het Kyoto protocol
- 09-04-05 09:56 - Duurzaamheid is ‘big business’
- 09-04-05 09:30 - Interview met de oprichter van de Engelse Relationships Foundation
- 08-04-05 17:31 - Vragen over Christelijke voorganger in Iran
- 07-04-05 17:59 - Bijdrage spoeddebat koopkracht chronisch zieken en gehandicapten
- 07-04-05 15:00 - ChristenUnie geeft EU-Grondwet een onvoldoende
- 07-04-05 08:51 - Verslag Samenvoeging gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg
- 07-04-05 08:50 - Algemeen Overleg Eénmalige regeling asielbeleid
- 06-04-05 21:02 - Algemeen Overleg Islamopleidingen universiteiten/Nederland
- 06-04-05 17:48 - Ook bromfietsers moeten zich houden aan maximaal alcoholpromillage van 0,2%!
- 06-04-05 08:07 - Bijdrage debat Wijziging wegenverkeerswet - alcohollimiet
- 06-04-05 08:05 - Vragen over Derde spoor Nederlandse grens - Oberhausen
- 05-04-05 23:52 - Algemeen Overleg Enquête Bouwnijverheid - klokkenluidersregeling
- 05-04-05 22:28 - Algemeen Overleg Advies Gezondheidsraad “Chronisch Vermoeidheidssyndroom"
- 02-04-05 20:40 - Het ontwikkelingsoptimisme van rechts
- 02-04-05 08:40 - Tineke Huizinga: Verdonk slaat door
- 01-04-05 17:49 - Toch amusement op de buis?
maart
- 31-03-05 18:19 - Algemeen Overleg Asielbeleid/terugkeerbeleid- éénmalige regeling
- 31-03-05 14:21 - Ook D66 soms in de maag met referendum
- 31-03-05 10:43 - Verslag Knelpunten landbouwvrijstellingen Wet op belastingen van rechtsverkeer
- 30-03-05 12:15 - Bijdrage spoeddebat Paasakkoord
- 30-03-05 10:45 - Verslag Ontwerpbesluit Zorgverzekeringswet
- 30-03-05 08:50 - Algemeen Overleg Nieuwe legessystematiek IND
- 29-03-05 23:03 - ChristenUnie Radio
- 29-03-05 21:11 - Bijdrage debat Afspraken Hoofdlijnenakkoord
- 29-03-05 21:07 - Water bij wijn uit vrees voor verkiezingen
- 29-03-05 12:26 - Christelijke actie nodig
- 25-03-05 18:27 - Vragen over Executie drie Palestijnen vanwege collaboratie met Israël
- 25-03-05 18:25 - Vragen over Optreden Indonesisch leger op West-Papoea
- 24-03-05 12:42 - Verslag Omvang Nederlandse hulp
- 24-03-05 08:21 - Opstappen de Graaf onvermijdelijk
- 23-03-05 23:01 - Bijdrage spoeddebat gekozen burgemeester
- 23-03-05 22:27 - Algemeen Overleg Denktank Armoedebestrijding
- 23-03-05 10:46 - Praktische hulp gevraagd voor Zuid-Afrikaanse zusterpartij
- 23-03-05 10:22 - Algemeen Overleg Wet bijzondere opneming Psychiatrische ziekenhuizen; evaluatie BOPZ
- 23-03-05 08:14 - Bijdrage debat Tijdelijke wet verkorting erkenningenduur publieke omroepen
- 23-03-05 07:27 - Nieuwe boten en toeristen nodig in India
- 22-03-05 21:26 - Het Elfde Uur: Tineke Huizinga reisde door het rampgebied van India
- 22-03-05 10:34 - Verslag Wijziging mediawet: Strategie en sturing publieke omroep
- 22-03-05 07:37 - Vragen over Bouwactiviteiten op grond van gevluchte Grieks-Cyprioten op Noord-Cyprus
- 21-03-05 16:37 - Rouvoet: We moeten het hebben van kleine pelotons
- 21-03-05 08:36 - Argumenten tegen de Europese Grondwet
- 21-03-05 08:33 - André Rouvoet over Nee tegen Europese Grondwet
- 21-03-05 07:44 - Rouvoet kritiseert conservatief Spruyt
- 18-03-05 13:11 - Vragen over Turkse vrachtwagenchauffeurs en tewerkstellingsvergunning WAV
- 18-03-05 10:05 - Vragen over Administratieve traagheid zorgkantoren; financiële gevolgen daarvan zorgvragers
- 17-03-05 15:10 - Bijdrage debat Wijziging wet subsidiëring politieke partijen
- 17-03-05 12:42 - Vragen over Vergoeding daisyspeler voor cliënten met een verstandelijke handicap
- 17-03-05 10:41 - Vragen over huisvestingsproblemen bij remigratie na de tsunami
- 16-03-05 17:08 - Haalt dit kabinet de eindstreep?
- 16-03-05 13:25 - Bijdrage spoeddebat mogelijk openbaar maken dossiers uitgeprocedeerde asielzoekers
- 16-03-05 09:54 - Algemeen Overleg Cites
- 16-03-05 09:02 - Algemeen Overleg Gelijke behandeling voor mensen met een handicap of een chronische ziekte
- 15-03-05 13:41 - ChristenUnie Radio
- 14-03-05 10:32 - Verslag Wijz. wet primair onderwijs: Actief burgerschap, sociale integratie, Duits/Frans
- 11-03-05 21:52 - Tineke Huizinga en Peter Kos met TEAR fund naar India
- 10-03-05 23:27 - Mager antwoord op vragen over subsidie paranormale beurs Utrecht
- 10-03-05 14:24 - Handel in eicellen
- 10-03-05 12:53 - Verslag Wijziging faillissementswet ivm herziening schuldsanering natuurlijke personen
- 10-03-05 12:39 - Verslag over implementatie WMO
- 10-03-05 11:16 - Bijdrage debat Grote grazers Oostvaardersplassen
- 10-03-05 11:13 - Bijdrage spoeddebat onderzoek Inspectie Jeugdzorg in zaak S.
- 10-03-05 11:11 - Bijdrage debat Wijziging WVO
- 10-03-05 08:03 - Algemeen Overleg Bestrijding georganiseeerde criminaliteit
- 09-03-05 10:36 - Algemeen Overleg Indicatie-instelling zorginstellingen
- 08-03-05 23:22 - Handel in eicellen
- 08-03-05 16:43 - Situatie in Libanon
- 08-03-05 11:49 - Geen gokhal in stadion FC Zwolle
- 08-03-05 11:34 - Bijdrage spoeddebat Afghanistan
- 08-03-05 08:04 - Algemeen Overleg Modernisering huurbeleid
- 07-03-05 18:32 - Jaarverslag Europese Investeringsbank
- 05-03-05 19:36 - Afrikanen willen weer trots zijn op zichzelf
- 05-03-05 07:42 - Hebben we ons te druk gemaakt?
- 04-03-05 19:34 - De herontdekking van het religieus cement
- 04-03-05 09:32 - Orgaandonatie blijft een bewuste keuze
- 03-03-05 19:35 - Bijdrage debat Orgaandonatie
- 03-03-05 11:38 - Verslag Wet gerechtstolken en beëdigde vertalers
- 03-03-05 11:37 - Verslag Deconstitutionalisering raadvoorzitterschap Burgemeester en CdK
- 02-03-05 23:53 - Donatie blijft daad van naastenliefde
- 02-03-05 22:20 - Zwollenaren zeggen nee tegen gokhal
- 02-03-05 13:04 - Bijdrage debat Rapport Tijdelijke Commissie Onderzoek Infrastructuurprojecten
- 02-03-05 11:44 - Vragen over Verplicht gebruik “closed source” software bij elektronische belastingaangifte
- 02-03-05 11:31 - Memorie van toelichting verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa
- 01-03-05 16:49 - Warmlopen voor de raad
- 01-03-05 13:20 - Bijdrage debat Wijziging ambtenarenwet – goed ambtelijk handelen en integriteit
- 01-03-05 13:17 - ChristenUnie Radio
februari
- 26-02-05 22:28 - Fotoboek Actiedag Warmlopen voor de Raad
- 26-02-05 12:49 - Coherentiestreven vraagt teveel van boeren hier en daar
- 24-02-05 14:36 - ChristenUnie Zwolle: stem tegen speelautomaten
- 24-02-05 13:03 - Verslag Goedkeuring Europees Sociaal Handvest – Collectieve Klachtenprotocol
- 23-02-05 16:30 - Communicatie kabinet mist regie
- 23-02-05 11:47 - Bijdrage debat Uitzettingen van asielzoekers naar Congo
- 23-02-05 10:39 - Europa: toon daadkracht in Mediterranee
- 23-02-05 10:36 - Vervuiling op zee moet worden bestraft
- 22-02-05 21:47 - Protestanten blijven kritisch naar EU kijken
- 22-02-05 18:27 - Rijbewijs in beweging
- 22-02-05 13:13 - Bijdrage debat Grondrechten in de pluriforme samenleving
- 21-02-05 12:51 - Ontwikkelingsbudget compenseren met landbouwbeleid
- 19-02-05 21:41 - De Europese Grondwet
- 18-02-05 13:54 - Vragen over Schol
- 17-02-05 17:18 - Resultaten onderzoek lokale samenwerking ChristenUnie-SGP
- 17-02-05 13:56 - Vragen over Huisvesting Shared Service Centre SCC Veenhuizen
- 17-02-05 13:35 - Jaarverslag 2004
- 16-02-05 13:57 - Vragen over Situatie door tsunami getroffen Birmezen in Thailand
- 15-02-05 14:27 - Vragen over Afspraken tussen Nederland en Congo
- 15-02-05 13:59 - Vragen over Opschorting besluitvorming mvv’s uit bepaalde landen
- 15-02-05 11:01 - ChristenUnie Radio
- 14-02-05 21:36 - ChristenUnie Maassluis: Standbeeld van Abraham Kuyper
- 12-02-05 18:50 - Het contract tussen generaties vraagt onderhoud
- 12-02-05 18:46 - Werk voor ouderen, steun voor ouders
- 12-02-05 18:39 - “Eerbied voor grijze haren” - over de houdbaarheid van de oudedagsvoorziening
- 12-02-05 18:21 - Grijze haren - Feiten, cijfers en inleidende beschouwingen
- 12-02-05 10:47 - Tineke Huizinga: Ik neem afstand van vijandbeeld moslims
- 11-02-05 12:59 - Vragen over Afspraken Nederland-Congo terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers
- 10-02-05 14:55 - Stemrecht Bestuurdersvereniging op Uniecongres
- 10-02-05 14:03 - Bijdrage debat Eerwraak
- 10-02-05 13:46 - Algemeen Overleg Bedreigde vrouwen; eerwraak
- 10-02-05 12:31 - Algemeen Overleg Industriebeleid
- 10-02-05 11:17 - Controle EU-gelden nog steeds slecht
- 10-02-05 07:22 - Hellendoorn ontzet over aanval op ChristenUnie-raadslid
- 09-02-05 11:51 - Bijdrage debat Terrorisme
- 08-02-05 14:07 - Bijdrage debat Weer Samen Naar School
- 08-02-05 10:40 - Bijzondere bijstand helpt bij schuldenprobleem
- 07-02-05 15:47 - Personalia: ChristenUnie wethouder in IJsselstein
- 07-02-05 14:11 - Bas Belder schrijft rapport over China
- 05-02-05 18:37 - Nooit vierkant spreken over euthanasie
- 04-02-05 14:48 - Vragen over Mogelijke sluiting van stemlokalen in Irak
- 04-02-05 11:33 - Peter blokhuis: Partij moet karakter tonen
- 04-02-05 11:28 - Handhaving identificatieplicht verbazingwekkend strak
- 03-02-05 17:36 - Debat gekozen burgemeester krijgt geen kans
- 03-02-05 14:53 - Verslag Wijziging Gemeentewet i.v.m. introductie rechtstreeks gekozen burgemeester
- 03-02-05 14:50 - Verslag Regeling rechtstreeks gekozen burgemeester
- 03-02-05 14:30 - Gedragscode voor Nederlandse parlementariërs
- 03-02-05 14:15 - Bijdrage debat Tweede Maasvlakte
- 03-02-05 12:29 - Algemeen Overleg Rechtspositie politieke ambtenaren
- 03-02-05 11:30 - Peter Blokhuis kandidaat-voorzitter bestuur ChristenUnie
- 02-02-05 17:18 - André Rouvoet in Netwerk: Vertrouwen in de media is groot
- 02-02-05 15:47 - Het Wetenschappelijk Instituut bezint zich op "Eigen Verantwoordelijkheid"
- 02-02-05 15:37 - De Tweede Kamerfractie mengt zich nadrukkelijk in WMO discussie
- 02-02-05 15:28 - Nieuws Permanente Campagne
- 02-02-05 14:35 - Bijdrage debat Opheffing verjaringstermijn ernstige misdrijven
- 02-02-05 14:33 - Bijdrage debat Rapport inventarisatie milieucriminaliteit
- 02-02-05 14:16 - Bijdrage debat Wijziging wet primair onderwijs – inrichting onderwijstijd
- 02-02-05 13:00 - Algemeen Overleg Arbeidsgehandicapten en reïntegratie
- 02-02-05 11:35 - Arie Slob: VVD moet scholen meer keuzevrijheid geven
- 01-02-05 14:10 - Vragen over Advies Abdul-Jabbar van de Ven aan Jason W. inzake aanslagen e.d.
- 01-02-05 12:48 - Algemeen Overleg Fysiotherapie
- 01-02-05 11:21 - ChristenUnie Radio
- 01-02-05 11:05 - Personalia: Onderscheidingen
januari
- 31-01-05 14:38 - Nota overleg Jeugdzorg 2005-2008 en Jeugdzorg 2003-2006
- 31-01-05 11:59 - Nederlands in grondwet beschermen
- 28-01-05 16:26 - Verbod op ontkenning holocaust
- 27-01-05 23:39 - ChristenUnie Gouda organiseert Thema-avond Vrijwilligerswerk
- 27-01-05 12:24 - Bijdrage debat Wetsvoorstel toezicht accountantsorganisaties
- 27-01-05 11:48 - Algemeen Overleg Weer samen naar School; regeling leerlinggebonden financiering
- 27-01-05 11:19 - Schuldhulpverlening kan veel beter
- 27-01-05 09:41 - Digitale media moet toegankelijk worden
- 27-01-05 09:37 - Werkplan Commissie 2005
- 26-01-05 13:01 - Algemeen Overleg Bemiddeling en reïntegratie werklozen
- 26-01-05 12:19 - Vragen over Seponeren 22 gevallen levensbeëindiging pasgeborenen
- 26-01-05 11:49 - Algemeen Overleg Ramp Zuid-Azië en Oost-Afrika
- 26-01-05 10:59 - Bijdrage debat Duurzaam geproduceerd hout
- 26-01-05 09:18 - ChristenUnie Overijssel hekelt godslasterlijk toneelstuk
- 25-01-05 14:51 - PvdA en ChristenUnie scoren hoog bij migrantenkiezers
- 25-01-05 11:20 - Bijdrage debat Evaluatie AWGB
- 22-01-05 16:59 - Europese partijen kiezen voor Relatiepolitiek
- 21-01-05 16:16 - Rouvoet omarmt appèl tot relatiepolitiek
- 21-01-05 12:38 - Lezing ECPM
- 19-01-05 16:51 - Donatie is daad van naastenliefde
- 19-01-05 11:38 - ChristenUnie ontwerpt beker voor Cup-a-Soup
- 19-01-05 09:55 - Effect hulpbeleid eerlijk beoordelen
- 18-01-05 18:54 - ChristenUnie voorkomt komst amusementshal Amersfoort
- 18-01-05 17:59 - ChristenUnie Radio
- 14-01-05 14:40 - Vragen over Erkenning huwelijk van personen van hetzelfde geslacht op Aruba
- 14-01-05 14:00 - ChristenUnie winst bij verkiezingen Waterschap Velt en Vecht
- 14-01-05 10:22 - Provinciale hulp voor Azië-projecten uit Flevoland
- 14-01-05 10:20 - ChristenUnie Flevoland steunt Wubbo
- 14-01-05 09:16 - 'Handvest geeft impuls normendebat'
- 13-01-05 16:23 - Opinie-artikel grondwet
- 13-01-05 15:49 - Staatscommissie Handvest Burgerplichten
- 13-01-05 10:15 - Oekraïne
- 13-01-05 07:33 - Verdeel 555 over meer organisaties
- 12-01-05 17:22 - Leg de plichten van de burger vast in een Handvest
- 12-01-05 16:57 - Transatlantische relaties
- 12-01-05 16:38 - Dualisme: Wie heeft er gelijk?
- 12-01-05 11:19 - Luxemburgs voorzitterschap
- 11-01-05 12:48 - Grondwet
- 10-01-05 19:15 - Klimaatverandering
- 10-01-05 16:30 - ChristenUnie, SGP en SP tegen grondwet
- 10-01-05 12:27 - Voetballen met een paspoort in je broekzak
- 10-01-05 11:35 - Aandacht voor de industrie
- 08-01-05 09:21 - Theologie tussen de schuifdeuren
- 06-01-05 14:31 - Vragen over Vrijheid van godsdienstuitoefening Belarus
- 06-01-05 13:51 - Vragen over Noodhulp aan Atjeh en toegang tot Papoea
- 05-01-05 17:04 - Personalia: 50ste vrouwelijke raadslid
- 05-01-05 16:07 - Kort en klein: succesvolle moties Leeuwarden
- 05-01-05 14:55 - ChristenUnie raadslid Lisse politicus van het jaar
- 05-01-05 13:26 - Het nieuws gehaald in Zuid-Afrika
- 04-01-05 13:45 - Red Light Alarmnummer komt er
- 03-01-05 18:16 - ChristenUnie zoekt talent
- 03-01-05 10:55 - ChristenUnie wil ook meer aandacht voor structurele hulp
- 03-01-05 10:08 - Brieven aan God
- 02-01-05 16:51 - column Swollenaer