Netwerk: The day after met André Rouvoet

02-06-2005 21:54 02-06-2005 21:54

Het ja-kamp heeft een kater en de nee-stemmers zijn blij verrast door de massale tegenstem. Wat zijn de consequenties van de uitslag van het referendum voor Den Haag, voor Brussel en voor de kiezer? Netwerk onderzoekt de gevolgen van de afwijzing van de Grondwet, met onder andere Neelie Kroes, Eurocommissaris, en minister Henk Kamp.

'Nee is nee'

Na Frankrijk is Nederland het tweede land dat de Grondwet afwijst. De uitslag liet geen twijfel bestaan over mogelijke ratificatie van het verdrag: ‘Nee is nee’, zei premier Balkenende direct nadat de uitslag van het referendum bekend was.

Euforische stemming

Terwijl het ‘ja’-kamp de wonden likt, telt het ‘nee’-kamp zijn zegeningen. Vooral binnen de fractie van de SP heerste na het referendum een euforische stemming. De Socialistische Partij bleek de grote winnaar van de campagne. Netwerk volgde SP-Kamerlid Harry van Bommel voor, tijdens en na het referendum.

Kloof

De afwijzing van de Grondwet brengt volgens tegenstanders aan het licht hoe diep de kloof momenteel is tussen de burgers en de volkvertegenwoordigers: Nederland stemde massaal tegen ondertekening van het grondwettelijk verdrag, de politici in Den Haag waren en masse vóór. Europa, maar ook het kabinet, lijkt na vandaag verder dan ooit van de Nederlandse kiezer af te staan.

Kootwijkerbroek

Die kloof, zo maakte het referendum duidelijk, is bijvoorbeeld merkbaar in de streng gereformeerde gemeenten. Het percentage tegenstemmers was in Urk en Staphorst extreem hoog. De opmerking van minister Donner ‘wie christen is, stemt voor’ ging in deze gemeenten niet op. Netwerk ging op zoek naar een verklaring voor dit fenomeen en bezocht het plaatsje Kootwijkerbroek.

In de studio een gesprek met André Rouvoet, fractievoorzitter van de ChristenUnie en tegenstander van de Grondwet.

Video:
smalband / breedband (windows media player)

Verslaggeving: Dirk Mostert en Floris van der Bijl en Margje Fikse

Bron: www.netwerk.tv

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari